Magyarország visszaelőzte Lengyelországot az egy főre jutó GDP-ben

2020. január 2. 21:06
Megelőzte a magyar gazdaság fejlődése Lengyelországét az Eurostat adatai szerint.

Az Eurostat adatai alapján a HVG és a Forbes is beszámol arról: nyolc év után utolérte és megelőzte Magyarország Lengyelországot az egy főre jutó gazdasági teljesítmény alapján.

2018-ban az uniós átlag 71 százalékára emelkedett az egy főre beszámított magyar GDP; 2016-ban és 2017-ben ugyanez 68 százalék volt (vásárlóerő-paritáson számolva). Ezzel párhuzamosan Lengyelországban a korábbi 68 és 69 százalékról csupán 70-re nőtt a GDP relatív nagysága a többi uniós országéhoz képest.

Lengyelország és Magyarország fej fej mellett haladtak az elmúlt évtizedben a GDP mértékét tekintve. 2009-ig Magyarország állt jobban, 2010 óta viszont a lengyelek teljesítménye rendre meghaladta a magyart.

A helycserével Magyarország a 22. helyre lépett az EU-s GDP-ranglistán, közvetlenül előttünk Szlovákia (73 százalék), Portugália (77 százalék) áll, utánunk pedig Lengyelország (70 százalék), Lettország (69 százalék) és Görögország (68 százalék) jönnek.

Összesen 214 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na igen.

Most már tényleg takarodnia kell a Zorbánnak!

Vissza a Gyurcsány féle ballib hóbelevancot, akiknek a regnálása alatt Lengyelország és az egész térség elhúzott mellettünk!

Ellopták a GSP-lemaradásunkat is!

Megyek, megnézem mit ír erről a HVG, a 444, a Népszava...

Tökéletes!

Hvg cikkcím ugyanerre a témára:

"Az illiberalizmus miatt szakadunk le a visegrádi országoktól is"

Majd ha csak pár sorral tovább olvas valaki, őm maguk is leírják, hogy az Orbán-kormány alatt
- jelentősen nagyobb a gazdasági növekedésünk, mint a cseheké
- és fej fej mellett van a szlovák ütemmel

Szóval akkor mikor is szakadtunk le ezektől az országoktól? Na igen, akkor, amikor a jelenlegi ellenzék kormányzott 2002-2010 között.

Sajnos így van, a HVG évtizedek óta ezt csinálja.
Ad egy DK-pártközlemény szintjén álló agit-prop címet - aztán magából a cikkből is villámgyorsan kiderül, hogy "pont fordítva" van minden, mint ahogyan a címben tálalták... és ez a mai fb-megosztós-cikketelnemolvasós világban sajnos még inkább hat.

Mögöttünk vannak a románok, úgy rémlik 65%-kal. Különben köztünk és a lengyelek között évek óta holtverseny van 1-2%-s különbséggel, most épp mi jöttünk ki jobban ebből. Egy 5%-s sávon belül vagy öt ország van, tegnap láttam egy ábrát.

Savanyú a szőlő, baz+? Eddig az volt a duma, hogy szép, szép, növekedés van nálunk is, de bezzeglengyelország, bezzegszlovákia. Most akkor a bezzeglengyelország kilőve, maradnak a bérek, nem elfelejtve persze, hogy bezzeglengyelország béreiről elfelejtettél összehasonlító statisztikát idézni, ill. hogy épp most lép életbe egy minimálbéremelés.

A táblázatod egyrészt nem tartalmazza a friss minimálbéremelést, másrészt nem az állításodról szól. A minimálbér egy szegmense a bérek kérdésének, és erősen rendeleti kérdés is. Nehágy már a GDP-vel összehasonlítható fontosságú adat legyen. Az egyik, amit egyértelműen mellé kellene tenni, az a munkanélküliség alakulása. Segítek. Magyarországon 3,5, Lengyelországban 5,1:

https://hu.tradingeconomics.co..

Ez azt jelenti, hogy nálunk a keresőképes kurú lakosság 3,5%-a, a lengyeleknél 5,1%-a nem kapja meg a minimálbért. Akkor meg ugye a hajukra kenhetik.

Azért ha ragaszkodsz a témához, érdemes merengeni kicsit ezen a táblázaton is:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xs..

Na melyik kormányzat alatt nőtt duplájára a szerinted olyan döntően lényeges minimálbér?

Ühüm. Na, először is a GDP-t dollárban számolják, tudod. Másodszor az előbb még annyira fontos volt, hogy te idézted egy táblázatban. Erre most kiderül, hogy nem mond semmit. Azt pl. tudod, hogy Lengyelországban pontosan mi a minimálbérrendelet tartalma? Én bevallom neked, hogy nem tudom.

Mindenesetre a 2009-es 71 eFt minimálbér az akkori 265 Ft-os EU árfolyammal számolva 268 EU volt. A mostani emelés előtti 149 000 az 451 EU, emelés után 488 EU lesz. De ugye tudod, hogy a 71 000-nek is voltak közterhei?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés