A totalitárius kihívás és a Nyugat dilemmái

2020. január 10. 14:39

Pelle János
Neokohn
A totalitarizmus dilemmái, legalábbis a Közel- és Közép-Keleten továbbra is megoldhatatlanok.

„Washington és a nyugati világ számára rendre úgy merül fel a kérdés, hogy vagy tétlenül szemléli a terrorizmus tobzódását és a humanitárius katasztrófát, mint például Szomáliában vagy Jemenben, vagy pedig politikai, katonai és gazdasági eszközzel beavatkozik, ami azután rendre csődhöz vezet, mint Irakban és Afganisztánban.

Gervai András Bayreuth-tól Bagdadig című tanulmánykötete az 1920-tól napjainkig eltelt évszázad legfontosabb történelmi és politikai fejleményeit tekinti át, különös tekintettel az egyén és a hatalom viszonyára. Ebben a száz évben Európa népei kétfajta totalitarizmust is megtapasztaltak: előbb a német nemzetiszocializmust, mely ugyan csak tizenkét évig tartott, de a második világháborút és a holokausztot szabadította az emberiségre.

Hitler veresége alaposan meghosszabbította legyőzője, a Szovjetunió fennmaradását, mely viszont a kommunista totalitarizmust honosította meg nemcsak a megszállása alá került Kelet-Európában, de egyes afrikai és latin-amerikai országokban is. Végül e totális rendszerek torz mutációjaként létrejött az iszlám totalitarizmus, mely ugyan több országban (pl. Líbiában, Szíriában vagy Irakban) megbukott, de törvényszerűen újra és újra feltámad, és napjainkban Iránból fenyegeti a világot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"a német nemzetiszocializmust, mely ugyan csak tizenkét évig tartott, de a második világháborút és a holokausztot szabadította az emberiségre."

Hogy tudott a nemzeti szocializmus világháborút okozni, amikor az minden nem rasszista számára Ázsiűban kezdődött?
Aztán: a holokausztot a zsidókra hozták csak, nem az emberiségre. Ahogy a török megszállás is csak a magyarokra hozta a holokausztot, a 4,5 millióról 1,5 millióra való népességcsökkenést, nem az emberiségre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés