A kereszténydemokráciáról és Európa jövőjéről

2020. január 12. 16:02
Az utóbbi évtizedekben azonban a kereszténydemokrácia eltávolodott ettől a lelkiségtől, mondhatjuk, hogy megrontotta a Zeitgeist materializmusa és a reálpolitikának nevezett elvtelenség.

„December közepén az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem Magyarországon egy kereszténydemokráciáról és annak a jelenkori európai politikára gyakorolt hatásáról szóló nyilvános vitán

(...)

Az európai kereszténydemokrácia történelmi szerepére hivatkozva arra emlékeztettem a hallgatóságot és vitapartnereimet, hogy a kereszténydemokrácia politikai mozgalomként a katolikus egyház szociális tanításaiban gyökerezik, különösen XIII. Leo és XI. Pius pápa enciklikáiban, amelyek a szolidaritás és a szubszidiaritás elvét fogalmazzák meg. Az utóbbi évtizedekben azonban a kereszténydemokrácia eltávolodott ettől a lelkiségtől, mondhatjuk, hogy megrontotta a Zeitgeist materializmusa és a reálpolitikának nevezett elvtelenség.

Van továbbá egy jelentős különbség a keresztény hívő közösség és az uniós politikai kereszténydemokrata közösség között. Szükséges ezért a különbségtétel a civilizációs és a birodalmi elképzelések között: míg az előbbi a kultúrában gyökerezik, a második a reálpolitikában.

(...)

Azoknak, akik kereszténydemokratának nevezik magukat, meg kell érteniük a kereszténységnek a kultúránkra és civilizációnkra gyakorolt pozitív hatását.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés