Feljelentést tettek az MSZP titkos pénzeinek ügyében

2020. január 11. 9:03
Költségvetési csalás gyanúja ­miatt az ügyészséghez fordult Tényi István, miután Szanyi Tibor a a közelmúltban titkos pénzügyi megállapodással vádolta az MSZP vezetését.

Szanyi Tibor kijelentései nyomán a IX. Kerületi Ügyészséghez fordult és költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen bejelentést tett Tényi István – értesült a Magyar Nemzet. A az MSZP-ből néhány napja kilépő Szanyi több interjúban is arról beszélt, hogy Tóth Bertalan pártelnök tisztázatlan eredetű forrásokból külön fizetést ad a pártvezetés nagy részének.

„Az elnökség egyes tagjai és a pártelnök között obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van, ami azt jelenti, hogy az elnök és frakcióvezető biztosít nekik valamilyen fizetést” – jelentette ki. Elmondása szerint kevéssé tudja, hogy Tóth miből finanszírozza ezt a megállapodást, azt viszont ténynek nevezte, hogy az elnökség kétharmada érintett az ügyben, ami nagyon látszik a szavazati arányokon.

„Nem kerülnek feketepénzek az MSZP vezetőihez. Szanyi Tibor kilépett az MSZP-ből, ezt tudomásul vettük, és a különböző kommentárjait, megállapításait nem kívánjuk a jövőben kommentálni” – reagált a Hír TV-nek Harangozó Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese. Bár a szocia­listák tagadják Szanyi állításait, tény, hogy korábban már számos politikusuk vagy hozzájuk közel álló személy beszélt titkos széfekről, fekete kasszákról, ismeretlen eredetű támogatásokról.

Egyikük éppen egykori elnökük, Gyurcsány Ferenc volt, aki 2013-ban kijelentette, hogy „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk”. Később a Magyar Nemzet számolt be egy birtokukba jutott felvételről, amelyen Komássy Ákos, a szocialisták VIII. kerületi elnöke arról beszélt az MSZP pártigazgatójával, Katona Tamással, hogy 2014-ben a szervezet „fekete kasszájából” finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Komássy akkori magyarázata szerint a hangfelvételen szereplő „fekete kassza” egy úgynevezett házi pénztár volt, amely feketére festett lemezből készült, s pusztán ezért nevezték így.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal indított eljárást, amelyet végül bűncselekmény hiá­nyában megszüntetett. Pedig Németh Gábor, az MSZP-hez közel álló Egyenlítő blog volt főszerkesztője ugyancsak 2014-ben azt állította, hogy a párt Jókai utcai székházának negyedik emeletén, a pártigazgató irodájában van egy páncélszekrény, amelyben pénzt, a belső szleng szerint a „lopott holmit” őrzik. Németh szerint ő és kollégái is tucatnyi megbeszélés előtt vagy után látták, hogy vezető szocialista politikusok milliókkal a zsebükben távoznak az irodából.

Később Zuschlag János is beszélt egy MSZP-s titkos páncélszekrényről. Az egykori szocialista országgyűlési képviselő azt állította, hogy a párt régi, Köztársaság téri székházában volt egy pénzzel teli, rejtett széf, amiből 2006-ban ő is kapott ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban, hogy visszalépjen a képviselő-jelöltségtől.

Zuschlag arról is beszélt, hogy kétes eredetű pénzek és titkos kifizetőhelyek továbbra is lehetnek az MSZP-ben. A pártot érintő zavaros pénzügyeknek azonban koránt sincs vége: a mai napig nem derült fény arra, honnan származtak az MSZP volt elnökhelyettesének, Simon Gábornak a százmilliói. Simon még munkaügyi államtitkárként, 2008 januárjától a következő év áprilisáig több mint 570 ezer eurót és 160 ezer dollárt, összesen mintegy 240 millió forintot helyezett el egy grazi, illetve egy svájci bankban. Az MSZP akkori elnöke, Mesterházy Attila a botrány kirobbanásakor hangoztatta: nem a párt pénze van Simonnál, azonban annak eredetéről nem tud semmit.

(Magyar Nemzet)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja igen!
Szóval hol is van az elszámoltatás, amit a Fidesz ígért 2002-ben?

Válaszok:
pollip | 2020. január 11. 12:18

Boritékolható, hogy a vád nem lesz bizonyítható és nem fog történni semmi. Pedig ahogy a mondás tartja: "Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél"

Szerintem a DK is útjában áll a Nyomentumot toló erőknek. Sorra róluk is ki fog derülni ez az. Gréczy csak a kezdet volt. Nem mintha sajnálnám őket, de legalább maguk köré gyűjtötték és hatástalanították az akasztani, felkoncolni, agyonlőni megoldásokra élvező szemetet.

Túl késő, túl kevés.

A feljelentések megvoltak, a ballib bírók meg felmentettek többnyire.
A kormány és a fidesz nem bíróság.

Ezért nincs meg Sápi Attila.

Az izzadtságszagú magyarázkodások sorozatai, illetve hárítások minden józan embernek jelzik: az MSZP-nél szokás a tisztátalan és tisztázatlan pénzkezelés, s Szanyi idevágó aktuális állítása is minden további nélkül hihető.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés