Tüntetne az igazságügyi reform ellen Lech Walesa

2019. december 14. 18:44
Milliókat hívna Varsó utcáira az egykori Szolidaritás-vezető.

Tömegtüntetéseket szervez Lech Walesa, ha a Jog és Igazságosság (PiS) folytatja az igazságügyi reformot Lengyelországban – írja a Die Zeit. „A független bíróságok megsemmisítését nem hagyhatjuk szó nélkül” – írja Walesa a Twitteren. 

Az egykori Szolidaritás-vezető milliókat hívna Varsó utcáira, ha a kormány véghezvinné az igazságügyi reformot. A PiS-frakció a vonatkozó törvényjavaslatot már csütörtökön a parlament elé vitte. A javaslat szerint fegyelmi eljárást lehetne kezdeményezni azon bírók ellen, akik megkérdőjelezik a bírók kinevezését. A tervezet azt is megtiltaná a bíróknak, hogy politikai kérdésekben állást foglaljanak, a szankciók között pedig szerepel a lefokozás és az elbocsátás is. 

A lengyel legfelsőbb bíróság nemrégiben jogellenesnek minősítette a fegyelmi kamara felállítását, a grémium elnöke pedig arra kérte a kamara tagjait, hogy a jövőben ne hozzanak döntéseket fegyelmi kérdésekben. 

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bolek volt a fedőneve:
"The most comprehensive analysis of Wałęsa's possible collaboration with secret police was provided in a 2008 book The SB (Służba Bezpieczeństwa; secret police) and Lech Wałęsa: A Biographical Contribution (SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii).[89] The book was written by two historians from the Institute of National Remembrance, Sławomir Cenckiewicz and Piotr Gontarczyk, and included documents from the archives of the secret police that were inherited by the Institute.[90] Among the documents were registration cards, memos, notes from the secret police, and reports from the informant.[91][92]" (Wiki)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés