Medgyessy Péter: Méltatlan a magyar politikai élet

2019. december 26. 9:49
Nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon nincs demokrácia, de azt sem lehet mondani, hogy demokrácia van – jelentette ki a korábbi szocialista kormányfő.

A kormányról és az ellenzékről is sok kritikai észrevételem van – jelentette ki Medgyessy Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A korábbi szocialista miniszterelnök hozzátette, hogy szerinte az októberi önkormányzati választásokon egy egészséges folyamat kezdeteként érte el eredményeit az ellenzék.

Medgyessy arról is beszélt, hogy szerinte nagy hiba lenne az ellenzék részéről, ha Karácsony Gergelyt építenék fel miniszterelnök-jelöltnek. „Meg kell tartani a fővárost és felkell építeni olyan embereket, akik képesek az országot igazán vezetni” – jelentette ki a korábbi kormányfő.

Van egy igény az emberekben, hogy egy új fajta megközelítése legyen a politikának és ezt a nők jól testesítik meg – vélekedett a politikus azzal kapcsolatban, hogy korábban többször kijelentette, hogy szerinte Szél Bernadett lehet Orbán Viktor alternatívája. Medgyessy hozzátette, hogy bár jó véleménye van a korábbi LMP-s politikusról, de „az utóbbi időben keveset mutatott”.

A Jobbik egy eléggé radikális, de alapvetően azért szalonképes párttá vált – jelentette ki Medgyessy Péter hozzátéve, hogy ha van egy közös cél, – mint például a kormányváltás – akkor velük is össze kell tudni fogni. 

A hazai politikai berendezkedéssel kapcsolatban a korábbi szocialista politikus azt mondta: „ez egy autoriter rendszer, mert nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon nincs demokrácia, de azt sem lehet mondani, hogy demokrácia van”.

Összesen 219 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy klasszikusan bukott, buktatott politikus pofázik.
Már csak Megyó hiányzott a Karácsonyfa alatt.

Ide is ezt teszed ki?
Úgy házalsz ezzel az ultralibsi fake-news tákolmánnyal mint a tót gyalogszatócs a lejárt mozijegyekkel.
:-)))

Medgyessy amikor miniszterelnökként csinálnia kellett volna, hamar megbukott, de most osztogatja az észt. Szél B. mint miniszterelnök-jelölt? De jó lenne! A jobboldalnak... Az más kérdés, hogy 2022-ben nem lesz esélyes ellenzéki miniszterelnök jelölt, mert az ellenzék gyenge, már kimerítette a lehetőségeit, az uszítás-szuggesztió ellen jól felkészülve, leszerelhetők a blöffjeik.

Nem vagyok pletykás (rühellem, miként Jónás a prófétaságot), hisztis és bosszúálló sem (lásd fentebb).
Lehet, hogy nem vagyok nő?
(Mit szól ehhez a három gyermekem?)

Remélem, nemcsak mint (korántsem tökéletes, de arra törekvő) családanyát imádnak a gyerekeim, igyekszem szellemi hátteret is adni, sőt politkailag is képbe helyezni őket (ez nem könnyű, sokat csalódtam) anélkül, hogy érdemben befolyásolnám saját tapasztalatokon alapuló véleményüket.
Csak azért szólamlottam fel, mert a hatásos névsorod ellenére úgy gondolom, a nők éppúgy képesek jól vezetni akár egy országot is, mint a férfiak (érzékenységük és kompromisszumkészségük miatt talán jobban is, de nem általánosítok).
Azt hiszem, ma nem tudnál olyan ,pusztán férfinevekból álló listát sem összeállítani, melyről elmondható lenne: őket az értelem vezérli.

OK. Ez már árnyaltabb, a kvótanőket meg én is kibillenteném mindenhonnan, a muszlimokra tett utalás is áll.
Üdv és boldog karácsonyt!

Itt most nem az a kérdés, hogy "ha a Fidesz" stb, hanem az a téma, hogy Medgyessy de facto megbukott.

Szerintem az itt hozzászólok, mindegyike felületesen mond véleményt Medgyessy Péterről. Valószínű csak a médiából tájékozódtak és ennek alapján mondanak véleményt.
Torkos Matild a Magyar Nemzetben megjelent írása tele van olyan állításokkal, amelyet egy bíróságon nem tudott volna bizonyítani.
Meggyőződtem róla, hogy Medgyessy Péter szavatartó, elismeri, ha hibázott és kijavítja. Több esetben is volt alkalmam erről meggyőződni. A miniszterelnök jelölti vitában is, amit megígért és rajta múlott végrehajtotta. Lásd béremelések. Egy részét azonban a miniszterei elszabotálták. A gazdaságprogramja is elfogadható volt. A konfliktusa az SZDSZ által támogatott Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterrel keletkezett. Ennek tulajdonítható be a kijelentése is a korrupcióval kapcsolatban. Szerintem, mivel úgy nézett ki, hogy amennyiben Csillag megy és Medgyessy marad, a koalíció felbomlik, így Medgyessyt cserélték le. Ugyanakkor tudomásom szerint Gyurcsány anyósa és Medgyessy között baráti kapcsolat volt/van.

Egyébként Medgyessy sokkal jobb miniszterelnök volt, mint Gyurcsány Ferenc, vagy Horn Gyula. Szerintem Medgyessy nem vezetői alkat. Rossz emberismerő és konfliktuskerülő. Az utóbbit a miniszterelnök jelölti vita is bizonyítja. A kémelhárítás és az ügynök téma két különböző kategória. A firkászok azonban ügyesen összemosták.

Ami a posztban az állításait illeti, ez is azt bizonyítja, hogy rossz emberismerő és kerüli a konfliktust, ezért fogalmaz mis- másolva.

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. december 26. 13:43

„Van egy igény az emberekben, hogy egy új fajta megközelítése legyen a politikának és ezt a nők jól testesítik meg…
… Szél Bernadett lehet Orbán Viktor alternatívája.”


Ejnye bejnye Péter! Miért ez a kerülgető magatartás? Miért nem Dobrev Klárát jelölte meg, akkor legalább családba maradna a miniszterelnökség. :-)

Úgy látszik kohász ismerte felületes

Wiki ídézet
„A modern demokratikus köztársaság két alapfeltételen nyugszik: az általános, titkos, egyenlő választójog teljessége és a legális, nem üldözhető ellenzéki tevékenység szabadsága jelentik a legfontosabb garanciákat. További feltétel, hogy az államhatalom törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalomból áll. Ideális esetben a három ág elkülönül egymástól.”

„Alaptörvény 2012-től az ország hivatalos nevéből a köztársaság szót törölve azt egyszerűen Magyarországra változtatta.”

Az ország nevéből a köztársaság szó törlése jogos, mert az ország valódi neve Magyarország, csak az államformája köztársaság. Ezt tartalmazza az Alaptörvény is.

Csáfolni csak a helytelen állítás szokták. A hazugságot leleplezni, a böszmeséget elszenvedni.

Ügynöknek nem ügynöke, max hasznos félkegyelműje.

Jövőre Bajnai-comeback is lesz.
Ezek olyanok mint a műanyag hulladék: soha nem bomlanak, tönkrethetetlenek. Úsznak, tobzódnak, hánykolódnak a ballibsi médiatenger mocskos habjain.

ez így igaz: Medgyessy Péter egy engedelmes, lelkiismeretes és alaposan dolgozó alattvaló.
Sajnos nem lehet tudni, hogy kit szolgált hűségesen miniszterlenökként, mert a népet és a választókat csak igen-igen közvetve.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. december 26. 13:49

Az első bekezdésben írtakat próbáltam bővebben ecsetelni. Olyannal ami bizonyítható.

A második bekezdéshez annyit fűznék hozz, hogy a miniszterelnöknek nincs korlátlan hatama, mert mögötte van a párt, amelyik bármikor menesztheti, ahogy ezt az MSZP/SZDSZ koalició megtette.

"Horn jó politikus, jó párt politikus, de az ország vezetése az más, ott az ő teljesítménye is 0."

Ha jó politikus lett volna;
- Akkor nem viszi be a kormányba az SZDSZ-t.
- A jó politikus megválogatja a segítő társait és nem az állam vagyonának az értékesítéséből fedezi a korábbi károkat.
- Akkor jó politikus valaki, ha a gazdaságpolitikája az ország javát szolgálja.

Nos ezek Gyurcsányról és Horn-ról sem mondhatók el.

"Pénzügy miniszterként csinált bármi előre mutatót?"

Szerinted mit csinált rosszul, amit a későbbi kormányok pénzügyminiszterei- Antal, Horn, Gyurcsány - jobban csináltak?

Tisztázzuk. Nem védem Medgyessy Pétert. Nekem se ingem, se gatyám. Megkíséreltem valós tények alapján értékelni. Ez azonban nem jelenti, hogy minden kinyilatkozásával egyetértek.
Pro primo: Senkit sem a felmenői alapján minősítek. "Budapesten koccintgat a szőröstalpúak ünnepén" - írod, ami beleillik abba, amit a konfliktuskerülésről írtam, amivel nem értek egyet.
Pro secundo: az EU csatlakozási okmányban foglaltak egy részét az Orbán kormány készítette elő, a másik részét pedig a Medgyessy kormány miniszterei. Ha rossz volt, akkor mindkét kormány tagjai hibáztathatók.
Pro tertio: Amivel az Orbán kormány a kasszát átadta, az az áthúzódó pénzügyi teljesítésre és az első féléves béremelésre volt elégséges. Az elkövetkezendő időszakot már nem fedezte. A költségvetést a PPP beruházások tették tönkre, amely az SZDSZ gazdaságminiszterének a sara.
Végül: Az összehasonlítás tényszerűen megáll, melyet az általad írtak is alátámasztanak. Így ebben a témában nem lehet vita közöttünk.

"Egyébként ez volt a "felszámolták a köztársaságot" maszlag alapja.."

Egyetértek. Ennek okán ídéztem.

Ron Werber 2001-ben az MSZP kampánytanácsadója volt. Ő vezényelte le Medgyessy kampányát. Ha ez barátságnak nevezhető, akkor ennyiben volt barát.
2017. áprilisában a Heti Válasznak nyilatkozott, amely itt található:
http://valasz.hu/itthon/ki-a-g..

Női politikusok akkor sikeresek, ha határozottak és erőszakosak, amit férfiaktól nem viselnének el. Ha ehhez más képességek is járulnak, tagadhatatlan rátermettségük.

"A "legdemokratikusabb" egy tisztán listás, küszöb nélküli (azaz gyakorlati, technikai küszöb melletti) választási rendszer volna."

Demokratikus az, ha csak a listára lehet szavazni és azon olyan személyek is vannak akit nem akarok támogatni?
Az egyéni mandátumok lennének az elfogadhatók.

Ez is csak azt bizonyítja, hogy nem való ország vezetőnek, mert megalkuvó és konfliktus kerülő.

Milyen jó is lett az országnak!

Ugyebár...

Az országot vágták haza.

A válaszod mellőzi a szakmaiságot. Felületes és nem veszed figyelembe az egyes időszakok körülményeit. Ez jelenik meg, amikor Varga Mihály tevékenységét hasonlítod össze Medgyessy Péterével.
MP 1986. december 30. 1987. június 25. időszakban volt pénzügyminiszter. Ez egy olyan időszak, amikor a gazdaság zuhanását kellett megállítani. Ez az időszak sokban hasonló a 2010-2013 helyzethez, amikor Matolcsy lett a nemzetgazdasági miniszter. Ugyanakkor eltérés is van, mivel a gazdasági és pénzügyi minisztérium összevonásra került, amely segítette az összehangolást. Medgyessy pénzügyminisztersége alatt 1986-1987 időszakában, majd a Horn-kormány alatt is ezek a minisztériumok önállóak voltak.
Matolcsy konszolidálta a gazdaságot és elindította a növekedés útján. Az MNB elnökeként pedig együttműködve a kormánnyal, támogatta a kormány programot. Ez kedvező alap volt 2014-től Varga Mihály számára.
Végezettül Medgyessy Péter a Németh Kormányban nem pénzügyminiszterként funkcionált, hanem gazdasági ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettes volt.

Ugye ezt már a szilveszteri kabaréba szántad?

A Mátrai Erőmű csak 2017-2018 években volt veszteséges. Ezt megelőző években nyereséges volt és így sikerült a korábbi tulajdonosnak eredménytartalék alapot képezni.
A Mátrai Erőmű nem állami tulajdon cég. Nincs olyan jogszabály amely tiltaná veszteség esetén az osztalék fizetést.
Sehol nincs olyan dokumentum amely igazolná a 444.hu állítását, mely szerint "RWE az erőmű méregdrága modernizációjához szükséges beruházásokra tett félre".
Feltételezhetően az Opus Global Nyrt a kivett osztalékot saját vállalkozásába forgatja be.
A Mátrai erőművet pedig az MVM szándékozik megvenni, ha ehhez az EU hozzájárúl. Amennyiben ez megtörténik akkor az MVM 100 %-os tulajdonos lesz. Ez követően kerülhet sor a korszerűsítésre.

Méltatlan? Mit vársz egy olyan politikai élettől, ahol besúgó miniszterelnök lehetett?

Válaszok:
Berecskereki | 2019. december 27. 14:14

MP besúgó volt? Mit súgott?

Válaszok:
Box Hill | 2019. december 27. 15:21

"Böszme által fél kézzel lepuccsolt"
:DDDDDDDDDD

Te ezt el is hiszed? A puccsoló elsődlegesen az SZDSZ volt, másodsorban az anyós Piroska mama.
A többször bérmálkozó akkor is csak egy báb volt.

D-209-es fedőszámmal súgott, amiről csak akart.

A Liberális Internacionálénak ilyen ilyen tisztségviselő vannak.
Lásd: Jonah Goldberg: Liberal Fascism, 2008. Magyarul is megjelent.

A franciáknak már Trianon óta nagy becsületük van. A "francia" Indo-kína lakóit is meg lehet kérdezni.

Valóban. Jelöltként ugyanolyan inkompetens volt mint Karácsony, de valahogy megvőálasztották.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés