Lehet-e hinni Donald Trumpnak?

2020. január 11. 14:14

Puzsér Róbert
Hírklikk
Bárcsak Donald Trump szavahihető volna, hisz' kifejezetten aggasztó, amint Irán az általa finanszírozott terrorszervezetek révén, évtizedek óta növeli befolyását a Közel-Keleten.

„Donald Trump azzal érvel a Kászim Szulejmáni elleni merénylet mellett, hogy az akcióval amerikai életeket mentett meg. Irán ugyanis gyilkosságokat akart elkövetni, amit titkosszolgálati bizonyítékok igazolnak.
Nem is lenne nehéz hitelt adni az elnök szavának, ha nem hazudozna és uszítana évek óta, s ha nem épp amiatt zajlana ellene eljárás, mert visszaélt a hivatalával. Bárcsak Donald Trump szavahihető volna, hisz' kifejezetten aggasztó, amint Irán az általa finanszírozott terrorszervezetek révén, évtizedek óta növeli befolyását a Közel-Keleten.

Csakhogy hihet-e a világ Donald Trumpnak? Hihet-e a világ a Republikánus Párt bármelyik elnökének azután, hogy George W. Bush iraki tömegpusztító fegyvereket meg Szaddám Huszein és Oszáma bin Láden kapcsolatát bizonyító titkosszolgálati információkról hazudozott, a Dick Cheney nevű kalandor gazember pedig az alelnöki székből a fél nyugati civilizációt belerángatta egy költséges, véres és értelmetlen háborúba? Hihet-e a világ bármelyik amerikai elnöknek úgy, hogy a mai napig nem álltak a háborús bűnös neokon héják, meg a mögöttük álló üzleti körök törvényszék elé? Én úgy gondolom, hogy nem nem lehet hinni Donald Trumpnak. És a világ már nem is hisz neki: George W. Bush és Dick Cheney eljátszották Amerika becsületét – nem először, de talán utoljára.

Az iraki háború felelősei szabadok és dúsgazdagok, miközben százezrek vére szárad a kezükön. Végre bíróság elé kellene állítani őket. Amíg ez nem történik meg, azt sem lehet elhinni, amit egy republikánus elnök kérdez. Ha nincs következménye egy leleplezett hazugságnak, amelyet egy politikus választási kampányban vagy háborús helyzetben tett, akkor nincs értelme demokráciásat játszani – akkor ez a kísérlet megbukott, és jöjjenek a fáraók! Oroszországot és Törökországot elnézve, már jönnek is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szulejmáni kilövésével csak fokozták a helyzet áttekinthetőségének és kezelhetőségének nehézségeit.

A konkrét esetben lehet hinni neki. Ha Puzsér veszi a fáradságot és utánanéz a felrobbantott terroristák életútjának, láthatja, hogy idejüket leginkább embertársaik elpusztításával töltötték, legyenek azok amerikaiak, vagy arabok, keresztények, vagy szunnita muszlimok, férfiak, nők, gyerekek.

Azonkívül Trump üzletember, éppen ezért nem értik sokan, akik politikusként próbálják megérteni. Mint üzletember, a lehető legtöbbet igyekszik kihozni egy lehetőségből. És most nagyon jót húzott. Azzal, hogy a második számú iráni vezetőt likvidálta, világosan az iráni teokrácia tudomására hozta: bárki lehet a következő (egyébként személyes meggyőződésem, hogy a tipp Izraelből jött).

A válaszcsapásból látható, hogy az iráni elit megértette az üzenetet.

És azt is látni kell, hogy Irán nehezen tudja zsarolni az USA-t: kőolajból az USA önellátó, miatta aztán nyugodtan lezárhatják a Hormuzi-szorost, sőt, az olajár megugrása még jól is jön az amerikai palaolaj termelőknek.

És ha már üzletember mentalitás: Orbánt sokszor hasonlítják Trumphoz, de ez szerintem téves. Ha Trump az üzletember, akkor Orbán a piti bűnöző a politikában. Olyan, mint az a gyerek, aki a gyerekotthonban a nálánál gyengébb társát rugdosta és verte.

Orbán a nála gyengébbekkel szemben (független színházak, pedagógusok, tudományos kutatók, lehetne sorolni) agresszív és bosszúálló, a nagyobbakkal szemben alázatos és megalkuvó: Putyin, Erdogan, Trump. Akikről tudja, hogy nem vágják őt pofán, azokkal szemben pimasz, tiszteletlen: Merkel, Macron, stb.

Kiállásod stílusa önmagában minősíti bálványodat, de a kedvedért belemegyek a részletekbe, ahogy én látom.

Trump amerikai, a szó minden értelmében, Orbán nem magyar a szó sokféle értelmében. Amit a magyar nyelvű kultúrával és tudománnyal csinál az magyarellenes. Amit az európai politikában visz az tételesen szembemegy Szent István államalapító királyunk művével. Ha a szövetségeseit nézzük, nemcsak nem magyar, de nem is keresztény: Putyin ateista, mindig is az volt, Erdogan szunnita mohamedán, Kínát talán nem kell részletezni és a kipcsak szövetség tagja is mind szunnita mohamedán országok, amelyek berendezkedése, kultúrája és gondolkodása muszlim központú és keresztényellenes (gyakorlati értelemben is). Ha ehhez hozzávesszük, hogy Orbán ma azt ez egyházat nyomja el, amelyiknek vezetője egykor a gyerekeit megkeresztelte, akkor talán mindent összefoglaltunk róla.

Szerintem te sem mernél nagyobb összegben fogadni arra, hogy Szulejmani kezéhez nem tapad vér.

A hírklikk egy bolsevik szemétlerakat. A baloldal végbélterméke itt gyűlik össze. Robi, bazdmeg, nincs szaglásod?

Robi!

Kissé nevetséges, amikor egy firkász tollhegyre tűzi az amerikai elnököt. S ha már ezt teszed, akkor törekedj a tárgyilagosságra. Ha már annyira fájlalod a republikánusok okozta sebeket, tedd mellé a demokraták, az Obama adminisztráció "eredményeit", például az arab tavaszt is.

Miért ez a Trump elleni gyűlölet, amit Te is szítasz? Tudod, megdöbbentett, amikor az iráni tábornok elleni akció után a milánói tőzsde lapja, a legbefolyásosabb olasz orgánum, az Il Sole 24 Ore elemzése nyílt antiszemita hangot ütött meg. Tudod, hogy mit írtak?

Hát azt, hogy szerintük Trump elnököt, annak intézkedéseit három zsidó - Scheldon Adelson ukrán, Barnard Marcus litván és Paul Singer orosz származású - üzletember befolyásolja, Trump az Ő akaratuk szerint jár el. Azt írták, hogy az említett személyek befolyására döntöttek az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő áthelyezéséről is, amivel csak egyet tudtam érteni.

Téged már csak egy lépés választ el az antiszemitizmustól, zsidó identitásod megtagadásától. Ennyire kínos megélni a jelentéktelenségedet?

Robi ennyire lesüllyedt? Már csak a Hírklikk-ben írogat?
Még megérjük, hogy Dobrev Klára uszályát fogja vinni.

Olvasd el az Il Sole 24 Ore cikkét.......

Köszönöm a beszámolódat.S ki fogja megnyerni az elnökválasztást?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés