A SAS leszállt, és a földön ragadt: botrányos videó a skandináv kultúráról

2020. február 12. 11:53
A skandináv légitársaság a több mint kétperces videóklipben határozottan kiállt amellett, hogy a skandináv jellegzetességek (így a SVÉD HÚSGOLYÓ) máshonnan kölcsönzöttek.

Igazán formabontó módon sikerült kommunikálnia a Scandinavian Airlines (SAS) összskandináv légitársaságnak azt, hogy mit jelent számára a skandináv kulturális örökség – számolt be az Information Liberation és a The Drum.

Egy új videóban ugyanis az hallható, látható, ahogy egy afrikai származású svéd (dán? norvég?) férfi azt mondja, „nem teszik másképp a dolgukat, mint a viking őseik”, de az is, hogy minden svéd „szent” étele, a SVÉD HÚSGOLYÓ sem svéd, hanem inkább török, ahogy a Danish-nek nevezett pékáru sem dán, hanem osztrák. És mindez annak az alátámasztására szolgál, hogy a régi Skandinávia is olyan befogadó volt, mint az új, hiszen a régi vikingek is utaztak, és amit jónak tartottak, azt beépítették a kultúrájukba.

Azaz az az üzenet, hogy semmi sem igazán skandináv, minden másolt. Sőt, ahogy a The Drum írta a videóról, „a reklám azt emeli ki, hogy a nyitott határok, a nyitott elmék és a nyitott szívek mennyire hozzájárulnak a progresszív fejlődéshez”, és – ahogy fogalmaz – mennyire formálják a skandináv kultúrát.

A reakció azonban primér volt, nem szekunder, és a videó hatása a várttal pont ellentétes volt: ugyanis igen hamar felháborodott svédek, dánok és norvégok (de talán még izlandiak és feröer-szigetiek is) lepték el a SAS hivatalos YouTube-csatornáját, ahol látható volt a légitársaság videója, és bőszen kattintottak/érintették meg a lefelé mutató hüvelykujjat.

A cikk írásának pillanatában tehát 14 ezer felhasználónak nem tetszett a Gustav Johansson által készített film, 298 ellenében. Ha ez így megy tovább, tényleg vissza lesz vonva a videó – ahogy azt a Information Liberation az RT-vel együtt egyébként tévesen jelezte.

(Mandiner)

Összesen 172 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyszer feltehetnék a "What is truly International?" kérdést is...

Pár válasz:
- jakobinizmus
- kommunizmus
- nácizmus
- nyílt társadalom

It's okay to be asian!
Said the asian.
It's okay to be black!
Said the black.
It's okay to be arab!
Said the arab.
It's okay to be white!
Said the racist.

Az önfeladás nem identitás.

Agyhalott! Egy valami még nem magyar: a balliberális pártok és támogatóik!

Olyanok a hozzászólásaid, mint egy gyenge erotikus film mondatai...

A baloldal az önutálatra és az öngyűlöletre hajt. Hát, mondjam azt, hogy sok sikert nekik? A svédek egyébként miért utálják magukat ennyire, hogy ostoba négereket importálnak magukhoz?

Én csak azon szoktam elgondolkozni, ti helyből vagytok hülyék, vagy tanuljátok!
Amit csináltok, az az individualizáció megteremtése, mert az atomizált embereket könnyebb irányítani. A világkormány a terv, ahol a legerősebb kutya..készít utódokat..., aminek éppen úgy vesztesei lesztek, ahogyan mi is.

Nem véletlenül.
"The world is not dying, it is being killed. And those that are killing it have names and addresses." - Sam Hyde
"A világ nem haldoklik, megölik. És azoknak, akik megölik, vannak neveik és címeik." - Sam Hyde

Elképesztő az európai gazdasági-média-tudományos és politikai elit árulásának a mértéke.
A SAS meg majd leszáll, ahogy az illik egy ennyire ostoba vezetésű piacból élő cégnél. Zajos lesz a földreérése...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés