Merkel meglátogatta Putyint

2020. január 11. 14:28
A legélesebb kérdések megvitatását javasolta az orosz elnök a német kancellárnak.

A legélesebb kérdések megvitatását javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárnak, amikor szombaton fogadta őt a Kremlben.

A két vezető üdvözlő szavaiból kiderült, hogy tárgyalásaik témája a kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai, a szíriai és a líbiai válság rendezése. Korábbi tájékoztatás valószínűsítette, hogy a felek szót ejtenek az amerikai-iráni viszályról is. A német kancellárt elkísérte Moszkvába Heiko Maas külügyminiszter is.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Putyin-Merkel találkozóval kapcsolatban rámutatott, hogy Kína után Németország Oroszország második legjelentősebb kereskedelmi partnere. A német részesedés az orosz külkereskedelmi forgalomban 2019 első három negyedévében 7,9 százalékos volt. A kínai részesedés 16,3 százalékos.

A tavalyi év januárja és szeptembere között ugyanakkor az orosz-német kereskedelem 12,9 százalékkal, 38,5 milliárd dollárra csökkent 2018 hasonló időszakához képest. Az orosz export a tavalyi első három negyedévben 18,3 százalékkal, 20,5 milliárd dollárra csökkent, az import pedig 5,8 százalékkal, 18 milliárd dollárra nőtt.
(MTI)

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németország bokáját vagy annál följebb a gazdasági visszaesés hullámai nyaldossák. Merkel menekülő utat kereshet.

Szétfagynának télen. Ahogy fél Európa is.

Belepillantottam néhány hírforrásba - El Mundo, Le Monde, Il Sole 24 Ore, Die Welt, Novosti /szerb/ és az orosz RIA Novosztyi - nincs cirill betűs klaviatúrám -, The Guardian - , s csak a szerbek és értelemszerűen az oroszok adtak hírt eddig a találkozóról, az utóbbiak már a sajtókonferenciáról is.

Van mit megbeszélniük. A Szejm január 9-én határozatot fogadott el, amely kimondta, hogy a második világháború kirobbantásáért egyformán felelősség terheli a németeket és az akkori Szovjetuniót. A Duma már felháborodottan reagált,

S hát ott van a Nord Stream 2. ügye is forró krumpliként. A Moszkva elleni szankciók miatt a kivitelező amerikai Allsean kiszállt a projektből, pedig már csak 160 kilométer lefektetése van hátra. Ez most orosz hajókra vár, így késik az átadás.

Január 8-án megtörtént a TurkStream ünnepélyes megnyitása is, amelyen jelen volt Vucic és Boriszov is, ők is részesülnek majd ebből a földgázból.

Mivel német nyomásra az olaszokat és a magyarokat is érintő South Stream megbukott, Budapest kimarad ebből az üzletből.

Merkelt bizonyára zavarhatja az is, hogy Róma egy olasz-orosz-török együttműködésen dolgozik a líbiai helyzet rendezése kapcsán. Bizonyára azt is megbeszélik, hogy török források szerint a franciák fegyvereket szállítanak Líbiába, fenntartva a káoszt, s fúrják a január 12-én éjfélre javasolt tűzszünet bevezetését.

Az oroszok szerint az EU karbon semleges programja csak az orosz földgázzal érhető el, ugyanis az orosz földgáz jóval olcsóbb az amerikainál. Merkel sem tudja, hogy melyik ujját harapja.

S különben is, úgy utazott Moszkvába, hogy nem kérte ki az európai balliberális pártok előzetes engedélyét, ami felháborító.

Merkel még egy pincsit sem tud megnevelni, kordában tartani, vagy Putyint pont Merkel tanítja mindarra, amit tesz?

A németeknek megengedték, hogy jól éljenek, cserébe hadseregük alig van, míg a britekből, franciákból atomhatalmat csináltak, azon kívül a németek történelmét a hitleri időkre, a holokausztra redukálták, velük kapcsolatban csak ezt szabad emlegetni. Nemzeti büszkeségről náluk szó sem lehet.

Egész Németországból szép kövérre hizlalt pincsit csináltak.

"Úgy tudtam a szankciókat a németek erőltetik leginkább ."
Az osztrákok, meg talán az olaszok után a németek játszák ki leginkább.

Merkel és Putyin nemcsak találkoznak, hogy elüssék az időt, hanem üzletek is köttetnek az országaik között. Nehéz arra ésszerű magyarázatot találnod, hogy az oroszokkal való üzletkötésez miért lenne szükségünk Merkel közvetítésére, vagy miért kellene - drágábban - a németektől megvenni azt, pl. gázt, amit az oroszoktól korábban is közvetlenül vettünk. Vagyis nehéz azt meg,magyaráznod, hogy az "embargó" miért csak ránk vonatkozna a németekre pedig nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés