Borrell: Izraelnek el kell állnia a Jordán-völgy bekebelezésének tervétől

2020. február 11. 20:21
„Nehéz elképzelni, hogy az amerikai kezdeményezés miként ültethetné mindkét felet a tárgyalóasztalhoz” – fogalmazott az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell, az Európai Unió (EU) új kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden  arra szólította a fel Izraelt, hogy álljon el a Ciszjordánia megszállt területeinek nagy részét kitevő Jordán-völgy elcsatolásának tervétől.

Borrell az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének az Egyesült Államok által vázolt béketervről folytatott vitáján elmondott beszédében azt hangsúlyozta, amennyiben megvalósulna az Izrael terve a Jordán völgyének bekebelezéséről, biztosra vehető, hogy az nem fog békés úton végbe menni.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok január végén előterjesztett, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására tett javaslatai egyértelműen ellentétesek a nemzetközileg támogatott törekvésekkel

„Nehéz elképzelni, hogy az amerikai kezdeményezés miként ültethetné mindkét felet a tárgyalóasztalhoz” – fogalmazott.

Azt hangsúlyozta, hogy az egyre súlyosbodó helyzet – beleértve egyebek között a gyakori erőszakot, az illegális telepek építését a megszállt területeken – csökkentette az Európai Unió által támogatott kétállami megoldás lehetőségét.

Donald Trump amerikai elnök január végén Washingtonban, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján vázolta fel a palesztin-izraeli konfliktus rendezéséről szóló béketervét. Netanjahu stratégiai fontosságúnak nevezte Izrael szuverenitását Ciszjordániában és azt közölte, hogy az izraeli kormány elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés