Soltész Miklós: Nemzetiségünk megőrzése és egymás segítése természetes dolog

2020. február 7. 15:39
Természetes dolog, hogy a magyarok és szlovének megőrzik nemzetiségüket, segítik egymást és a lehető legjobb kapcsolatra törekszenek mindkét országban – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a szlovén kultúra napja alkalmából a Rába-vidéki szlovének által rendezett ünnepségen mondott köszöntőjében köszöntőjében kifejtette: arra való hivatkozással, hogy genetikailag szinte valamennyien rokonságban állunk egymással, hiba lenne a nemzeti identitás, a kultúra és a vallás feladására biztatni. Mint mondta, ez a közös ünnep is válasz az ilyen törekvésekre, hiszen azt példázza, hogy egymás értékeit elismerve tiszteljük és szeretjük egymást, a szlovén kormány együttműködése pedig bizonyította, hogy a határ mindkét oldalán sikeresen őrizzék az emberek a nemzetiségüket és kultúrájukat.

Hozzáfűzte: a magyar kormány sokszor a magyarországi szlovén nemzetiséggel és a szlovén kormánnyal közösen dönt olyan támogatásokról, amelyek azt szolgálják, hogy megmaradjon a kincset érő közösség. Példaként említette, hogy nemrégiben döntöttek a Rába-vidék szlovén nemzetiségi iskoláinak további eszközfejlesztéseiről, támogatják az apátisvánfalvai kéttannyelvű általános iskola tornaszobájának bővítését, folytatják a Kühár-emlékház fejlesztési munkálatait és segíteni kívánják a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő szlovén nemzetiségi rádió, a Radio Monoster fejlesztését is.

Az államtitkár szólt arról, hogy a helyi hitélet segítése érdekében zajlik a szentgotthárdi templom felújítása, megújult a felsőszölnöki templom és az apátistvánfalvai és alsószölnöki templomot is fel kívánják újítani. Nem utolsó sorban a szlovén kormánnyal közösen elindítják a Rába-vidéki fejlesztési programot, amely a helyi vállalkozások támogatásával a helyben maradást segíti, a programnak kulturális elemei is vannak – tette hozzá.

Az ünnepségen köszöntötte a megjelenteket Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke is. A Szlovén Kultúra Napját február 8-án a legnagyobb szlovén költő, France Preseren halálának évfordulóján rendezik meg a szomszédos országban. France Preseren egyik versének első versszaka Szlovénia nemzeti himnuszának szövege. A szentgotthárdi színházban rendezett ünnepségen a térségben működő kéttannyelvű szlovén nemzetiségi iskolák diákjai adtak műsort.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés