VG: Félrevezette a nyilvánosságot a KESMA ügyében a TASZ

2020. január 29. 14:39
Megtévesztő közleményt adott ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrejöttével kapcsolatban – közölte a napilap.

A TASZ úgy számolt be egy tavaly decemberi fővárosi törvényszéki döntésről, mintha az azt állapította volna meg, hogy a KESMA működését jogsértő módon engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ezért pedig a médialapítvány 2018 végén bejelentett, több kiadóvállalatban szerzett 100 százalékos részesedése is érvénytelen, pedig a valóság az, hogy a Fővárosi Törvényszék nem a fúziót magát, hanem a GVH eljárását kifogásolta: mindössze arra kötelezte a versenyhatóságot, hogy a vonatkozó engedélyező határozatát más formában hozza meg – olvasható a Világgazdaság szerdai cikkében.

Mint írják, a GVH eredetileg hatósági bizonyítvány kiállításával hagyta jóvá a tranzakciót. Erre azonban nem volt szükség, mivel a KESMA megalapítását a kormány egy 2018. december 5-i rendeletében a közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a GVH-nak nem volt hatásköre az összefonódás érdemi vizsgálatára, azt csupán tudomásul vehette.Ezért a hatósági bizonyítvány kiadása feleslegesen történt meg.

Azt is írják, hogy a GVH szerdán eleget tett a törvényszéki felszólításnak, és immáron egy végzést állított ki arról, hogy a KESMA létrehozása nem bejelentésköteles piaci esemény. Ezzel a lépéssel – olvasható a gazdasági napilapban – a Fővárosi Törvényszék elvárásának – amely egyébként a szóban forgó ítéletében megerősítette, hogy a versenyhivatalnak nem volt hatásköre a fúzió versenyjogi szempontú ellenőrzésére – maradéktalanul eleget tett a GVH, a KESMA tevékenységéhez pedig minden jogi feltétel adott.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ügyben tett közleményében azt hangsúlyozta, hogy a KESMA kapcsán hozott versenyhivatali határozatnál a bíróság részéről a kormány döntésével kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. Ugyancsak kiemelte, hogy a bíróság azt állapította meg, hogy a GVH által kiállított hatósági bizonyítvány formailag volt csak hibás. „A bírósági döntésnek megfelelő új határozatot a GVH már kiadta, így az ügy jogilag rendezett” – szögezte le a magyar kormány szerve.

(Mandiner)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés