Nyugodjanak békében az elhunyt hősök!

2020. január 12. 9:40
Borsodi Attila
Magyar Nemzet
Azt az embert, aki nem akarta hátrahagyni a családját, a hazáját, a barátait, de nem volt választása, idegen földön kellett harcolnia parancsszóra. Ilyen ember volt a nagyapám és sok-sok millió társa, akik az első és a második világháborúban idegen országokban harcoltak, magasztos vagy kevésbé magasztos célokért. S bármennyire is furcsa, ilyen emberek voltak a magyar földön elhunyt szovjet katonák is, akiknek ugyanúgy nem volt választásuk.

„Azt az embert, aki nem akarta hátrahagyni a családját, a hazáját, a barátait, de nem volt választása, idegen földön kellett harcolnia parancsszóra. Ilyen ember volt a nagyapám és sok-sok millió társa, akik az első és a második világháborúban idegen országokban harcoltak, magasztos vagy kevésbé magasztos célokért. S bármennyire is furcsa, ilyen emberek voltak a magyar földön elhunyt szovjet katonák is, akiknek ugyanúgy nem volt választásuk. Ha tehették volna, zömmel nem harcoltak volna több száz, vagy akár ezer kilométerre a szülőföldjüktől, és nem haltak volna hősi halált magyar földön.

Sok idő kellett ahhoz, hogy ez a változás megérjen bennem, aminek hatására a magyar temetőkben levő szovjet katonák nyughelyére is másképp tekintek már, nem az elnyomó szovjet hatalom elhunyt hóhérjait látom bennük, hanem a hazájától távol nyugvó katonát, aki éppúgy nem akart idegen földön meghalni, mint a magyar sorstársaik. Éppen ezért nem feldühít, hanem nyugtatóan hat rám az is, ha azt látom, hogy gondozzák a régi szovjet sírokat, mert az jut eszembe, hogy a Don-kanyarban talán az ottani oroszok is ápolják a magyar katonák sírját, akár az Uriv környékén nyugvó hős nagyapámét is. Az ő elvesztése pótolhatatlan veszteség a családunk számára, de sokat jelentene, ha tudnánk, tisztességben temették el és békében nyugodhat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Vörös Hadsereg óriási mennyiségű hadianyagot hagyott el a kezdeti visszavonuláskor. Csak 1941 során 6,2 millió puskával nem tudtak elszámolni. Ez a nagyszámú dezertálásnak a jele.
A szovjet hadsereg pótolhatatlan személyi vesztesége szintén 1941 során, tehát az első félév alatt, méghozzá védekezésben!! 28 fő volt 1 támadó ellenséghez viszonyítva.
(Mark Solonin: June, 1941, Final Diagnosis, Moscow, 2013.)

Elég nehéz a Magyarországon elesett orosz katonákat elvonatkoztatni a civileket kicsi robotra halálba hurcoló, a magyar nőket végigerőszakoló, magyarokat kifosztó, kulturális értékeket megsemmisítő bajtársaiktól. Lehet egy hadszíntér országban katonaként és állatként is viselkedni, a kettőt nem kell összekeverni.

A magyar nép végtelen, vele született toleranciájára jellemző, h. az orosz katonasírok a magyar temetőkben rendben vannak tartva.

Két közeli hozzátartozóm volt kinn az orosz fronton, a Don kanyarban. Óriási szerencsével hazajöttek. A nagybátyám másokat is hazasegített. Kicsi roboton egy másik, másod nagybátyám volt, évekig.

Akár hiszed, akár nem, amit írsz, tévedés. Egyébként ajánlom a Sára VÁD c. filmjének megtekintését a "felszabadításról".

Egyébként nem biztos, h. a mandi a jó oldal számodra. Meggyőzni senkit sem fogsz.

Egy orosz faluban magyar katonák készülődtek, hogy tovább vonuljanak. Teherautójuk indulásra kész volt. Akkor odament hozzájuk a tanító. Azt mondta, ne menjenek, 'rossz a híd'. Egy kicsit tétováztak, hogy mit tegyenek. Jött egy német autó. Azokat nem figyelmeztették, a híd felrobbant alattuk.

A falunkbeli temetőben, v. a másik, Balaton mentiben, ahol a nagybátyám nyugszik?

Egyébként ez nyilván így helyes.

Szerencsétlen, Halottak Napján gondolod, h. jön az államközi egyezmény mécsest gyújtani, virágot letenni? Ennyire fáj, ha a magyar nemzetnek megadja valaki, ami jár és az elesett orosz katonának is ?

Nem vagytok magatoknál.

Hát azt, amire gondolsz, AZT nem. Akkor még több volt a respektje és foganatja a normális családi, iskolai nevelésnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés