Merkel: A klímaváltozás kezelése társadalmi szakadékokat eredményezhet

2020. január 23. 19:28

A világnak teljes mértékben meg kell változtatnia módszereit a globális felmelegedés megfékezéséért, törekednie kell arra, hogy elkerülje a társadalmi megosztottságot – jelentette ki a német kancellár.

2020. január 23. 19:28

A szén-dioxid nettó kibocsátásának megszüntetésére irányuló uniós cél eléréséhez „történelmi jellegű átalakítási folyamatokra” van szükség – mondta Merkel a világ és vállalatok vezetőinek éves találkozóján a svájci Davos városában. Az embereknek teljesen meg kellene változtatniuk életmódjukat és üzleti tevékenységeik módját, de annak tétje, hogy „elérjük a párizsi megállapodás célkitűzéseit”, a túlélés tétje – fogalmazott a legnagyobb uniós gazdaság vezetője.

Az éghajlatváltozáshoz való hozzáállás egyre növekvő szakadékot hoz létre az „ifjúság türelmetlensége” – ahogyan azt a klímaaktivisták látják – és a klímaszkeptikusok között – figyelmeztette a jelenlévőket a német kancellár. „Olyan időket élünk, amikor a tények és az érzelmek versengenek egymással” – fogalmazott. Merkel annak veszélyére is felhívta a figyelmet, hogy

előbbiek ugyanis könnyebben vehetik igénybe az alacsony kibocsátású közlekedést, míg utóbbiak kénytelenek autókkal közlekedni.

A német kancellár elmondta: rendkívül aggasztja az, hogy a környezetvédelmi kérdéseket illetően eltérő véleményeket valló emberek már nem hajlandóak szóba állni egymással. „Olyan világban élünk jelenleg, ahol a kommunikáció hiánya talán még inkább jelen van, mint a hidegháború idején, amikor a különböző felek között rendes kommunikációs csatornák voltak” – jelentette ki. „Ez egyenesen katasztrófába vezet minket. Felül kell emelkednünk ezen” – mondta.

Mint arra a dpa német hírügynökség emlékeztet, Merkel üzenete szöges ellentétben áll a Világgazdasági Fórumot megnyitó Donald Trump amerikai elnök beszédével, aki az éghajlatváltozás kérdésével kapcsolatban azt hangsúlyozta: „el kell utasítani a pusztulás örök profétáit, és apokaliptikus előrejelzéseiket, ők a múlt őrült jövendőmondóinak örökösei”. A német kormány a múlt héten kidolgozta azt a tervet, amelynek értelmében 2038-ig fokozatosan felszámolja a széntüzelésű erőművek használatát, több milliárd euróval kárpótolva a folyamat veszteseinek számító energiacégeket és térségeket. Németország ezenkívül azt is tervezi, hogy 2022-re leállítja a nukleáris energiatermelést.

A Davosban elmondott beszédében Merkel arra is felszólította az Európai Uniót, hogy vállaljon aktívabb szerepet abban, hogy élen jár a technológiai fejlesztésekben, és a külpolitikában. A német kancellár úgy vélekedett, hogy a közösségnek közös politikát kellene kidolgoznia a Kínával való kapcsolatait illetően. A szeptemberi lipcsei EU-Kína-csúcs napirendjén kiemelt szerepet kaphat a kínai kibocsátás-kereskedelmi rendszer bevezetése – mondta Merkel, aki reményét fejezte ki az együttműködéssel kapcsolatban e területen.

A tárgyalásoknak összepontosítaniuk kell az aktív kínai külpolitikára olyan régiókban, mint például Afrika – jelentette ki a német kancellár, hozzátéve, hogy az EU-nak is aktívabb szerepet kellene vállalnia ott. „Talán le tudjuk fektetni a normákat és szabványokat, hogy hogyan birkózzunk meg ezzel” – mondta a tárgyalásokra tekintettel.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. január 24. 13:35
Egy általános összefoglaló a társadalmi egyenlőtlenségekről: http://egyvilag.hu/temakep/100.shtml
mucsay
2020. január 24. 10:08
már megint meg akarják változtatni a világot. és nem mi állunk nyerésre. ami a nyugati világban megy, az egyszerűen dermesztő. ahogy megtámadnak embereket, boy georgetól rowlingig, és akkor még csak a sajátjaikról beszéltünk.
tango47
2020. január 24. 09:52
Szerintem a klíma-kérdést már hagyhatná az utódjára Merkel. Épp elég nekünk, hogy a migráns-kérdést megoldotta.
hátakkor
2020. január 23. 21:47
A Föld lehűtésén agyalóknak egy kérdés: a Vénuszt hogy hűtenék le? Vagy a Marsot. Két szomszédos bolygó. Minimális sz emberi tevékenység. Coca Cola biznisz az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik