Eljött a lakáspiaci fordulat?

2020. január 27. 18:53
A privátbankár.hu szerint igen.

2019 közepétől kezdődően jelentősen csökken a lakásvásárlások száma – írja a privátbankár.hu. A fővárosban ez 80 százalékos esést, a megyeszékhelyeken 52, a nagyobb vidéki városok esetében pedig 50 százalékos csökkenést jelent. Az ingatlan.com legfrissebb statisztikái pedig azt mutatják, hogy emellett januárban jelentősen megnőtt a magánszemélyek kínálata.

A lakáspiac a tavalyi harmadik negyedévben erős visszaesést produkált a hivatalos adatok szerint. Ebben az időszakban 19 329 használt és új lakás került új gazdához. Ez az adat 56 százalékkal marad el a 2018-ban ugyanekkor mért számoktól, a múlt év első és második negyedévéhez képest pedig 50, illetve 44 százalékos esés figyelhető meg az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László kifejtette: „Még előzetes KSH-körképről van szó, azaz nem érkezett be a harmadik negyedévre vonatkozó összes hivatalos adat, vagyis az összes adásvétel alapján visszafogottabb lehetett a csökkenés a piacon. Az viszont egyértelmű, hogy jelentős csökkenés ment végbe a múlt év harmadik negyedében. A kereslet alakulásából az már korábban látható volt, hogy a múlt év közepétől jelentősen visszaesett a kereslet a lakáspiacon, elsősorban a budapesti lakások iránti érdeklődés esett vissza.”

A budapesti használt lakások piaca mutatta a legdurvább visszaesést: 2018 harmadik negyedévében 1472 ingatlant vásároltak meg, ami 82 százalékos zuhanást jelent éves összevetésben. A megyeszékhelyek esetében ez a szám visszafogottabb esést mutat: 52 százalékkal 3970-re csökkent az adásvételek száma. A nagyobb vidéki városokban 6835 tranzakció történt, ez a legkisebb, 50 százalékos hanyatlást jelenti.

A 2020-as év kínálati boommal indult. Az éves összevetésből kiindulva az árak a KSH adatai alapján még növekedtek. 2019 harmadik negyedében a használt lakások ára 14 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az új lakásoké pedig 5,8 százalékkal.

Balogh László kiemelte: „A lakásdrágulás üteme az ingatlan.com kínálati adatai és a hivatalos számok szerint is lassulást mutat. A lakásadásvételek számának csökkenése, a drágulás lassulása összességében arra utal, hogy a lakásárak plafon közelében vannak, a vásárlóknak a mostani szinteknél magasabb ár nem igazán fér bele. Ez a korábbi trendhez képest egyértelmű fordulatot jelent és a vevők számára nagyobb mozgásteret biztosít egy-egy lakásvásárlásnál a jövőben.”

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában