A hongkongi tiltakozások áldozataira emlékező szobrot avattak Dániában

2020. január 23. 22:19
Az alkotás a Hongkongban 1997-ben kiállított, a Szégyen oszlopa nevű szobrának módosított változata.

A hongkongi demokráciapárti tüntetők iránti támogatást kifejező, 8 méter magas szobrot avattak fel csütörtökön a dán parlament épületénél.

A rézből készült szobor három hónapig lesz kiállítva, és a hongkongi tiltakozások áldozatainak állít emléket – közölte Jens Galschiot dán művész. Elmondása szerint az alkotás a Hongkongban 1997-ben kiállított, a Szégyen oszlopa nevű szobrának módosított változata. Utóbbi az 1989-es Tienanmen téri, véresen levert események áldozatainak állít emléket.

Az oszlop számos eltorzult testből áll, egyes arcokon sárga sisak és gázmaszk látható. Az avatáson egy „Dánia Hongkong mellett áll” felirat is látható volt. Galschiot elmondta, kitiltották Kínából. Az akciót több dán párt, valamint az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet dániai ága is támogatta.

Hongkongban fél éve egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki tüntetési hullámot, amely mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elv alapján különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

(MTI)

(A kép forrása: hongkongfp.com)

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem is ez jutott eszembe. Pedig azok közt is akad jópár, akik munkavédelmi felszerelésben tüntetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés