Egy ugródeszkának használt kerület: Baranyi Ferencvárosa

2020. január 23.

Joó István
Kómában a parkolási rendszer, dugdossák az ellenzékbe szorult Fidesz elől a költségvetési tervezetet, megsarcolják a leégett kollégiumukat újjáépítő reformátusokat. Baranyi Krisztina polgármester erőből tárgyal, és továbbra is erőlteti a függetlenségi mítoszt. Ferencvárosi körképünk.

Történések, feszültségek, ígéret és valóság közti ellentét, kellemetlen polgármesteri stílus – Ferencváros ma az egyik legérdekesebb budapesti kerület. Kezdjük azzal, hogy a balliberális irányítású IX. kerületnek januárban sincs még költségvetése. A többséget biztosító két frakció – a Demokratáknak elnevezett MSZP–DK és az Új Pólus, amely a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik gyűjtőhelye – azzal védekezik: a budapesti kerületek közül a Ferencvárosban alakult meg a legkésőbb (november 14-én) a képviselő-testület a Magyar Munkáspárt óvási kísérlete miatt.

A tervezet különben már rég megszületett, az ellenzék, amint azt a momentumos Mátyás Ferenctől megtudtuk, meg is kapta; azonban a Fidesz–KDNP-nek elfelejtették még odaadni, noha január végén tárgyalnak a költségvetésről. Gyurákovics Andrea fideszes frakcióvezető ezt úgy értékeli: „Amint a lassan eltelő száz nap során sokszor, ebben is megméretett és könnyűnek találtatott Baranyi Krisztina új polgármester ígérete, miszerint konstruktívak lesznek a polgári oldallal, és idejében bevonják majd az érdemi döntéshozatalba. Valójában másodrendű képviselőkként kezelnek bennünket.”

MEGBOLONDULT PARKOLÓAUTOMATÁK 

Ami a hétköznapokban a legjobban elárulja, hogy enyhén szólva nem megy minden tökéletesen, az a IX. kerületi parkolási rendszer makacs kómája. Gyurákovics Andrea szerint ez a kérdés látványosan mutatja meg, hogy Baranyi Krisztina úgynevezett független polgármester munkáját a kapkodás, a késlekedés és a hozzá nem értés jellemzi, valamint az, hogy már a ciklus elején nem egészen teljesül a tiszta kéz politikájának ígérete. Eközben az állandóan letolvajbandázott Fidesz–KDNP, illetve a frakció nem kap érdemi tájékoztatást a folyamatokról.

A kerület parkolóóráinak 35-40 százaléka nem működik
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés