Rétvári: Oktatással kompenzálná a gyöngyöspatai gyerekeket a kormány

2020. január 17. 17:06
Az államtitkár szerint a pénzbeli kártérítés nem alkalmas a helyzet kezelésére, csak feszültségeket szülne.

A kormány elismeri, hogy a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekeknek jár a kártérítés, de az emberek igazságérzetét és a több mint hatvan érintett sorsának jobbra fordulását is az szolgálja, ha ezt nem készpénzben, hanem más formában, oktatásként, képzésként kapják meg – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence kiemelte: a tankerület és az önkormányzat a perben többször is javaslatot tett a természetbeni kárpótlásra, de sem az első-, sem a másodfokú ítélet nem foglalkozott ezzel. Felidézte, a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete százmillió forint megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot. Az alperesek a Kúriához fordultak, kérve az ítélet felfüggesztését, ám ezt a bíróság nem tette meg, a kártérítés kifizetésének határideje így január 17. maradt. A gyerekek érdekét az szolgálja, ha nyelvi, informatikai képzésben, szakképzésben részesülnek, ha segítséget kapnak beilleszkedési nehézségeik leküzdéséhez és a trauma feldolgozásához – mondta. Hozzátette, olyan segítséget szeretnének nyújtani, amellyel kompenzálni lehet a korábban elszenvedett hátrányokat és amivel a fiatalok használható tudáshoz jutnának. Oktatási ellentételezést kapnának, nem pénzt, amit vagy erre fordítanak, vagy nem – magyarázta.

Az államtitkár közölte: az emberek igazságérzetét is az szolgálná, ha az elmaradt képzést képzéssel kompenzálnák, ráadásul a pénz „nem alkalmas a társadalmi helyzet kezelésére, csak a feszültség szítására”. Hozzátette: a Soros György által támogatott alapítvány – amely a felpereseket képviselte – „nem teljesen véletlenül” nem foglalkozott a képzéssel és terelte pénzügyi síkra az ügyet. Úgy véli, az alapítvány szándékosan politikai tőkét akart kovácsolni az ügyből, hogy a szegregációra hivatkozva lejárassa Magyarországot a nemzetközi színtéren.

 Rétvári Bence megjegyezte: az alapítvány tevékenysége csak arra alkalmas, hogy nehezebbé tegye romák és nem romák együttélését, és akadályozza a békés egymás mellett élést. A politikus szerint „különösen kétszínű” a 2004 és 2010 közötti kormányokban szerepet betöltők megszólalása az ügyben, ugyanis amikor kormányon voltak, nem tettek semmit a jogsértő helyzet felszámolásáért, most pedig, amikor a kormányzat oktatással és képzéssel szeretne segíteni, hangosan kritizálják ezt.

(MTI)

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Drágányos, a míveltséget nem lehet ám pénzben mérni!
:-))

Én már tegnap egy kombinált megoldást javasoltam. Legyenek intenzív tanfolyamok, ahol megtanítják őket rendesen írni, olvasni, számolni, még némi állampolgári ismereteket is tanulnának. Aki levizsgázik, az kapna némi pénzt, hogy legyen hajtóerő, aki nem az nem kap egy fillért sem. Ezzel ugyanis igazolná azt, hogy akkor sem tanult volna, ha korábban jobb lett volna az oktatása. Ha eljutnának egy segéd/betanított munkási szintre, az mindenkinek jó lenne, hiszen nem a társadalom nyakán lógnának, hanem eltartanák magukat és a családjukat.

Szerintem a Gyöngyöspatai iskolában nem történt szegregáció, illetve ha történt a jogszabálynak megfelelően történt a gyermekek érdekében.

2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

11. § (1) Nem jelenti az egyenlő bánásmód követelményének megsértését az a rendelkezés, amely egy kifejezetten megjelölt társadalmi csoport tárgyilagos értékelésen alapuló esélyegyenlőtlenségének felszámolására irányul,

Nem kell olyan messzire menni a börtönök kapcsán:

Székely László, az alapvető jogok biztosának jelentése a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. objektumában (V. Nagy Ignác utca) szerzett tapasztalatokról azt írja: meghökkentő állapotok, megalázó bánásmód, legális hangulatjavító szerek jelenléte és elhanyagolt környezet uralkodik a börtönben.

Óriási a túlzsúfoltság, az engedélyezett 153 férőhelyen 258 fogvatartottat helyeztek el.
A falak néhol vizesedtek, penészesek, a víz- és elektromos hálózatot folyamatosan karban kell tartani.
A női fogvatartottak zárkája pedig nagyon elhanyagolt.
A zuhanyzókban sok helyen hegyes csapcsonkok álltak ki a falból.
Egy zuhanyzóban éles tárgyakkal karcolt graffitik voltak, vagyis a fogvatartottak éles tárgyakat vihettek be magukkal.

Több fogvatartott szerint volt, hogy a kezüknél fogva a radiátorhoz bilincselték őket, és ezt videofelvétel is bizonyította: egy fogvatartottat fél órán át a radiátorhoz bilincseltek, és a fejére húztak egy fejvédőt. Az intézetparancsnok azt állította, erre önkárosítás és „esetleges támadás” megelőzése miatt volt szükség. Az eset kivizsgálása érdekében az ombudsman Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult.

Gondolom azt tudod, hogy az országgyűlés által kinevezett ombudsmannak semmi köze nincs Soroshoz.

Úgy vagyok én liberális, ahogy te Soros rajongó.
Aki pedig bűncselekményt követ el, az menjen börtönbe.
Azt viszont jogszabályok írják elő, hogy egy börtönnek hogyan kell működni, Pártunk és Kormányunk viszont fekáliát helyez ezekre a jogszabályokra, az üres, alig látogatott stadionok viszont egymás után épülnek.
Ha pedig a jogszabályoknak megfelelőek lennének a börtönkörülmények, akkor esélyük sem lenne az elítélteknek a kártérítésre.
(Azt pedig már csak halkan jegyezném meg, hogy ma már a neten történő magázódás modorosságnak számít.)

Hát, pedig a tények makacs dolgok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés