Nincs társbérlet

2020. január 22. 9:32

Bauer Tamás
Facebook
Vitézy a jelek szerint nem Budapest fejlődésén, hanem ellehetetlenítésén kíván dolgozni.

„Az ország kormányzására tavaly a Fidesz kapott, immár negyedszer, a választóktól megbízást. (A négyből háromszor kétharmados felhatalmazást.) Budapest irányítására azonban a mai, többé-kevésbé baloldalinak és liberálisnak tekinthető ellenzék kapott a fővárosi választóktól megbízást. (A fővárosi közgyűlés többségében jelen levő pártok közül az MSZP, a DK és a Párbeszéd egyértelműen baloldali, a Momentum – legalábbis nemzetközi pártkapcsolataiból ítélve – liberális párt, bár ezt sosem mondják ki, s udvariasságból mások sem mondják róluk.) Csak és kizárólag a baloldali–liberális közgyűlési többségnek van választói felhatalmazása Budapest irányítására. Nincs itt semmiféle társbérlet. Amit Fürjes mond, az jóindulattal félreértésnek nevezhető, de én megengedem magamnak, hogy azt mondjam, hazugság.

Az, hogy Budapest működésének és fejlesztésének finanszírozásához a fővárosi önkormányzatnak nincs elegendő pénze, és ezért feladatainak megvalósításához a központi költségvetés támogatására van szükség, annak következménye, hogy az Orbán-rendszer szélsőséges centralizációt alakított ki, rendkívül szűk teret hagyott az önkormányzatiság számára. Ebből viszont az következik, hogy a kormány köteles a központi költségvetésből rendszeres támogatást nyújtani az önkormányzatok, köztük a fővárosi önkormányzat működéséhez, és részt vállalni a fővárosi fejlesztések finanszírozásából.  Nincs semmi alapja arra, hogy ezt ahhoz kösse, hogy a fővárosi önkormányzat akár a működésben (például a közösségi közlekedés vagy a színházak működtetésének mikéntjében), akár a fejlesztésekben aszerint dönt-e, hogy a kormány mit tart helyesnek. Erre ugyanis a kormánynak nincs a budapesti választóktól felhatalmazása.

Már korábban is leírtam, de most megismétlem: az Orbán-kormánynak semmi alapja arra, hogy „Budapest-politikát” hirdessen meg, és ehhez önálló intézményt hozzon létre. Amíg Tarlós volt a főpolgármester, emlékezetem szerint ez nem is jutott eszébe. Elhiszem, hogy Vitézy Dávid hozzáértő szakember. Amit azonban most csinál, azt helytelenül teszi. Ha Budapest fejlődését kívánja előmozdítani, azt azzal tehette volna meg korrekt módon, ha elfogadja Karácsony Gergely ajánlatát, és pályázik a BKK vezetésére. Elvégre a választók most Karácsonyra és partnereire bízták Budapestet. Azzal, hogy nem ezt tette, hanem Fürjes államtitkár mellett vállalta el az új intézmény vezetését, kiderült: nem Budapest fejlődésén, hanem a budapesti választók által felhatalmazott legitim fővárosi vezetés ellehetetlenítésén kíván munkálkodni. Bármilyen jó szakember is, a jelek szerint elsősorban nem szakember, hanem fideszes.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... az Orbán-kormánynak semmi alapja arra, hogy „Budapest-politikát” hirdessen meg..."

Három kétharmados győzelem az országgyűlési választásokon még nyilván nem elég alap. Természetesen Karácsony sokkal kisebb arányú sikere viszont "világos és egyértelmű felhatalmazás".

Valóban nincs társbérlet. A magyar állam költségvetésének megalkotásával a választók Orbánt és a Fideszt bízták meg. Budapest annyi pénzből gazdálkodhat, amennyit kap. Tarlós és a fideszes többség elég jól gazdálkodtak azzal, amit kaptak, még, ha időnként volt is vitájuk a kormánnyal. Ha az újak nem kapnak kevesebbet, semmi okuk rinyálni. Persze, ha azzal kezdik, hogy megemelik a saját fizetésüket és a politikusok számát, azonnal előáll a deficit. (Aligha valószínű, hogy a fideszes polgármesterek és az embereik olyan nagyon rosszul kerestek volna, és ezt a budapestiek alighanem sejtik.)

Mi a faszt képzelsz már magadról, hitvány ávós fattyú? Rohadék posztkommunista komisszár, bolsevikok csicskája.

Milyen gyászon? Létezik egy kormány, amelyet sokkal nagyobb aránnyal választottak meg, mint a fővárosi főpolgármestert. Ennek a kormánynak nincs joga a nemzet fővárosával foglalkozni?

" Csak és kizárólag a baloldali–liberális közgyűlési többségnek van választói felhatalmazása Budapest irányítására."
Tehát ma már te is elveted a liberális demokráciát, amikor a legyőzött ellenzék is társuralkodó. Lassan működik az agyad.

Bauer érvelését meg lehet fordítani: Karácsonyék nem arra kaptak felhatalmazást októberben, hogy a kormánnyal szembenállva dolgozzanak. Vitézy Dávid pedig tudta, hogy Fürjes Balázs sokkal jobb szakember mint a marionettbábú Karácsony.

Én értem, Ön nem. Ugyanis az alternatívából kihagyta az egyetlen elfogadhatót: korrektül együtt-működni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés