3171-en veszítették el eddig szlovák állampolgárságukat

2019. december 24. 9:42
A legtöbben a cseh állampolgárságot vették fel.

2010 júliusa óta 3171 személy veszítette el szlovák állampolgárságát egy másik ország állampolgárságának felvétele miatt – írja a Felvidék.ma. A legtöbben, 737-en a cseh állampolgárságot vették fel, a magyar állampolgárság felvétele miatt pedig 122-en voltak kénytelenek megválni szlovák útlevelüktől, egy valaki pedig ismeretlen állampolgársága miatt vesztette el szlovák papírjait. 

Szlovákiában egy 2010-es törvény teszi lehetővé, hogy elvegyék azok szlovák állampolgárságát, akik felveszik egy másik országét. A Fico-féle vezetés a magyar kormány honosítási intézkedéseire reagálva hozta meg ezt a törvényt, amit azóta számos alkalommal igyekeztek enyhíteni, de eddig még nem jártak sikerrel. A szlovák alkotmánybíróság is vizsgálta a jogszabályt, de nem tudták eldöntetni, hogy alkotmányellenes-e. 

A szlovák belügyminisztérium korábban kilátásba helyezte egy módosító javaslat kidolgozását, de egyelőre nem terjesztették elő. Egy 2015-ös rendelet értelmében viszont visszaigényelhetik szlovák állampolgárságukat azok, akik 1993 január 1-je veszítették el azt.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szargentini, segíts!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés