A szerb hatóságok elszállították a Tompánál összegyűlt migránsokat

2020. február 7. 7:24
A belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között – jelentette ki a szerb védelmi miniszter.

Buszokkal szállították vissza a szerb hatóságok a befogadótáborokba azt a több száz migránst, akik csütörtök délután óta gyülekeztek a Kelebia-Tompa határátkelő szerb oldalán. Ahogy korábban mi is megírtuk, a bevándorlók csoportja azt akarta elérni, hogy a magyar hatóságok nyissák meg a határt előttük. A közmédia csütörtöki tudósítása szerint a migránsokat hetek óta, zárt csoportokon keresztül, szervezetten készítették fel az „akcióra”.

Csütörtök este, Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte, hogy a magyar határ megnyitásáról készült hamisított felvételekkel és álhírekkel vezetik félre egyes csoportok a Szerbiában tartózkodó migránsokat, akik ezek hatására indulnak el Magyarország felé. A miniszter úgy fogalmazott: „a migránsoknak hálásaknak kellene lenniük azért, mert Szerbia befogadja őket, és nem lenne szabad válogatniuk a felkínált szálláshelyek között”. Aleksandar Vulin hozzátette: a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A helyszínen tartózkodó civil szervezetek csütörtök éjjel aggodalmukat fejezték ki a tüntetők között levő gyerekek, betegek és idősek miatt, akiket megviselhet az éjszakai fagy, ezért ideiglenesen sátrakat is állítottak fel a helyszínen. Később a demonstráció szervezői összegyűjtötték és a műszaki határzárhoz terelték a gyerekeket, hogy skandálásuk és kéréseik meglágyítsák a szolgálatot teljesítő határőrök szívét. Végül péntek hajnalban a szerb hatóságok buszokra terelték a demonstráló bevándorlókat és visszaszállították őket a befogadótáborokba. 

Frissítés:

Megindult a forgalom Kelebiánál péntek hét órakor, miután a szerb hatóságok elszállították a határátkelőhelyről az ott gyülekező illegális migránsokat. A Pannon RTV információi szerint a határ mellett tiltakozó migránsokat éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték. A migránsok nem álltak ellen, békésen szálltak fel a buszokra.

A szerb rendőrség nem hivatalos információk szerint előző éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba vitte őket. Szerbiában mintegy hatezer migráns tartózkodik. 2015 óta nem jelentek meg migránsok ilyen nagy számban a szerb-magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg Nyugat-Európa felé haladni.

(MTI, Mandiner)

Összesen 350 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lesz egy-két nyugodt napunk.

Tehát szerinted a migránsok nem is akarnak átjönni, a szerb és magyar kormánynak kell megszervezni azt, hogy a határhoz jöjjenek tüntetni, követelni, hogy engedjék át őket? De akkor mit keresnek egyáltalán Szerbiában, miért jöttek át a kevésbé védett horvát határtól a jobban védet magyar határhoz?

A Keleti pályaudvarnál lévő tömeg, miután leállították a nemzetközi vonatokat, az M1 autópályán elindult Ausztria felé. Az osztrákok, belátva, hogy a Németországba igyekvő, onnan biztatott migránsokat ilyen tömegben, akár csak a szerbek, mi sem tudjuk feltartóztatni, belátva, hogy az osztrák határon is ugyanúgy áttörhetnek ellenőrizetlenül, mint a szerb-magyar határon, elébe mentek a dolgoknak. Ekkor született a megállapodás, hogy szállítsuk őket rendezett formában a határra, ahol átveszik őket. Az osztrákok nem rajtunk könyörültek meg, hanem el akarták kerülni, hogy most az ő határukon készüljenek felvételek, ahogyan próbálják visszatartani a migránsokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés