Időközi választás Dunaújvárosban: 133 külképviseleten lehet majd voksolni

2019. december 15. 9:22
Eddig 407-en jelezték, hogy külföldön szavaznának február 16-án, amikor Dunaújváros új országgyűlési képviselőt választ magának.

Százharminchárom külképviseleten voksolhatnak azok a választópolgárok, akik a február 16-i dunaújvárosi időközi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

A Fejér megye keleti részét lefedő 4. számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert az itt tavaly áprilisban megválasztott Pintér Tamás (Jobbik) októberben Dunaújváros polgármestere lett, a két tisztség azonban összeférhetetlen, ezért a politikus lemondott parlamenti képviselői mandátumáról.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 16-ára tűzte ki az időközi választást. Miként az általános országgyűlési választáson, úgy a februári időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, az ország nagykövetségein és konzulátusain szavazzanak.

A külképviseleten voksolni szándékozók február 7-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az NVI adatai szerint a tavaly áprilisi szavazáson a választókerületből 407-en jelezték, hogy külképviseleten kívánnak voksolni. Tavaly áprilisban 118 külképviseleten lehetett szavazni, az idei európai parlamenti voksoláson már 132-n. Azóta megszűnt a szavazás lehetősége Bogotában és Bejrútban, azonban új helyszínként megjelent Nürnberg, Vientián és Jeruzsálem, így a februári időközi választáson már 133 külképviseleten lehet majd voksolni.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel, a szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvétel után meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, február 12-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon vagy ügyfélkapus regisztráció esetén a www.magyarorszag.hu honlapon lehet benyújtani.

A külképviseleti névjegyzékbe felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén kíván szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakcímére kér értesítést a névjegyzékbe vételéről. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják majd a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

(MTI)

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés