Macron: Próbálják csak ki a diktatúrát!

2020. január 24. 16:57
Franciaországban felháborító módon elterjedt, hogy már nincs demokrácia az országban – jelentette ki a francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnök élesen bírálta azokat, akik azt állítják, hogy Franciaországban diktatúra van, és ezzel igazolják a közéletben tapasztalható verbális, illetve a tüntetéseken egyre gyakoribb fizikai erőszakot.

A társadalmunkban felháborító módon elterjedt – elképesztően felelőtlen politikai megszólalások által – az a gondolat, hogy már nem demokráciában vagyunk, és egyfajta diktatúra alakult ki” – mondta a francia elnök újságíróknak csütörtök este az Izraelből hazafele tartó repülőgépen a Radio J közösségi rádiócsatorna hangfelvétele szerint.

Próbálják csak ki a diktatúrát!

Egy diktatúra olyan rezsim, ahol egyetlen ember vagy egyetlen klán dönt a törvényekről. Egy diktatúra olyan rezsim, ahol nem lehet leváltani a vezetőket, soha. Ha Franciaország ez, akkor próbálják ki a diktatúrát, és majd meglátják! A diktatúra igazolja a gyűlölködést. A diktatúra igazolja az erőszakot. A demokráciában azonban van egy alapelv: a mások tisztelete, az erőszak tiltása, a gyűlölet elleni küzdelem” – fogalmazott Macron. „Mindazok, akik a demokráciánkban hallgatnak erről a témáról, ma-holnap tettestársak a demokráciánk és a köztársaságunk gyengítésében” – tette hozzá.

A sárgamellényes, illetve nyugdíjreform elleni tüntetéseken tapasztalható erőszakot érintő kérdésre a francia elnök elmondta: „azok, akik az erőszakot képviselik, és azok, akik cinikusan időnként ösztönzik, és azok, akik nem emelnek szót, amikor kell, egy nagyon egyszerű dolgot elfelejtenek: demokráciában élünk”.

Emmanuel Macron – aki az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójára szervezett Holokauszt Világfórumon vett rész Izraelben – úgy vélte, hogy az antiszemitizmus erősödése összefügg a gazdasági és társadalmi válsággal. „Minden nyugati demokrácia válságon megy keresztül, olyan válságon, amelyet felerősítenek a mai világ nagy félelmei” – mondta a francia elnök a digitális átalakulást és a klímaváltozást említve. Szerinte az antiszemitizmus „minden alkalommal a másoktól való félelem legradikálisabb és legelőrehaladottabb formája”.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A francia polgárok véleménye sokkal hitelesebb, mint az itthoni ballibé.
Mindkettő ugyanazt mondja: nincs demokrácia

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés