Erős nőkből nincsen hiány Augusztéknál

I. évfolyam 15. szám | Meta - Feminens
2019. december 19.

Gacsályi Sára
A cukrászcsalád immár ötödik nemzedéke munkálkodik nap mint nap azon, hogy a „budai Gerbeaud” megőrizze hírnevét, egyre jobbá váljon. Három üzletükből kettő női vezetővel büszkélkedhet – a cukrászdavezető testvérpárral, Auguszt-Arató Augusztával és Auguszt-Arató Flórával beszélgettünk.

„Olgika, neked csinálunk egy saját üzletet” – hangzott el a kilencvenes évek hajnalán az Auguszt család jövőjét meghatározó mondat, amikor a múlt század legismertebb cukrászának, Auguszt Elemérnek a lánya teljes erőbedobással csatlakozni kívánt a családi vállalkozáshoz. A mára hetvenéves Auguszt Olga felépített hát egy virágzó üzletet, hogy a családi békét megőrizze: százötven évnyi tapasztalat ide, országos hírnév oda, két dudás Augusztéknál sem fér meg egy csárdában. Amikor tehát megérik valakiben az elhatározás, hogy csatlakozzon a vállalkozáshoz, nyitnak egy új üzletet.

Így volt ez Auguszt-Arató Flóra esetében is, aki az V. kerületi Auguszt cukrászdát vezeti a nyitás óta. Nem csak ő követte azonban a család hagyományait: nővére, Auguszt-Arató Auguszta a farkasréti Pavilont igazgatja; húga, Franciska pedig a terebélyes család és vállalkozás jogi ügyeit intézi. A két cukrásszal beszélgetve hamar nyilvánvalóvá válik, „sehol nem könnyű nőként céget vezetni, pláne egy családi vállalkozásban, ahol az érzelmek is bezavarnak”. Flóra kijelentését gyorsan meg is magyarázzák: a generációváltások olykor nehézkesek, a konfliktusok kezelése pedig igencsak terhelt lehet a családi kötelékek miatt. Mégis, ahogyan Auguszta mondja, „olyan ez, mint a gyereknevelés: nehéz, de imádja az ember”.

A nagypapa volt olyan ügyes, hogy az orosz hadifogságban is tudott »bejglit« sütni
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés