Nem kellene a végvári katonákat hősnek nevezni a vezető történelemtanár szerint

2020. február 3. 14:40
A Népszavának nyilatkozott a Nemzeti Alaptantervről Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Kifejtette: „A törökkel folytatott háború magyar katonáit, harcosait hősökként emlegeti a szöveg, vagyis automatikusan minősíti is őket, nem hagyja meg a szabadságot, hogy a diák jusson el a megfelelő következtetésekre”.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke a Népszavának beszélt az új Nemzeti Alaptantervről alkotott nézeteiről. A lap által idézett véleményeit szó szerint idézzük.

„Az új NAT kiemelten kezeli a hadtörténetet és a honvédelemet, pedig ezek a rendszerváltás óta egyik tantervben sem kaptak ekkora hangsúlyt – vélekedett Miklósi László. A Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint az anyagban nagyon erősen megjelenik egyfajta kötelező értékrend, ennek következtében egyes helyeken tendenciózusan eltorzítja a történelmet. Például az Árpád-korból csak a győztes csatákat kell tanítani, a veszteseket nem. A törökkel folytatott háború magyar katonáit, harcosait hősökként emlegeti a szöveg, vagyis automatikusan minősíti is őket, nem hagyja meg a szabadságot, hogy a diák jusson el a megfelelő következtetésekre.

Jellegzetes, hogy a holokauszt előzményinek kapcsán nem nevesíti a deportálások fogalmát – ugyanakkor a Szovjetunió és az 1950-es évek tárgyalásánál deportálásoknak nevezi az emberek Gulagra szállítását. Vagyis a deportálás fogalmát a NAT a kommunista típusú rendszerekhez köti. A Horthy-korszakot a Trianon utáni »talpra állás« időszakaként minősíti a szöveg, a Kádár-rendszert pedig leegyszerűsítve diktatúrának nevezi, miközben ezt fontos lenne árnyalni.

– A legérdekesebb az általános iskolai témakörök közül az utolsó, amelynek a címe: »Mérlegen a magyar történelem: lábnyomaink a nagyvilágban; a magyar megmaradás kérdései«. Ez vajon a nemzethalál-vízió valamiféle felújítása?« – sorolja a példákat a problémás részekre Miklósi László, aki szerint mindez akár egy »hagymázas múltszemlélet« irányát is erősítheti a történelemtanításban, amely szerint mi mindig jók voltunk, nekünk mindig igazunk volt. – Az állampolgári ismeretek bevezetőjében a fő célok között kiemelt helyen áll a normakövető magatartásra való nevelés. Az alattvalóvá nevelés lenne a feladat? – teszi fel a kérdést.”

Összesen 243 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszi, szerintem ez egy hazátlan balliberális bitang, egy Lenin hasonmás, kicsit alacsonyabb homlokkal.

Szerintem a történelemkönyvekbe üres lapok kellenének, és gondoljanak a gyerekek, amit akarnak. Találják ki mi történt! Igazán kreatív és életre felkészítő feladat.

!fuck 400 char limit!

Adok neked kardot, meg zsoldot, azt mehetsz. Meglátjuk kell-e hozzá
bátorság.

"fuck 400 char limit!

A hősiesség nem feltétlenül értékelés, egyszerűen ténymegállapítás.
"Sok vad s madár gyomra gyakran koporsója vitézül holt testeknek" (Balassi Bálint)
Szimonov is írhatott az SS-ek komor hősiességéről.

Figyu, én sose álltam még egy bástyán úgy, hogy alatta jött szembe velem egy baszott nagy török sereg, és mindegyik ki akart volna belezni. Ha te igen, akkor bocs. Ha nem, akkor egyezzünk meg abban, hogy aki "érdekből vagy számításból", zsoldért vagy a királyáért, magyarként vagy spanyol zsoldosként ezt megtette, és nem futott el messzire, az hős.

Azt nem kifogásolta, hogy a törökdúlás során megsemmisített 3 millió magyart (4,5 millióról 1,5 millióra) nem nevezte az anyag holokausztnak?

Ez még semmi. Majd akkor fogtok nagyot nézni, amikor a Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország közös keresetet nyújt be az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB) a Magyar Államnak az 1456 évi agresszóban való felelőssége megállapítására, és Magyarországnak jelentős kártérítést kell fizetnie a nándorfehérvári sajnálatos események muszlim érintettjeinek utódait képviselő szervezetek részére.

A kitörésről lehetne. 'Részrehajlás' nélkül.

A végvári katonák jól-rosszul, de a magyarellenes török holokausztot próbálták megakadályozni, a magyarság 4,5 millióról, 1,5 millióra csökkenését.
Úgy látszik ez a tény zavarja az ipsét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés