PM: Magasabb növekedés mellett csökkenő hiány és államadósság

2019. december 21. 11:42
Majdnem 5 százalék lehet az idei gazdasági növekedés mértéke a kormány szerint.

A legfrissebb kormányzati előrejelzés szerint a magyar gazdaság idei növekedése 4,9 százalék lehet, amely a korábbi becsléseknél magasabb, illetve összhangban áll a különféle hazai és nemzetközi várakozásokkal. A költségvetési politika legfontosabb feladata továbbra is az, hogy a kormányzati ciklus végére az államháztartás egyensúlyközeli helyzetbe, a GDP-arányos államadósság 60 százalék alá kerüljön – olvasható a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében, amelyet szombaton juttattak el az MTI-hez.

A korábbi évekhez hasonlóan a Pénzügyminisztérium idén is közzétette decemberi Makrogazdasági és költségvetési prognózisát, amely a konvergenciaprogram aktualizált kormányzati előrejelzéseit tartalmazza a 2019 és 2023 közötti időszakra vonatkozóan. A magyar gazdaság eddigi teljesítménye és az államháztartás adatai is megerősítik a tavaszi dokumentumban közölt prognózis megalapozottságát, valamint a mutatók előrevetítve is kedvező alakulását.

Mint ismeretes, a bruttó hazai termék 2019 első háromnegyed évében 5,1 százalékkal bővült, az államadósság aránya ugyanebben az időszakban 68,1 százalékra mérséklődött a tavalyi 70,2 százalékról. A szaktárca legfrissebb becslése szerint ez utóbbi az év végére 67 százalékos, míg 2020-ban 66,3 százalékos szintre csökkenhet, miután a gazdasági növekedés idén 4,9 százalékra, jövőre pedig 4,0 százalékra várható. Ezt követően továbbra is az uniós átlagot érdemben meghaladó mértékben, négy százalék körül alakulhat a GDP-bővülés. Emellett az adósságráta még ebben a kormányzati ciklusban a maastrichti 60 százalékos szint alá kerülhet. Az uniós módszertan szerint erre az évre kitűzött 1,8 százalékos államháztartási hiánycél tartható, míg a 2020-as költségvetés 1 százalékos hiánnyal számol. Az államháztartás egyensúlyi helyzete 2023-ra érhető el.

A PM szerint 2019 és 2023 között a munkaerőpiaci folyamatok változatlanul kedvező tendenciát vetítenek előre, hiszen az emelkedő foglalkoztatottsághoz alacsony munkanélküliség párosul. Az átlagkeresetek idén 10,8 százalékkal, 2020-ban 9,3 százalékkal emelkedhetnek. Emellett az infláció ebben az évben 3,4 százalékot, jövőre 2,8 százalékot érhet el, míg ezt követően 3 százalékos szint körül alakulhat.

A növekedésösztönző és adócsökkentést szem előtt tartó gazdaságpolitika továbbra is biztosítja az államháztartás stabilitását, valamint a magyar családok élethelyzetének folyamatos javulását. Az elért eredmények megvédését és az uniós átlagot továbbra is meghaladó növekedés fenntartását a már elindult, illetve jövőre tervezett gazdaságvédelmi intézkedések segítik – áll a PM közleményében.

(MTI)
 

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most már tényleg takarodnia kell a Zorbánnak!

Vissza Gyurcsányt!

;))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés