Lassan tíz éve vagyok fideszes – Újévi számvetés

2020. január 13. 9:17

B. Simon Krisztián
Mérce
Leléphetünk, valódi vagy mentális emigrációba is vonulhatunk, de attól még a rendszer megmarad és hatalmas pusztítást végez.

„Éppen ezért dühítő, hogy az idehaza provinciális gondolkodást bátorító Orbán és csapata arra használja nemzetközi láthatóságát, hogy ápolja a kapcsolatát mindenféle jött-ment fasisztákkal, megfúrjon mindent, amit csak lehet, és felajánlja mindenféle autoriter vezetőnek érdekképviseleti szolgáltatásait az Unióban.

Az internet, a külföldi tévécsatornák, a torrentezhető filmek és sorozatok, meg az unión belüli szabad utazgatás (tanulás, munkavállalás) lehetőséget adhatna nekünk arra, hogy lássuk a világot, tudatosítsuk magunkban, hogy a föld különböző pontjain mennyire hasonló emberek élnek, hogy ezek az emberek idővel nagyon hasonló globális problémáktól fognak szenvedni, és arra is, hogy megértsük, lassan tényleg csak a közös fellépés marad, már amennyiben élhetőnek szeretnénk meghagyni a bolygót.

Sőt, ebből következik az is, hogy leléphetünk, valódi vagy mentális emigrációba vonulhatunk, de attól még a rendszer megmarad és hatalmas pusztítást végez.

Ennek tudatában is vagyunk, de valahogy legtöbbünk mégse tesz semmit. Mintha nem vennénk észre, hogy ez nem az a »kényelmes« Kádár-rendszer, ahol minden eldőlt a fejünk fölött, hisz se lelépni nem igazán lehetett, se rendszert váltani. Persze, médiablokád van az ország jelentős részén, vezetőink átszabták a választási törvényt, az ellenzék meg arra kényszerült, hogy jó útra tért nácikkal szövetkezzen a kívánt kormányváltás érdekében, ezek önmagában nem teszik lehetetlenné a változást.

Lehet, hogy egy évtized után már nagyon csábító magától értetődőnek venni a rendszert, beállni a sorba és kihasználni a lehetséges előnyeit (középosztálybeliként kaphatunk aránylag jó munkahelyet, élvezhetjük a csokot, az adócsökkentést, stb.) – végülis nem lehet örökre bojkottálni, valamikor élni is kell, tíz év pedig rengeteg idő. Tudom, hogy vannak, akik nem engedhetik meg a munkájuk vagy családjuk miatt, hogy nyíltan kiálljanak és kritizálják a rendszert.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"provinciális gondolkodás"
Gondolom itt ez valami lesajnáló szóösszetétel. Na, ez az, ami újból és újból 2/3 van.

Ez volna az állítólagos Fidesz provincializmus ellen kínált körúton belüli urbánus-kozmopolita szellemi fölény?

A mércénél fideszes. Persze. Én meg 16 éves vagyok:-)

Ez egy olyan cikk, amit se lájkolni, se diszlájkolni nem érdemes.

Azért rinyál, mert nem az ő kedvencei vannak hatalmon. Nem baj.

Azért, mert pont annyira vagyok 16 éves, mint amennyire ő fideszes:-)))

Amihez feltehetőleg ez a muki ért, azzal elég nehéz külföldön megélni, Magyarországról "emigrálva". Remélhetőleg nincs nagyon messze az az idő, amikor itt sem. Nem kéne valami tisztességes szakmát tanulni?

Már régen kirakták volna. Olyan hírt sem olvastam soha, hogy ez a cikkíró kormányt támogató cikket írt volna.

Magyarul: nem támadja eléggé:-))

Fene azt a hatalmas intellektusukat, hogy a végén mindig ilyen egyenröfögésre futja csak.

Ha csak pár embert, akkor nincs baj.
Egy régi dakota mondás szerint: Amíg lószar van, addig veréb is.

1. voltal am fideszes a turot.

2. " kaphatunk aránylag jó munkahelyet, élvezhetjük a csokot, az adócsökkentést, stb" errol van szo, node ha jol elek akkor miert kritizaljam azt a rendszert, amelyik joletet ad??

Még mindig nem értem, hogy ez a figura mitől lenne fideszes. Azt írja, hogy évek óta politikamentes, szórakoztató műfajú írásokat ír, a legnagyobb bűne kábé az, hogy nem tett többet annál, mint hogy kiment pár tüntetésre.

Ezek után ő nagyon elszégyelli magát, amikor az ismerőse ilyeneket kérdez tőle, hogy "Hiányzik a gerincem? Simán csak életképtelen vagyok? Szeretek a mocsokban dagonyázni? Vagy fizetnek is érte?". Ez az írás egyébként is hemzseg a ballib mantráktól. Nincs sajtószabadság, autokrácia van, ésatöbbi, ésatöbbi, évtizedes, unásig ismételgetett közhelyek. Ez a figura nem fideszes. Soha nem is volt.

Amit meg az ismerőséről állít, az előzmények fényében, vagy kitalált személy lehet, vagy valami olyan mozgalmár elmebeteg, aki nekitámad bárkinek, aki nem hetente sírja tele a médiát a rendszer elleni sirámaival.

Egyébként meg hogyhogy nincs sajtószabadság, amikor a libsibarát médiában csakis rendszerellenes mocskot lehet olvasni? Mi ez, ha nem az elmebaj jele?

A szokásos nyavalygáshazugság. Szóra sem lenne érdemes, de amikor újabb senki nyifogja el, hogy "vezetőink átszabták a választási törvényt", akkor újra szögezzük le, hogy nem igaz, a választási törvény 'szabása' ugyanaz maradt. Módosítani azért kellett, mert széles konszenzus alakult ki arról, hogy legyen kevesebb képviselő (a pártok által uralt rendszerekben ez teljesen ésszerű), illetve mulasztásos jogsértésben állt az országgyűlés a választókörzetek nagyon szóródó létszáma miatt. A választókörzeteket azonban a megyehatárokon belül szabták át, ezért manipulációra nem sok lehetőség adódott. Egyetlen számottevő változás, hogy a módosítások következtében, (elsősorban az egyfordulós választás miatt) az új törvény jobban erősíti a győztest, mint korábban. Ez azonban bizonyos feltételek mellett az ellenzék javára is fordítható, ahogy ezt láttuk legutóbb.

Egyébként pedig sokkal jobban és nyugodtabban élünk, mint tíz éve, és mi másról szólna a kormányzás, ha nem erről?

Érdemes elolvasni a teljes cikket.
Már semmi nem meglepő, amikor ez a társaság elkezd írni.
Sajnos az élet rövid a tételes cáfolatokra, de a "jött-ment" fasisztákról szóló szöveg minden képzeletet felülmúl.
Ami pedig a választási törvényt illeti ez egy állandó hazugság. Mármint az, hogy azért kell a Jobbikkal összefogni, mert a törvény igazságtalan.
Az 1989-es választási törvény szerint is ért el FIDESZ 2/3-ot, és azzal a törvénnyel is mindig kényelmes többsége lenne.
A tiszta arányos rendszerrel pedig az önállóan induló pártok esetén is mindig többsége lett volna a FIDESZ-nek, még úgy is hogy a Jobbik az orbánfóbiában partnere a "demokratikus ellenzéknek".
Pont a FIDESZ által módosított rendszer teszi elképzelhetővé, hoyg egy program és vizió nélküli moslék koalició szerezzen többséget a parlamentben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés