A Sea-Watch 3 kapitánya szabad

2020. január 17. 14:33
Matteo Salvini szégyennek nevezte a Semmítőszék döntését.

Az olasz Semmítőszék megerősítette a hatósági tilalom ellenére az olasz partokon kikötött Sea-Watch 3 civil hajó kapitányával, Carola Racketével  szembeni eljárás megszüntetését pénteken. 

A harmadfokú bírósági testület elvetette a szicíliai Agrigento ügyészségének fellebbezését, amely kétségbe vonta Carola Rackete korábbi letartóztatásának megszüntetését. A Semmítőszék indokoltnak találta a letartóztatás megszüntetését, és mostani döntésével minden eddigi olaszországi eljárást lezárt a német állampolgár Racketével szemben.

A 31 éves Carola Rackete, a Sea-Watch 3 kapitánya tavaly június 29-én – majdnem tizenhét nap tengeri várakozás után – megszegve Matteo Salvini akkori belügyminiszter migrációs-biztonsági törvényeit, amelyek tiltották a migránshajók automatikus belépését az  olaszországi felségvizekre, a hajóval elindult a partok felé, és kikötött Lampedusa szigetén. A kikötési manőverezés közben majdnem nekihajtott a Sea-Watch 3-at ellenőrző olasz pénzügyőrség hajójának.

Salvini szégyennek nevezte a döntést

Többek között illegális bevándorlás pártolása, hatósági tilalom megszegése, valamint katonai hajóval szembeni ellenállás miatt Carola Racketét őrizetbe vették. Az ügyészség a nő letartóztatását kérte, de ezt a vizsgálóbíró elvetette, és szabadon engedte Racketét.  A német civil szervezet Sea-Watch hajóját lefoglalták, majd decemberben szintén szabadon engedték.  

Szégyennek nevezte a Semmítőszék döntését Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője. „Vannak olasz bírók, akik szerint a német kisasszony, aki majdnem megölt öt olasz katonát nekihajtva a hajójuknak, nem érdemel börtönt, de börtönt adnának annak a miniszternek, aki leállította a kikötéseket és az embercsempészetet. Ez nem igazság, ez szégyen!” – nyilatkozott Salvini, utalva arra, hogy az ő mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn döntenek majd.

(MTI)

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az agyhalottak embercsempészeket támogatnak.

Carolából azt gondoltam, hogy ez egy nő! De látva ezt a képet, már nem vagyok benne biztos.

A katonatiszt pacifista csemetéje.

Mekkora kamu ez a lány. Szerencsétlen ripacs. Szánom.

Ilyen lesz a nagykorú Gréta. Hősike.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés