Ludovic Orban elismerte, hogy „kissé átejtette” az RMDSZ-t

2020. január 17. 16:03
A román kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben a kétfordulós polgármester-választás érdekében.

Azáltal, hogy a kormány felelősséget készül vállalni a parlamentben a kétfordulós polgármester-választás érdekében, kissé megszegtem az RMDSZ-szel kötött egyezséget” – vallotta be román Ludovic Orban miniszterelnök, aki ugyanakkor hozzátette: az RMDSZ-nek lehetősége van ellenlépéseket tenni – számol be a Krónika.

A kétfordulós polgármester-választás ügyében valóban kissé megszegtük az RMDSZ-szel kötött egyezséget. De nem sürgősségi kormányrendeletet adunk ki, hanem felelősséget vállalunk a parlamentben, tehát a procedúra lehetőséget ad nekik, hogy ellenlépéseket tegyenek, ha nem értenek egyet velünk” – hangoztatta Orban egy csütörtök esti televíziós interjúban.

A kormányfő arra utalt, hogy a szociáldemokrata kormány tavalyi megbuktatása előtt az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) homlokegyenest más vállalást tartalmazó megállapodást kötött az RMDSZ-szel, valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR). A magyar alakulatnak azt ígérte, hogy nem fogja kezdeményezni a választási törvény oly módon történő módosítását, hogy két fordulóban válasszák meg a polgármestereket, ehhez képest az USR-rel kötött megegyezésben éppen ennek az ellenkezője szerepel.

Elindult a magyarázkodás

A miniszterelnök meglátása szerint „nem feltétlenül valós” az az RMDSZ-es álláspont, amely szerint a kétfordulós megmérettetés hátrányba sodorná a szövetség jelöltjeit. Véleménye szerint ha például valahol egy „jó településgazda” magyar ember és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje jut be a második fordulóba, akkor nem gondolja, hogy a PNL vagy az USR szimpatizánsai „pusztán etnikai megfontolásokból” a PSD jelöltjére szavaznának.

Ludovic Orban úgy véli: a PSD parlamenti képviselőinek „két rossz közül kell választaniuk”: vagy kétfordulós polgármester-választás lesz, vagy lerövidítik a saját mandátumukat. „Ha ugyanis megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, beindul az előre hozott választásokhoz vezető procedúra, azaz mindenki mandátuma lerövidül” – mutatott rá Orban. Hozzátette: „rendkívül sok a dolguk”, ezért folytatják a jogszabályok elfogadását a felelősségvállalás módszerével és néhány esetben kénytelenek lesznek sürgősségi kormányrendeletet is kibocsátani.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés