Így lett a magyar kultúra Orbán Viktor harci fegyvere

2020. január 31. 8:53

Kovács Blanka
Mérce
Orbán Viktor már 2009-ben Kötcsén megüzente, hogy a Fidesz alatt a kulturális elit nem választhat bizonyos létformákat.

„Orbán Viktor már 2009-ben Kötcsén megüzente, hogy a Fidesz alatt a kulturális elit nem választhat bizonyos létformákat, már amennyiben »szépen, nemesen és választékosan kíván élni« – azaz, ha továbbra is az elithez szeretne tartozni. Mára bebizonyosodott, hogy ez azt jelentette, az értelmiségnek az a dolga, hogy a politikai felhatalmazást nyert hatalmat segítse és szolgálja, hiszen a szemünk előtt zajlott le a kultúra szabadságának lerombolása az elmúlt 10 évben. Erre mutatott rá Rényi András művészettörténész a Háttal Európának – A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon című jelentés sajtóbemutatóján kedden. Az átfogó tanulmányt az Oktatói Hálózat adta ki, és 30 független magyar értelmiségi mutatja be, milyen szisztematikusság fedezhető fel abban, ahogy az Orbán-rezsim szép lassan kivéreztette a művelődés különböző területeit.

Az újságokból napi szinten lehet értesülni az aktuális »ellenségre« lesújtó intézkedésekről, arra viszont nem nagyon volt még kísérlet, hogy a mélyebb összefüggéseket is érthetően tálalják. Pedig most erre van szükség: komplett rendszerkritikára.
A sajtótájékoztatón 7 oktató mutatta be a kiadvány egyes fejezeteit, miközben az OHA további tagjai és ellenzéki képviselők ezzel párhuzamosan az Európai Parlamentben is prezentálták a tanulmányt angolul. Ugyanis szeretnék megmutatni az uniónak, hogy itt nem egyszerűen a fékek és ellensúlyok lebontásáról van szó, hanem az európai értékekkel szembemenő kormányzásról. Mindezt pedig fontos lenne látni Brüsszelben is, ugyanis a szakértők úgy vélik, más országokban is megtörténhet ugyanez, és az EU-nak fel kell készülnie, hogyan kezelje ezeket a problémákat. Az alábbi területekkel foglalkozott a szakanyag, amely – szögezték le a szerzők – nem politikai dokumentum, de ha annak minősül, az is csak a helyzetet minősíti.

Az első részben Bozóki András politológus a kultúra homogenizálásáról beszélt:

»A nemzet a hivatkozási alap. Ha kereszténységre hivatkoznak, az is homogén, tehát nem az, amiről mondjuk Ferenc pápa gondolkodik. Ennek megfelelően a kultúra politikai célokat is szolgál, a hatalomnak van alárendelve, a célja pedig az, hogy egy meg nem nevezett, vagy olykor megnevezett ellenféllel szembeni harc eszközéül szolgáljon« – mondta el Bozóki. A politológus utalt arra is, hogy Demeter Szilárd éppen néhány napja mondta azt az Inforádióban, hogy most nem békeállapot van, hanem háború, ez a kreált »harci viszony« pedig pont az, aminek keretében gyökerestül megváltoztatták a 2010 előtti állapotokat. De hogyan is ment ez végbe?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

EU-s, CEU-s csahosok, egyesuljetek!
Lehet, hogy Magyarorszagtol fuggetlenek, de az EU-tol, sorosizmustol nagyon is fuggok vagytok.
Mas gondolhat mast!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés