Egy brit neonáci mozgalom németországi ágát tiltották be a német hatóságok

2020. január 23. 9:45
A Combat 18-nak köze lehetett Walter Lübcke CDU-s politikus meggyilkolásához.

A berlini kormány csütörtökön bejelentette, hogy betiltotta a nagy-britanniai központú, Combat 18 nevű neonáci csoport németországi ágát, amelyet egy bevándorlóbarát német politikus meggyilkolásával is kapcsolatba hoztak a közelmúltban. „A jobboldali szélsőségességnek és az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmunkban” – írta egy német belügyi szóvivő a Twitteren.

A rendőrség hat tartományban tartott házkutatást a mozgalom tagjainál. A Combat 18 régóta a hatóságok célkeresztjében van. Jelenleg mindössze kéttucatnyi tagja van, a csoport veszélyességét inkább szélsőségessége jelenti. A Combat 18-at összefüggésbe hozták Walter Lübcke, a CDU hesseni politikusának tavaly júniusi meggyilkolásával. A migránsokkal szimpatizáló Lübcke gyilkosa összeköttetésben állt a csoporttal.

Németországban az elmúlt időszakban megszaporodtak a rasszista és zsidóellenes indíttatású erőszakcselekmények. 2019 októberében két ember vesztette életét egy lövöldözésben Halléban. A tettes célpontja a helyi zsinagóga lett volna, ahová nem tudott bejutni.

A Combat 18 a Vér és Becsület (Blood and Honour) nevű neonáci csoport katonai szárnya, és 1992-ben született Nagy-Britanniában. A combat harcot jelent, a 18-as szám a német ábécé első és nyolcadik betűjére utal, azaz Adolf Hitler monogramjára. A nemzetközi hálózat helyi csoportjait Angliától Oroszországig többfelé összefüggésbe hozták már gyilkosságokkal és merényletekkel.

(MTI)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát akkor a nyugat-európai zsidók hátradőlhetnek és vehetik elő a sábeszdeklit a komód mélyéről. Nincsen már mitől félniük...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés