Több pénzt akar Ankara a szíriai menekültek ellátásáért

2019. december 14. 16:10
Nem lesz elég az 1920 milliárd forintnyi támogatás – közölte a török külügyminiszter-helyettes.

Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a szíriai menekültek törökországi ellátását szolgáló, Ankarának már megítélt 6 milliárd eurós (mintegy 1920 milliárd forint) támogatás folyósítását, és meg is kell növelnie ezt az összeget – jelentette ki szombaton Faruk Kaymakci uniós ügyekben illetékes török külügyminiszter-helyettes isztambuli sajtótájékoztatóján.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy a több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni az európai közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. „A támogatás folyósítását fel kell gyorsítani, az összeget pedig meg kell növelni” – hangoztatta a helyettes tárcavezető. „​​​​​​​Együtt kell működnünk a krízishelyzetben, 6 milliárd euró nem lesz képes megoldani a problémát” – mutatott rá Kaymakci.

Az EU a menekültek beilleszkedését és ellátását támogató mintegy 80 törökországi programja számára 6 milliárd eurót különített el, amelyből eddig mintegy 2,4 milliárd eurót folyósított. Kaymakci ugyanakkor rávilágított, hogy a menekültek ellátása mintegy 40 milliárd euróba kerül Törökországnak.

Az EU és Törökország kapcsolataiban számos súrlódás adódott, nem utolsó sorban a török hadsereg október 9-én Északkelet-Szíriában indított offenzívája miatt. Törökország az ankarai vezetés által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia ellen indított hadműveletet a térségben. Recep Tayyip Erdogan török elnök emellett ismételten azzal fenyegetetett, hogy megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé, ha az EU nem nyújt pénzügyi segítséget az északkelet-szíriai területekre történő áttelepítésükhöz.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a nyominger ország bedöntheti Európát, ha úgy gondolja. Ráadásul a NATO második legereősebb hadserege az övé és nem utolsó sorban ők zárják a NATO gyűrűt Oroszország körül. Azt a gyűrűt, amit Ukrajna területén közelebb akarnak vinni az orosz területekhez. Lehet most Erdogannal kötözködni, csak előbb el kéne dönteni, hogy rábízzuk, hogyan csinál helyet a migránsoknak Szíriában, vagy félrenéz, és hagyja, hogy elinduljanak Európába.

Az embargó pedig eddig nem sok kárt tett sem az oroszoknak, sem a törököknek. Erdogan megmutatta, hogy ha kell, megveszi az orosz fegyvereket és átengedi országán az orosz gázvezetéket. Amerika ellenére, és ugye Törökországban nehezebb lesz demokráciát terjeszteni, mint a többi, Földközi tenger melletti országban. A legutóbbi próbálkozás nem jött be.

Vagy kétszer is a színe elé kell járulni, ahogyan Merkel tette. Elég megalázó módon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés