Október 13-a óta hiszek abban, hogy rendszert fogunk tudni váltani

2019. december 18. 22:47

Fekete-Győr András
Nyugat.hu
Tényszerű, hogy a legtöbb választókerületben többségbe tud majd kerülni az ellenzék. Interjú.

„– Most mire számítanak reálisan, ha 2022-re gondolnak?

– Én október 13-a óta tudok abban hinni, hogy rendszert fogunk tudni váltani. Azt, hogy milyen formációval, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, azt még nem tudom, és egyelőre nem is kell tudnom. Tényszerű, hogy a legtöbb választókerületben többségbe tud majd kerülni az ellenzék. Ha ez megtörténik, az Orbán-rendszernek vége.

Nem szabad elrontani az önkormányzást. Ez egy egy próbaüzem, egy tesztidőszak lesz, hogyan tudunk együttműködni. Vannak anti-Orbán szavazók, akiknek minden jó, csak ne Orbán legyen, és vannak olyan szavazók, akik viszont azt várják, hogy legyen kormányzóképes alternatíva. Azt is lássák, hogy mi lesz utána. A feladatunk az, hogy megteremtsük azt a világképet, azt a politikai kultúrát, amiben láthatják azt az országot, amiben húsz-harminc év múlva élni fognak. Ez a mi feladatunk a következő két évben, és akárhogyan is nézem, egy új századba lépett Magyarország. Rengeteg változáson megy át a világ és benne Magyarország, sok munkahely fog megszűnni, újak fognak létrejönni, változik a klíma, és hozzá kapcsolódóan fokozódhat a népvándorlás. Egyszerre kell választ adni globális, európai és nemzeti kérdésekre.

Ez sokkal komplexebb politikát követel meg. A Momentum célja az, hogy Magyarország a 21. század nyertese legyen. Ehhez olyan politikusokra van elsősorban szükség, akik ennek az új korszaknak a bennszülöttei, akik szabadságszeretőek, nyitottak a világra, és környezettudatosak.

– Ez viszont nem csak rendszerváltás, hanem az egész világkép változása.

Így van. Bezárkózó, keleti típusú ország, vagy a világra nyitott, Európával együttműködő, polgári demokrácia leszünk. Ez a kérdés, ez lesz 2022 tétje. Kell egy nagy ugrás. Amit a dualizmus korában meg tudott csinálni a magyar társadalom, amikor az európai elit, a nyugat-európai országok közelébe sikerült kerülni. Hol vagyunk most ettől? Még régiós szinten is lemaradunk annak ellenére, hogy növekszik a gazdaságunk.

A külföldre vándorolt magyarok korszerű tudásában és vállalkozószellemében látok hatalmas lehetőséget, és ezért is hozzuk létre a szervezeteinket Londontól Amszterdamon át Berlinig. Szeretnénk, ha minél többen hazajönnének majd egy új Magyarországra, és együtt kezdenénk bele egy új építkezésbe.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülyegyerek a fogalmakkal sincs tisztában, Maximum kormányt lehet váltani, (jobb nem belegondolni!) a rendszer 1989-ben változott.

"Magyarország alkotmányjogi berendezkedése (EZ A RENDSZER NAGYOKOS!)

Magyarország alkotmányjogi berendezkedése parlamentáris demokrácia. A legfőbb törvényhozó szerv az országgyűlés. A legfőbb végrehajtó hatalom a kormány, míg az igazságszolgáltatást a bíróságok gyakorolják."

Ez a RENDSZER nagyokos! Megváltoztatjátok? MIre? Visszajön a szocializmus?
Ezt még egy ilyen komoly seggfejnek is illene tudni.

Fegyőr értse meg Fridriech Schillert: a vágyakban súrlódásmentesen együtt vannak a dolgok, a valóságban azonban keményen ütköznek...Az ellenzéki önkormányzás gyalázatos két hónapja pedig nem sok jót vetít előre nekik: Gréczy pucér fenekétől a Szeviép vesztegetésen át Pikó gyalázatos kizsákmányoló intézkedésééig. És akkor még a két szoci kurvázós kalandsorozata nem is került képbe. Az is egy időzített bomba. A kormánypárt - ha javít a kommunikációján -, nyerni fog.

"Tényszerű" - LOL

Az a tényszerű, hogy porondra lépésetekkor egészen másról pampogtatok. Nézzük pl. ezt az interjút 2017-ből:

https://www.google.com/amp/s/2..

- Gyurcsány vállalhatatlan, takarodnia kell a közéletből.
- 1000%-os külön indulás, senkivel nem szövetkezik a Momentum.
- Még a vállalhatónak mondott Karácsony javára való visszalépést is kategorikusan kizárta: "Miért támogatnánk?"
- Előválasztásban biztosan nem vesz részt a Momentum.
- Kategorikusan tagadja, hogy a Momentum liberális lenne: a párt tele van konzervatív és nemzeti érzelmű fiatalokkal, a bal-jobb megosztás már meghaladott.

●●●

Na innen indulva sikerült ezeknek legyártani magukból az új SZDSZ-t, de annak is egy még militánsabb, még elvakultabb verzióját (gondolom.nincs vita arról, hogy az SZDSZ húsz év alatt nem vetemedett olyan aljasságra, mint amit Fekete-Győr és Donáth elkövettek a romániai és szlovákiai választás kapcsán, hogy Donáth és Cseh egyéb minősíthetetlen megnyilvánulásait már ne is említsem), ÉS TOTÁLISAN ÖSSZEBORULTAK a Gyurcsány által dominált DK-MSZP-vel (illetve az önkormányzati választás eredményét tekintve helyesebb a BEFEKÜDTEK A DK-MSZP ALÁ kifejezés).

Azért nem biztos, hogy az az 500 ezer új szavazó mellétek fog állni. Nekik nincs már ilyen tapasztalatuk, de annak idején, 30 évvel ezelőtt az SZDSZ is ilyen nagy mellénnyel indult, majd Gyurcsány partnereként eltűnt a süllyesztőben. Várható volt, hogy új formában életre hívják, és ez a 2.0 verzió lett a Momentum. Agresszívebb, nyíltan külföldi érdekek szerinti formában. Van még idő mindezt megismertetni az 500 ezer új szavazóval.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés