Vasajtó

2020. január 14. 7:08

Sitkei Levente
Magyar Nemzet
A nős férfiak pappá szentelése a klérust érintő, technikai jellegű téma, az emeritus pápa kifejtheti a véleményét, amely nagyon sok hívő számára igencsak szimpatikus.

„A katolikus egyház imázsa épp ott a legrosszabb, ahol elvben a legerősebb, ahol nemcsak a hívek, de a vallástól elzárkózó emberek számára is csak a keresztény kultúrkör az egyetlen elképzelhető élethelyzet. Ha pedig ebben a nagyon bizarr ezredelőben felmerül, hogy az Amazonas-menti vidékeken nős férfiakat is pappá szentelhessenek-e, akkor hamar megjelenik az a közösség, amely egyházjogi ismereteit a kommunizmusból eredeztethető papos viccek szintjén hagyja, azzal megelégszik, soha be se szagol egy templomba, ám számos elképzelése van az egyház reformjairól. Ez a közösség pedig meglehetősen nagy. Ők is a nyáj része, akikre az egyháznak figyelnie kell, és óhatatlanul hatnak is felfelé, a vasajtó mögötti, titokzatos terület lakóira.

Ha különbséget kell tenni, akkor Ferenc pápa az, aki egy latin-amerikai plébános gondolkodásmódját hozta a Vatikánba, és mint idős ember, nem fog változni. XVI. Benedek viszont egy európai, kiemelt intellektusú tudós, róla se lehet elképzelni, hogy 92 évesen újragondolná az álláspontját. Minthogy a nős férfiak pappá szentelése a klérust érintő, technikai jellegű téma, az emeritus pápa kifejtheti a véleményét, amely nagyon sok hívő számára igencsak szimpatikus. Főleg azoknak, akik az eszmék születése, tündöklése és bukása idején is ragaszkodtak a hitükhöz, stabilitást és megnyugvást ad nekik a mindennapi kenyér.

Ferenc pápa felfogása számukra – a nyáj megfelelően előrefelé haladó, bogáncsok és patakocskák által csábított, de azoknak nem engedő derékhada számára – visszatetsző lehet; amelyet szem előtt kell tartania az argentin egyházfőnek, de ez a nézetkülönbség nem új keletű, már a tékozló fiú bátyja se értette elsőre, miért fogadják öccsét lakomával a léha életet követően. Az egyház nem a vaskapu mögött van, nem titokzatos, nincs elzárva.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Első kis lépésként a (sokszor családapa) diakónusokat lehetne pappá szentelni.

Ez a katolikusok ügye, amihez protestánsoknak, ateistáknak semmi köze.

A magam evangélikus részéről örülök, h. a protestánsoknál máshogyan alakult. Mint kívülálló, úgy gondolom, h. bár a nemi vágy és a saját gyermekekben nyomot hagyni kívánás erőssége személyenként és életkoronként igencsak változó, de mégis, számomra van valami embertelen a katolikus regulából. Nyilván a cél az, h. a pap figyelme, energiája NE oszoljék meg a saját család és a hívek, a gyülekezete között.

Isten irgalmában reménykedve sem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

Válaszok:
kalotaszeg | 2020. január 15. 9:17

A korai Árpád korban nem kibicek vállalták a papi hivatást. Szent László által a kunoktól megmentett leányzó a váradi püspök lánya volt.

A papok akkor is emberek voltak, mint most.

A keresztény ember talán könnyebben boldog. Nem mindegy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés