Skót kormányfő: Skóciának az EU-ban van a helye, független államként

2020. február 11. 9:02
A skót kormány dolgozik a függetlenségi népszavazás előkészítésén.

A skót első miniszter, Nicola Sturgeon a brexit óta először tartott előadást Brüsszelben, ahol elmondta, hogy országának az EU-ban van a helye, független államként – írja a Euronews.

„Az Egyesült Királyság nem egységes ország, hanem különféle nemzetek önkéntes uniója. Ezen nemzetek egyike, Skócia többször is kinyilvánította, hogy az Európai Unióban szeretne maradni. Nem hiszem, hogy több, mint ötmillió uniós polgárt ki lehetne vinni az EU-ból 47 évnyi tagság után úgy, hogy beleszólásuk sem lehet az országuk jövőjébe. Éppen ezért dolgozik azon a skót kormány, hogy jogszerű és legitim népszavazást tarthassunk, amelynek eredményét otthon és a nemzetközi színtéren is elfogadják” – fejtette ki Nicola Sturgeon.

Tervei szerint a kormánya továbbra is együttműködik Londonnal, de nem szeretnék, hogy az EU-val való kereskedelmi kapcsolatok visszaessenek

„Támogatjuk az egyenlő feltételek kialakítását, ez ugyanis lehetetlenné tenné, hogy az Egyesült Királyság alacsonyabb szintű szabványokat fogadjon el, mint az EU. Ez segíthet, hogy megvédjük a saját szabályainkat, a munkakörülményeinket, és segítheti a skót cégek exportját az unióba. Továbbra is felhívjuk a figyelmet erre, miközben zajlanak a kereskedelmi tárgyalások” – hangsúlyozta.

Sturgeon kormánya a digitális gazdaság és a klímavédelem kapcsán az EU-val való szorosabb együttműködést támogatná. Erről tárgyalt Margaret Vestagerrel, a bizottság elnökével.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés