Ötszázan vettek részt a „Becsület napján”

2020. február 8. 18:53
Ugyanennyi ellentüntető jelenlétében zajlott a megemlékezés a Városmajorban.

„Becsület napja” elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Városmajorban, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból. A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A felszólalók, köztük a német Die Rechte képviselője a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét méltatták. Néhány résztvevő második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, a hangszórókból korabeli katonadalok szóltak.

Többen a Légió Hungária, a Betyársereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom lobogóit, illetve kelta keresztes, árpádsávos, magyar nemzeti zászlókat lengettek, a külföldi résztvevők a többi között a Vichy-Franciaország lobogóját és a német birodalmi zászló színeit megjelenítő színű lobogókat emeltek a magasba.

A demonstráció résztvevői a városmajori szabadtéri színpadtól alakzatban vonultak a parkban található első világháborús emlékműhöz. A tüntetés befejezéseként megkoszorúzták a kitörésben elhunytaknak erre az alkalomra felállított ideiglenes emlékművét, egy keresztre helyezett rohamsisakot. A rendezvény a magyar, illetve a német himnusszal ért véget, utóbbit szöveg nélkül játszották.

A megemlékezés ellen – ugyancsak mintegy ötszáz – antifasiszta tüntető tiltakozott. Ők dobolással, dudálással, sípolással a többi között a „nácik haza” és a „hazaárulók” rigmus skandálásával zavarták a beszédeket, a demonstráció felé „Undorító a másságotok” feliratú molinót feszítettek ki. Az ellentüntetők egy részét az Antifaschistische Aktion elnevezésű nemzetközi baloldali szervezet külföldi tagjai alkották. A tüntetőket és az ellentüntetőket vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta egymástól. A megemlékezés előtt egy ellentüntetőt kísértek ki a Becsület napi rendezvény helyszínéről. Az antifasiszta ellentüntetők egy kisebb csoportja ellendemonstrációjuk végén a kordonon kívüli területen, a Szilágyi Erzsébet fasornál szidalmazta azokat a járókelőket, akiket ruházatuk alapján a szélsőjobboldali demonstrációhoz kapcsolódó, úgynevezett Kitörés-emléktúra résztvevőinek véltek.

(MTI)

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

P-W-t a győztesek nem tartották háborús bűnösnek, talán egy-két évet ült. Különben ő már karácsony előtt kérte Hitlert, hogy engedélyezze a kitörést, mert akkor még nem volt zárt a gyűrű. A vezér viszont ezt nem engedélyezte, valószínűleg a zalai olajmezőkre gondolt és inkább beáldozta őket. Amikor kitörtek már semmi esélyük nem volt hiszen teljesen egérfogóban voltak.

Az önkormányzati választásokat elméletileg nem, de gyakorlatilag megnyerték. Sok a Főváros és a vidéki nagyvárosok, meg a kisebbek. Addig ütik a vasat, amíg számukra melegnek látszik. Van egy törzsközönségük, annak játszanak, csak reménykedhetünk, h. kevés lesz.

A kitörés maga egy tragédia volt, utána jöttek a válogatott szörnyűségek. A Jó Isten adjon örök nyugodalmat a szerencsétlen áldozatoknak, akik szembenéztek az elkerülhetetlennel.

A tüntetők örülhetnének annak, h. nem kimondottan az utána következő kicsi robotba hurcolásról, ami több százezer embert érintett, nem a tömeges erőszakolásokról, nem a Várkórház fölszámolásáról emlékezik ez a néhány száz bátor ember.


Válaszok:
Berecskereki | 2020. február 9. 10:09

2007-ben a Hősök terén emlékeztek meg a "a becsület napjáról". Az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal szerint: a BRFK-nak nincs engedélyezési jogköre, nem tilthat be ilyen rendezvényt. Vajon ekkor miért nem számolták fel ezeket a szervezeteket? Talán azért, hogy tudták 2010 évi választást el fogják veszíteni és akkor a Fideszre tudják tolni?

Azután az összes radikális, szélsőséges szervezet az MSZP/SZDSZ kormányok alatt jöttek létre és a Gyurcsány rezsim időszakában aktivizálódtak. Ezek a kormányok a Jobbikon keresztül próbálták rátolni a Fideszre a náci, fasiszta, antiszemita bélyeget. Lássatok csodát! A Jobbikkal mégis a szocialisták, liberálisok kötöttek szövetséget a 2019 évi önkormányzati választáson.

Írod: Az önkormányzati választásokat elméletileg nem, de gyakorlatilag megnyerték.

Ez az állítás azonban hamis. Csak azokat az önkormányzatokban nyerték vissza, ahol Demszky idejében szocialista, liberális vezetés volt. Ugyanakkor a megyei önkormányzatok esetében nem tudtak nyerni. Vagyis a listás szavazáson vereséget szenvedtek. Ennek alapján azt is mondhatjuk, hogyha a listás szavazást országgyűlési választásnak tekintjük, akkor a Fidesz/KDNP pártszövetség győzött.
A választás előtt több hozzászólásomban írtam, jónak tartanám ha a fővárosban és egykét korábbi balliberális önkormányzatnál az ellenzék nyerne. Így nem mondhatnák, hogy a választási törvény a Fidesznek kedvez. Most ahol nyertek megmutathatják, hogy ők mennyivel jobbak, mint a kormányon lévők. Szerintem könnyebb nyerni, mind megtartani. Majd 2022 és 2023 választásnál kiderül, hogy mennyire voltak sikeresek.

Igen, könnyű a felejtés, annak, akinek semmi köze hozzá és az egész nem érdekli. Azt a szempontot sem igen veszik figyelembe, h. ha nem lett volna Magyarországon Armageddon, Ausztria, Bajorország történelme vszg. másképp alakul, nem beszélve Berlinről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés