Van még ember, akinek a 18. században született a nagypapája

2020. január 17. 13:06
Él még az 1790-ben született John Tyler, az USA 10. elnökének unokája.

John Tyler, az USA 10. elnöke 1790-ben született, abban az évben, amikor XVI. Lajos épp az alkotmányos királykodással próbálkozott, II. József pedig visszaszívta halála előtt a felvilágosult abszolutizmust.

Az öreg Tylernek még 1853-ban is született egy fia, Lyon Gardiner Tyler, aki pedig 1928-ban is össze tudott hozni egy fiút a fiatal feleségével, és a 92 éves Harrison Tyler még most is él, négy évszázadot összekötve három nemzedék alatt.

John Tyler egyébként 1841 és 1845 között volt az Egyesült Államok 10. elnöke: úgy került a pozícióba, hogy az 1840-ben megválasztott William Henry Harrison elnök alelnöke volt, ám Harrison olyan tüdőgyulladást kapott a hidegben elmondott beiktatási beszéde során, hogy alig egy hónappal a beiktatása után meghalt, így Tyler alelnök vette át a helyét. John Tyler volt az első ilyen módon elnöki székbe került alelnök, és meg is kellett küzdenie, hogy teljes jogú elnökként ismerjék el őt az akkori amerikai politikában és nyilvánosságban. Az utókor nem is tartja őt különösebben emlékezetes és sikeres elnöknek. Tyler elnöksége után visszavonult a birtokára: 55 éves korától még hét gyermeket nemzett második, fiatal feleségével.

(Forrás: Wikipedia, Mental Floss)

 

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"John Tyler-nek"

Itt nem kell kötőjel, mert a név nem néma betűre végződik ill. más szabály miatt sem kell. Tehát "John Tylernek".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés