A CDU problémája a Merkel-módszer

2020. február 11. 16:46

Thomas Schmid
Welt
A CDU most egy szinte megoldhatatlan feladat előtt áll.

„Minden új nap, mint az előző. Ennek a politikai felfogásnak nincs valódi vége. Merkel örök. Ezen bukott el Annegret Kramp-Karrenbauer is. Míg Merkel sosem volt Kohl lánya, ő Merkel lánya volt.

Annak ellenére, hogy magabiztosan és merészen igyekezett fellépni, nem tudott megszabadulni eredeti billogjától: hogy ő valójában nem az elődjével szembeni pártújító, hanem annak baráti támogatásából került a párt élére. Hagyta magát belevonni Merkel végmorénájába. És ahogy ezt az elmúlt napok bizonyították: valójában az maradt, aki volt: főtitkár Merkel nem hivatalos pártvezetése alatt.

A CDU most egy szinte megoldhatatlan feladat előtt áll. Miután nyakán ül az AfD, olyan vezetésre van szüksége, aki a drámai szituációt többé nem megnyugtató közhelyekkel igyekszik elütni. Aki elbúcsúztatja a merkeli »csak így tovább« politikát, és belép a társadalom döcögő-csikorgó motorgépházába, nyugaton éppúgy, mint keleten. Természetesen félő, hogy erre mind a boldog rajnai kiegyezést kereső, mind a kemény megmondó típusú vezetés alkalmatlan.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az van bajban, aki keménykedik, de csak szavakban. A lényegében liberális Weber van bajban, mert talán szeretné, bosszúvágya diktálná, de nem meri meglépni a kizárást. Nem meri szavazásra bocsátani, mert úgy érzi, hogy nem jönne ki jól belőle, a Fidesz nem áll egyedül ebben a kérdésben. De lehet, hogy ebben nem ő dönt, Merkel nem engedi, mert ez a kérdés Németországban még inkább megosztaná a CDU-t. A pártban már nyíltan téma, hogy végül is kihez húzzanak. Annegret Kramp-Karrenbauer ez miatt mondott le. Nem az ő politikája idézte elő ezt a megosztottságot, oldja meg más, ez ne őt terhelje.

Orbán olyan kérdés elé állította a Néppártot, amit a középszerű Weber nem tud megoldani. Már látszik, hogyan viselkedett volna, mennyit ért volna, kikhez húzott volna Weber az EB elnökeként, már látszik, miért kellett ellene fellépni.

A migráns válságban a CDU lényegében elvesztette a hatalmát, az SPD-vel együtt már nincs meg a többségük. A Wir schaffen das! magabiztos hangoztatásától Merkel eljutott a vegetálásig.

A liberálisok még mindig hisznek abban, hogy amiről nem beszélnek, amit lekezelnek, amivel nem hajlandóak vitába szállni, amit ezért igyekeznek marginalizálni, az nem létezik. Aztán nem marad más választásuk, mint a diktatórikus fellépés. Ezt mutatta Merkel ultimátuma, amit Dél Afrikából küldött - vagy ki tudja miért, kénytelen volt küldeni.

A német politikai erőtér megváltozott, a CDU-SPD kettős már nem uralja a pályát. Ez pedig a migráció miatt alakult így. Ennyit mondtam arra amit te írtál, hogy a CDU a migráns válság ellenére sem veszítette el a hatalmát. A befolyás csökkenése, Merkel kudarca a négypárti koalíciós próbálkozással, kényszerű visszatérése a leamortizálódott nagykoalícióhoz, lemondása a párt vezetéséről már a leszálló ágat jelenti.

Hogy ez milyen átrendeződést hoz a német politikai téren, azt nem tudom megjósolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés