Erő Zoltán Budapest új főépítésze február elsejétől

2020. január 24. 15:25
Karácsony Gergely főpolgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy Erő Zoltán Budapest új főépítészeként csatlakozik a csapatukhoz.

Erő Zoltán tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán (1977-82), valamint a Leuveni Katolikus Egyetem Történeti Városok és Épületek Központjában (1988-89) végezte. A Palatium Stúdió Kft egyik alapítója, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a nagy léptékű városfejlesztési és köztérfejlesztési projektek mellett hosszú évek óta foglalkozik történeti terek, épületek, városrészek építészeti revitalizációjával. A 2000-es évek elején Budapest városrehabilitációs programjában dolgozott és részt vett a városfejlesztési koncepció megalkotásában is. 2004 és 2014 között a budapesti 4-es metró építész generáltervezőjeként a tervezőhálózat irányításáért, az egységes építészeti koncepcióért volt felelős. A főváros építészeti arculatát alakító beruházás négy állomásának vezető tervezője. Rendszeresen tart előadásokat, szakfolyóiratokban publikál – olvasható a kommünikében.

A közleményben idézik Karácsony Gergely főpolgármestert, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy Erő Zoltán Budapest új főépítészeként csatlakozik a csapatukhoz. „Tapasztalata, szakmai felkészültsége és kreativitása egyszerre lesz garancia a főváros építészeti értékeinek megóvására és egy bátor, innovatív városépítés megkezdésére” – fogalmazott a főpolgármester. Erő Zoltán Mártonffy Miklóst váltja a főépítészi poszton.

(MTI)

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon ajánlani lehet Biciklibajnoknak, hogy a főépítésze kezdje minimum
a Várkert bazár lerombolásával és az eredeti, romhalmaz, de mégiscsak történelmi beágyazódottságú helyszín vissza rekonstrukciójával, az eredeti, megszokott romosítással...
De a Biciklibajnok ma Győrbe ment, munkaidőben, gyanús, talán, mert hogy Győr kérelmezni fogja Budapesthez csatolását.
...csak ezért hagyhatta el a munkapadját, bocs, az irodáját...

Sajnos, neked az ellenszenv a maradék eszedet is elvette.
A fenti cikk 3. (harmadik) mondatában ott áll, hogy Erő Z. a "Palatium Stúdió Kft. egyik alapítója".
Nem kellett VOLNA sok ész ahhoz,
hogy rákeress a Palatium Stúdió Kft.
honlapjára:
https://palatiumstudio.hu/inde..
és ott
megtaláld, miket tervezett Erő Z., vezető tervező és az ő építészirodája.
A "házak/műemlékek/közterek/város/közlekedés/pályázatok" címszavakra kattintva
ott láthattad VOLNA
mindazt, amit egy rendes építésziroda a munkáiról és magáról közöl az érdeklődőkkel.
Láthattad VOLNA,
ha nem lennél ennyire elvakult...
(:–(((

Kíváncsi vagy, "hogy mit szól a leállított budapesti beruházásokhoz"?

A Liget projekthez például
ezt:
"A Liget projekt esetében a szakmai program vitája helyett idő előtt születtek politikai döntések, melyek meghatározták a projekt fő irányát: legyen a Városligetben múzeumi negyed.
Ilyen súlyú ügyben az értékválasztás nagyon korai, fontos feladat. Amennyiben a világ egyik legelső közparkját történeti parkként tekintjük értéknek, ezért védjük, és ennek megfelelően fejlesztjük, akkor nyilvánvaló, hogy minden nagyléptékű beépítési szándék szakmailag helytelen. A helyes hozzáállás csakis a park megújítása, tájépítészeti értékeinek minél teljesebb helyreállítása lehet. Ebbe a „konzervatív” gondolatmenetbe nem fér bele újabb épületek, nagy közönségforgalmú intézmények telepítése a Városliget területére, annál inkább az értéktelen épületek elbontása.

A Liget-program első változatainak ismeretében már számos hazai építész, tájépítész, a Magyar Urbanisztikai Társaság kiállt a történeti park védelmében, Liget+ néven alternatív terv is készült önkéntes munkával. Később Budapestet jól ismerő külföldi építészek is kimondták, hogy a XXI. században Európában egyszerűen szalonképtelen dolog egy közparkba épületeket építeni. Egy kétszáz éves fát csak kétszáz év alatt lehet pótolni.
...
Ha elfogadjuk, hogy az építés alatt álló Néprajzi Múzeum, a Zene Háza és a mélygarázs hatalmas föld alatti szerkezeteit már nem lehet kifejteni a talajból, még mindig érdemes feltenni a kérdést, hogy az épületek programján lehet-e változtatni, a talaj feletti részeket érdemes-e módosítani. Érdemes-e újabb koncerthelyszínt kialakítani a Ligetben? Érdemes-e a múzeum épületében annyi és akkora vendéglátó létesítményt kialakítani, mint ami a tervekben van? Lehet-e az épületek és a park kapcsolatát javítani például az egykori Rondó minél teljesebb helyreállításával?"

A teljes írás:
https://nepszava.hu/3059165_a-..

Csak helyeselni tudom, amit Erő Zoltán ír. Nagyon jól látja a dolgokat.

A 18:03-as beírásomban adott link bizonyítja,
hogy a sunyi módon, kérdésbe dugott állításod primitív hazugság.

1.)
Sajnálom, de nem volt felesleges.
Ha megnézted a honlapot, akkor tudhattad,
hogy az "építeni nem szerető" állításod eleve hazugság,
ráadásul – mivel könnyen leleplezhető, ezért – primitív hazugság.
Hogy pedig ezt kérdésbe is dugtad, az bizony, sunyi dolog volt részedről.
(Érdekes, nekem meg a te nagyképű stílusod undorító.)

2.)
Valóban "majd meglátjuk", hogy mire lesz képes Erő Z.
Mártonffy sajnos, nem sokra volt képes
– Budapest főépítésze a problémás Liget projekttől feltűnően távol tartotta magát.
(:–(((

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés