Merkel kancellársága egy kolosszális hiba

2020. január 25. 16:00

Niall Ferguson
Welt.de
Az európaiak nem értik, merre megy a világ, Merkelnek pedig nincsenek olyan vezetői képességei, mint Helmut Kohlnak. Interjú.

„– Mit kellene tennie az európaiaknak? 

– Mindenképpen a katonai védelmi képességeikbe kellene fektetniük. Amikor Emmanuel Macronnak igaza van, és a NATO tényleg »agyhalott«, jobb, ha van egy B terv. Mert Vlagyimir cár Oroszországban nem fogja örökké kerülgetni a forró kását a Baltikumban. Trumpnak teljesen igaza van, amikor Németországtól és Európától nagyobb védelmi kiadásokat vár. 

– Ez elég disztópikusan hangzik. 

– Semmi esetre sem. Még mindig érvényes: aki béket akar, készüljön a háborúra. Akik azt hiszik, hogy Amerika örökké az ő biztonságukkal fog törődni, saját magukat csapják be. 

– Szóval? 

– Nem látják, milyen irányba megy ez a világ. Itt már nincs szabadkereskedelem, nincs korlátlan globalizáció. Ez egy olyan világ, ahol a kemény legények masszívan fegyverkeznek Kínában és Oroszországban, miközben Európa Green Dealekről beszél. Azt mondanám: Halló, ébresztő!

– Szóval tankokat kéne vennünk szélturbinák helyett?

– A 21. század háborúit nem tankokkal nyerik meg. De lehetne azzal kezdeni, hogy Kínát kitiltják az 5G-hálózatokról. Utána el lehetne kezdeni egy egységes védelmi doktrínán dolgozni, hogy hogyan lehetne megvédeni Kelet-Európát szükség esetén.

– Mit vár Angela Merkel csütörtöki látogatásától? 

– Hát azt nem szeretném elképzelni (nevet). Valószínűleg a multilaterális világrendről beszél majd, és azokról az intézményekről, amiket a második világháború után hoztak létre. Nekem ez mesének tűnik. Ez a liberális világrend valójában csak nagyon rövid ideig létezett a berlini fal leomlása után. Ez a '90-es, és talán a 2000-es évek találmánya volt. Azelőtt a hidegháború volt a meghatározó. Szóval, aki azt mondja, hogy 1945 óta liberális világrendben élünk, az nem egészen érti a történelmet. Nézze meg a Németországban terjedő Amerika-ellenességet, ami engem rendkívül zavar. Emlékszem Merkel sokkoló beszédére tavaly a Harvardon. Képzelje csak el, mi lett volna, ha Trump elmegy egy német egyetemre, és így megtámadja a német kormányfőt! Van a németeknek egyáltalán elképzelésük, hogy miért élnek demokráciában? Tényleg azt gondolják, hogy a demokráciát csak úgy előhúzták a kalapból, vagy az ENSZ biztosította? Ez a kognitív disszonancia nagyon zavar. 

– Mi köze ennek Merkel politikájához?

– Angela Merkel egy olyan évszázadhoz tartozik, aminek már rég vége van. Az ő kancellársága egy kolosszális hiba. Az európai projekt megfeneklett. Nem lesz további integráció.

– És ez Merkel hibája? 

– Igen. Hiányoznak azok a vezetői képességei, amik egy Helmut Kohlnak megvoltak. Ha valaki felállít egy valutauniót, és zűrzavar keletkezik, akkor az egyetlen logikus következmény csak a még erősebb fiskális integráció lehet. De amikor beállt a válság, Németország tett erre az alapvetésre. A szövetségi kormány az utolsó pillanatig visszatartotta a Görögországnak szánt segélyeket, és ez maximális bizonytalansághoz vezetett. Az ökonómiai teljesítmény sokkal gyengébb volt a válság során, mint bárhol máshol a világon. A segélyprogramokat úgy konstruálták, hogy megnégyszerezzék Dél-Európa sokkját. 

– És ezért ilyen durva az ítélete Merkel kancellárságáról? 

– Ott ván még a menekültválság is. Németország először tudomást sem vett a migrációról, nem vette komolyan az arab forradalmak viharát. Aztán úgy tett, mintha ez mások hibája lenne. És amikor hirtelen ott termett a menekültválság, a szövetségi kormány teljes hátraarcot csinált. A szociális és társadalmi következmények a mai napig érezhetők. Nem mondhatnám, hogy a Mutti nagy rajongója vagyok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Baltikum tényleg forró kása, a Balkánon többet lehet kezdeni Moldovából kiindulva.

" A 21. század háborúit nem tankokkal nyerik meg. De lehetne azzal kezdeni, hogy Kínát kitiltják az 5G-hálózatokról. Utána el lehetne kezdeni egy egységes védelmi doktrínán dolgozni, hogy hogyan lehetne megvédeni Kelet-Európát szükség esetén."

Teljesen egyetértek. A rendszerváltás óta, de különösen az Uniós csatlakozásunk után a mindent elsöprő baksislesés volt a magyar politikai elit központi eleme.
Ma már nemcsak az összes kínai bóvlit és a szintetikus drogokat importálhatják, de kapunk az új biológiai fegyverükből is.

nagyon igaza van a hapsinak.
csak (mint ilyenkor általában) azt nem értem, hogy hogyhogy ilyen jó értékelést kapott a mandiner-közösségtől egy macron-éltető európai egyesült államok-propaganda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés