Mérlegen 2019

2019. december 15. 18:56

Szalai Laura
Mérföldkő a kutatás-fejlesztésben, az ökológiai válság felismerése, az Európai Unió válaszúthoz érkezése, a magánéleti szabadság elleni küzdelem – mindenki számára mást jelentett 2019. A tudományos és az egyházi élet szereplői, valamint politikusok értékelték lapunknak az idei évet.

VERES ANDRÁS 
MEGYÉS PÜSPÖK, A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA ELNÖKE 

FOTÓ: NAGY ISTVÁN

A Magyar Katolikus Egyház folyamatosan igyekszik támogatni az üldözött keresztényeket, erre idén is számos alkalom adódott. Imáinkban is hordozzuk őket, illetve többször szerveztünk számukra adománygyűjtést. Törekszünk annak előmozdítására, hogy békében, emberhez méltó körülmények között élhessenek, hogy ne kényszerüljenek a hazájuk, a kereszténység számára oly fontos helyek, mint Szíria, Irak, Irán területének elhagyására. Vagy ha már menekülni kényszerültek, segítsünk nekik a visszatérésben, az újjáépítésben.

Nagy öröm volt számomra, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökeként márciusban részt vehettem a lengyel –magyar barátság napján a lengyelországi Kielcében, ahol szentmise keretében imádkozhattunk a két nép barátságának megőrzéséért. Az eseményt a lengyel és a magyar köztársasági elnök is megtisztelte jelenlétével.

Különleges esemény helyszíne volt novemberben a cseh főváros: Prágai Ágnes szentté avatásának, valamint a demokratikus átalakulásnak utat nyitó bársonyos forradalomnak a harmincadik évfordulóját ünnepeltük a négy visegrádi ország püspöki konferenciái által delegált érsek és püspök atyákkal, paptestvérekkel. Ennek a jubileumnak az örömében a csehek és a magyarok egyaránt osztoznak, hiszen 1989-ben mi is felszabadulásként éltük meg a rendszerváltás folyamatának kezdetét, a Páneurópai pikniket és a határzár feloldását.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés