Magyar Orvosi Kamara: Büntetni kellene a hálapénzt

2020. január 15. 17:37
A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt.

A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását – fogalmaz a Magyar Orvosi Kamara a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok javadalmazására vonatkozóan.

A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt

– fogalmaz a kamara.

A javaslat része, hogy a bértábla teljesülésével a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó. A javaslat szerint az eddig alkalmazott „elhúzódó, csepegtetett béremelés politikai haszna csekély, mert ezen a módon a hálapénz mindig beépül az orvosi keresetbe”.

A hálapénz eltörlésének megoldásaként a Magyar Orvosi Kamara „a paraszolvencia eltörlését lehetővé tevő, egylépéses béremelést” fogalmaz meg, amely „képes áthidalni a szürke vagy fekete zónás bérkiegészítést”.

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Csak" az a bökkenő, hogy jelenleg ekkora fizetés és további rendszeres emelés nem megoldható. Az ellenzék osztogatásos módszere egyszer már csődbe vitte az országot. Azonkívül, a hálapénz könnyen más módon, álcázva is visszacsempészhető. Mondjuk, az orvos magánlakásán adják át, "tartozásként" átadva.

Kincses Gyula talán pár hete volt a Magyar Orvosi Kamara új elnöke, amikor a Klubrádió vendégeként beszélt a hálapénzről is, amit az orvosok megfelelő fizetése révén jó lenne minél előbb kivezetni. A riporter kérdezte, hogy lehet-e tudni, mely rétegek éreznek leginkább késztetést a paraszolvenciára. Kincses nevetve annyit mondott, hogy hát a kipcsak és a hungarista vérűek........A riporter vele együtt nevetett. Elnök Úr, akkor hagyja a kipcsakokat és a hungaristákat továbbra is hálapénzt adni.

Egyetértettem Kincses Gyulával abban, hogy a kezdő orvosi fizetés egy millió forint legyen.

A hálapénz 90%-át az orvosok 10%-a teszi el. Nekik nyilván elemi érdek a jelenlegi -adómentes- rendszer fennmaradása.

A családban van egy háziorvos, aki volt olyan naiv, hogy nem fogadta el a hálapénzt a betegeitől. Aztán miután az "állami" fizetéséből nem tudott megélni, már Svédországban háziorvos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés