Karácsonyék tényleg lóvá akarnak tenni mindenkit?

2019. szeptember 19.

Kereki Gergő
Karácsony kommunikációja Gyurcsány 2006-os alakításához hasonlít, Tordai a demokrácia szélsőértékének tekinthető, Puzsér szórakoztatja, és soha nem haragudott rá – nyilatkozza lapunknak Tarlós István. Budapest főpolgármestere az esélyekről, a tervekről, a kihívókról és a kormánnyal való konfliktusokról beszél a Mandinernek.
Fotó: Földházi Árpád
TARLÓS ISTVÁN

1948-ban született a fővárosban. A Budapesti Műszaki Egyetemen és a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán tanult, és szerzett mélyépítő mérnöki diplomát. 1989-ben belépett az SZDSZ-be, Óbudán többször is ügyvivőnek választották. 1990-ben az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltjeként lett először Óbuda-Békásmegyer polgármestere. 1994 nyarán az MSZP-vel való koalíciókötés miatt kilépett az SZDSZ-ből. Független jelöltként a Fidesz–KDNP és több civil szervezet támogatása mellett 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is nagy fölénnyel újraválasztották a III. kerület polgármesterének. 2006-ban a Fidesz–KDNP támogatásával a budapesti főpolgármester-választáson alig több mint egy százalékkal maradt alul Demszky Gáborral, az SZDSZ–MSZP jelöltjével szemben. 2010-ig a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjeként és a fővárosi Fidesz–KDNP frakciószövetség elnökeként dolgozott. 2007–2008-ban a mai kormánypárt nagy sikerű szociális népszavazási kampányának politikai vezetőjeként ténykedett. 2010 októberében közvetlen választáson Budapest főpolgármesterévé választották, 2014-ben pedig ismét bizalmat kapott.

Gyakran küld orvoshoz másokat?

Nem. De nem is biztos, hogy értem a kérdést. Tordai Benedekre (Bence – a szerk.) gondol „mások” alatt? A Margit-szigeti – egyébként a lakosság jelentős részét pozitívan érintő –  zöldinfrastruktúra-átadási ünnepélyt provokatívan megzavaró, feltehetőleg erre kiképzett Tordai képviselő a demokrácia szélsőértékének tekinthető. Egyszer meg kellett éreznie ennek az embernek, hogy nem mindig haladhat akadálytalanul a maga választotta úton.

Azért ment oda, hogy megkérdezze: lesz vita vagy sem. Lesz Karácsony–Puzsér–Tarlós-vita?

Komédia az egész. Lassan egész lista lesz arról, ki mindenki dirigál nekem a Fideszből Karácsony szerint. Már ezen mulat a város. Karácsony nyitott arra, hogy minden jelölt részt vegyen a vitában? Nekem azt írja, csak ketten vitatkozzunk, egyidejűleg az ATV-ben bejelenti, hogy tőle ott lehet mindenki. Másnap újra ír nekem, és azt követeli, csakis Tarlós–Karácsony-vita legyen. Hónapokkal korábban jeleztem: vannak feltételeim, például ne legyenek előre egyeztetett kérdések és moderátor. Elengedi a füle mellett. Egyik nap azt mondja, minden feltételt elfogad, másnap azt írja, ne legyenek feltételek. Karácsonyék tényleg lóvá akarnak tenni mindenkit? A legfontosabb érvem: én az ellenzéki éveket végigvitatkoztam Demszky Gáborral. Horváth Csaba is viaskodott velem derekasan, ha nem is értettünk egyet. Karácsonynak öt éve lett volna vitázni velem. Soha még csak kísérletet sem tett rá. Ha egyáltalán ott volt a közgyűlésben, lesütött szemmel vizsgálgatta a cipője orrát, és meg sem mukkant. Az utolsó teljes ellenzéki évemben ötvenkilenc alkalommal vitáztam a közgyűlésben Demszkyékkel. Karácsony most, a hasonló saját időszakában egy alkalommal tette ezt meg, de akkor sem vitatkozott, hanem egy kevesebb mint félperces felszólalása volt. Karácsony szimulál. Most akar vitatkozni hirtelen? Miről? Mert azt kikötötte, hogy Zuglóról nem szabad kérdezni. Ráadásul maga Gyurcsány Ferenc is nagy nyilvánosság előtt nevezte őt erőtlennek. Egyébként Karácsony kommunikációja hasonlít Gyurcsány 2006-os alakításához, aki mindent megígért, aztán egy hónap múlva az őszödi beszédben beismerte: az egész hazugság volt. A lényeg a következő: az előválasztást óriási siker-nek mondják. Karácsony teljesítményéről semmit nem tudni, ellenben levegőnek nézi Puzsért, és azt tartja, ő sokkal erősebb nála. Hát bizonyítsa be! Legyen előbb vita a kihívók között.  Ha Karácsony nem mer kiállni Puzsér ellen, akkor fél, és gyáva. Ez a feltételem, utána jöjjenek vissza Karácsonyék.

Váltsunk. Szép az irodája, ahogy látom, klíma is van itt.

Baj?

Gondolom, sejti, miért kérdezem. Karácsony nemrég 34 fokot mért a 3-as metróban.

Ó, ő szereti az ilyesmit. Mindig a dolgok könnyebb végét fogja meg. Tétova örök mosolygó, sokáig nem csinál semmit, aztán megjelenik valahol, és előad egy performanszt. A 3-as metró romhalmaz volt. Egyértelműen ránk nehezedett a kényszer: kezdenünk kell vele valamit. 2015-ig erre jogi lehetőség nem volt, viszont akkorra sikerült felszámolni a BKV 2010-ben itt hagyott 78 milliárd forintos működési adósságát. Felújítottuk, harminc évig biztonságban közlekedhetnek rajta. Ez az ellenzéknek nem számít. Mindenki örül neki, csak ők nem. Jövőre várható az utólagos klimatizálás is. Megtaláltuk rá a műszaki megoldást, és az ellenzék által kötött Alstom-szerződések miatt indított perben visszanyertünk 35 milliárd forintot, így a forrás is biztosítható.

A Fővárosi Önkormányzat több fát ültetett Zuglóban, mint a kerület
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés