Bíróság védte meg a brazil keresztényeket

2020. január 9. 7:43
Nem lesz többet látható a meleg Jézusról szóló alkotás a brazil Netflixen.

Egy brazil bíró utasította szerdán a Netflix internetes médiaaszolgáltatót, hogy törölje műsorkínálatából azt a karácsonyi ünnepi szezonra megjelent filmet, amelyet egyesek istenkáromlónak tartanak, amiért Jézust meleg férfiként ábrázolja. Végzésével Benedicto Abicair Rio de Janeiró-i bíró egy brazil katolikus szervezet petíciójára válaszolt, amely szerint „katolikusok millióinak a becsületét” sértette meg a Krisztus első megkísértése című film műsorra vétele. A produkciót készítő riói Porta dos Fundos filmcég központját már karácsony előtt gyújtópalackos támadás érte a vígjáték miatt.

A Netflix az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, nem kommentálja a bírói döntést. A Porta dos Fundos szintén elhárította a reagálást, ellentmondva korábbi döntésének, miszerint elutasítja filmjének bármiféle cenzúrázását. A döntés, amelynek nyilvánvalóan csak Brazíliában kell érvényt szerezni, mindaddig hatályos marad, amíg egy másik bíróság másképp nem dönt. Abicar indoklása szerint a film visszavonása a többségében keresztény vallású brazil társadalom egészére nézve üdvös lenne.

A döntés olyan időszakban született, amikor egyes civil csoportok arra figyelmeztetnek, hogy Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök „kultúrharcot indított”, megvonva a támogatásokat a „keresztény értékeket” kikezdő művészeti projektektől és szidalmakat szórva a hivalkodó karneváli ünnepségekre.

A karácsony előtti nap reggelén kapucnis férfiak egy csoportja Molotov-koktélokat dobott a Porta dos Fundos központjára. A támadásban senki sem sebesült meg. A közösségi portálokra másnap felkerült videofelvételen három férfi jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Az alkotók reagálásukban védelmükbe vették a filmvígjátékot mint a kifejezés szabadságának megnyilvánulását.

Szerdán Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese is tiltakozott a film ellen. Közleményében úgy fogalmazott: „Felháborító, hogy egy ilyen alkotás műsorra kerülhet, sőt a Netflix hirdeti és reklámozza is a filmet, mintegy komédiaként tálalva azt a felhasználók számára. A kereszténységből – csakúgy, ahogy bármely más vallásból – nem űzhető gúny, hiszen az más emberek vallásszabadságát, emberi méltóságát sérti. A keresztényeket is megilleti a tisztelet, mint minden embert, és ez alól egy olyan platform sem kivétel, mint a Netflix. A cég által forgalmazott film direkt provokáció, a keresztényeket és a kereszténységet gyalázó alkotás.” Véleménye szerint a szolgáltatónak törölnie kell a magyar előfizetőknek szánt kínálatából az alkotást.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a magyar ballib ki fog akadni:-))))

Az idenre sok kellemes kiakadt nekik.
Mintha egy kicsit többen szólalnának meg a világban a hülyeség ellen.

Jézusról lehet tudatosan, nagy nyilvánosságban gyalázkodni.
A holokausztról törvényi tiltás mellett mondhat bárki véleményt, amely nem egyezik a - tudja valaki, kik által szétterrorizált - "főárammal"...
Akkor: kik felelősek a sztárproblémaként rád, rám, apádra-anyádra, nagyapádra-nagyanyádra fröcskölt: klíma-vészhelyzetért?...
Ha a törvényeket a valakik, - a tudjavalaki, kik íratják - meg?

És a Netflix-et tudja valaki, kik találták ki?

Jó ötlet. Annyira azért nem bátrak.

A drogot sem tiltod, hanem személyesen szerzed be a gyerekeidnek, ugye?

Na ezt pont a libsik szokták mondani, hogy válts csatornát.

Rendben. De akkor se terjesszen rágalomfilmet.
Ha holnap az ő családjukról készítenénk ilyen témában filmet, nem perelnének hitelrontásért?
A véleményszabadság nevében, már mindent lehet?
Jézust lerántani a saját mocskukba? Ürülékükbe?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés