Harminc éve fagyott bele a szó Ceaușescuba

2019. december 21. 14:49
Így kezdett kicsúszni a hatalom a román diktátor kezéből.

1989. december 21-én kezdett utolsó beszédébe Nicolae Ceaușescu román diktátor Bukarestben. A beszédéhez a közönséget kényszerrel szállították: munkások ezreit a kirúgással való fenyegetéssel vittek ki a térre, ahol Ceaușescu és felesége, Elena arcképeit, valamint vörös csillagos zászlókat kellett tartaniuk. 

A diktátor beszédét a televízió is élőben közvetítette, ám az események nem várt fordulatot vettek. A közönség sikoltozni kezdett, munkások egy csoportja pedig „Ti-mi-șoa-ra! Ti-mi-șoa-ra!” skandálásba kezdett, a temesvári forradalmi eseményekre emlékezve.

A meglepett Ceaușescu felemelt kézzel csendre intette a közönséget, de hiába. Miután a tömeg elkezdett oszolni, a diktátor és felesége még megpróbálta a helyükhöz visszaparancsolni az embereket. Végül a testőrök kiterelték őket a balkonról, félbeszakítva a beszédet. Másnap Ceaușescuékat helikopterrel vitték el Bukarestből, letartóztatták őket, Târgoviștében lefolytattak egy gyors tárgyalást, majd december 25-én falhoz állították és agyonlőtték az elnöki párt.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

".... lepuffantották a diktátort." - egy személyben vele együtt egy kellemetlen tanút is.

Az összes szar, tolvaj, fenyegetőző, az országát családi hitbizományként kezelő diktátort
Csepel után kell kötni!

Na, talpnyalók, most nyomkodjátok.

Utáltam -mint minden magyar ember- ezt a diktátort, de anno a "bírósági tárgyalást" nézve egyre inkább nem tetszett az ami történik.
Amikor már az elméletileg semleges bíró is a fejükre olvasta a bűneiket, nagyon kilógott a lóláb, hogy a tárgyalásnak semmi köze a jogos számonkéréshez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés