Brexit

2019. december 14. 9:02

Bayer Zsolt
Magyar Nemzet
Ami a brexitről döntő népszavazás óta zajlott a szigetországban, az maga volt a kutyakomédia, a demokrácia és minden egyéb tünemény lábbal tiprása.

„Bár a hazai ellenzéki »újságok« szerdán még arról deliráltak, hogy »zárul az olló« a konzervatívok és a munkáspártiak között, csütörtök este Johnsonék kiütéses győzelmet arattak. E tény legfontosabb következménye pedig az, hogy január végén megtörténik a brexit. Ez pedig az első szög az unió koporsójába.

Most arról illene értekezni, hogy ez mennyire szomorú fejlemény (amúgy az). De jó szívvel mégis azt mondja ki először az ember, hogy ez az igazság győzelme, hogy ne mondjam: diadala. Ami ugyanis a brexitről döntő népszavazás óta zajlott a szigetországban, az maga volt a kutyakomédia, a demokrácia és minden egyéb tünemény lábbal tiprása.

Ezt érezhették a derék angolok is, amikor most elmentek az urnákhoz, és leadták voksukat arra, hogy legyen vége ennek a kutyakomédiának. Igen, a »splendid isolation« Angliája, Lord Emsworth és Mr. Psmith (a p néma!) Angliája, a Csengetett, Mylord? Angliája meg a liverpooli melósok Angliája jelentette most be szelíden, hogy elege van ebből az egészből. Az élhető Anglia bejelentette, hogy köszöni szépen az eddigieket, de meg szeretne maradni olyan »régimódinak«.

Amúgy jó, ha tudjuk: mialatt célegyenesbe fordult a csütörtöki választás kampánya, az Európai Unió szeretve tisztelt parlamentje egyebek mellett abban a rendkívül fontos ügyben hozott történelmi jelentőségű határozatot, miszerint az unióban biztosítani kell a négyéves (!) gyerekek maszturbáláshoz való jogát. Most azt hiszik, viccelek. Pedig nem. Ez rögvalóság.

S ha most egymás mellé tesszük az Egyesült Királyságban lezajlott szavazást és a négyéves gyerekek maszturbáláshoz való jogát, akkor hamar belátjuk, Lord Emsworthnek és Mr. Psmithnek tökéletesen igaza van.

Persze, a felszínen most majd még lesznek mindenféle fontoskodások, lesz hályogkovácsolás, vízgereblyézés arról, hogy akkor most mi lesz majd a külföldi (köztük magyar) munkavállalókkal (semmi sem lesz), mi lesz a határok átjárhatóságával (azzal se lesz semmi, átjárhatók lesznek), mi lesz az áruk szabad áramlásával (áramolni fognak), miegyéb. Ám a lényeg eldőlt: az Egyesült Királyság távozik ebből a lassú rothadásnak indult gittegyletből, és a brit kisgyerekek ezentúl legfeljebb brüsszeli engedély nélkül fognak maszturbálni, már ha egyáltalán…

Nekünk pedig ideje lesz mélyebben elgondolkodni a jövőről. Mégpedig arról, hogy meddig lesz még EU egyáltalán, és abban a »meddigben« mi mennyi időt akarunk még bármi áron eltölteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 276 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már tegnap tüntettek BJ győzelme miatt. Annyira hasonlít ahhoz, mint amikor Trump nyert.......
Ilyenkor a demokrácia megy a kukába.

"miszerint az unióban biztosítani kell a négyéves (!) gyerekek maszturbáláshoz való jogát"

Hát, b+, ehhez nagyon nehéz értelmes embernek hozzáfűzni valamit. Komolyan mondom,
szégyenkezem.

Ott sikerül erdőt égetni. Érdekes.....

Teljesen igaza van, vége egy fejezetnek, de indul egy másik. Skócia szerintem marad ( nem vennék fel az Unióba, a spanyolok Katalónia miatt vétóznának.) Szerintem Észak-Írország a zűrösebb. A vámhatár a parti vizeknél húzódna, ami nagyon nem tetszik az ott élő protestáns angoloknak és skótoknak. A tényleges, szárazföldi határ meg a katolikus íreknek nem jó...

Akkor még egyszer: arról van szó, hogy a vágy vezérelt jóslások a konzervatívok bukását sugallták. De nem az történt, hanem az állítólag félrevezetett, bunkónak, pejoratívan értelmezett vidékinek mondott választók egyértelmű többsége minden, másik oldali propaganda ellenére Boris Johnson mellé állt. Ez a választás lett tehát az annyira követelt, megismételt Brexit népszavazás. Nem jött be. Amúgy kár, hogy britek kiléptek, hiszen voltak velük közös gondolatok. De ők úgy gondolták, nem fognak az EU-val, vitatkozni, megengedhetik maguknak, hogy távozzanak.

És itt van egy érdekesség. Aki van olyan erős, az távozik, ha nem tudja az érdekeit érvényesíteni. Akik ehhez nem elég erősek, azok kényszerből vitáznak, próbálnak ellenállni, ami hol sikerül, hol nem. A britek és az EU-közötti repedésből törés lett, és a sok más, szaporodó repedés sem elég intő körülmény a brüsszeli megélhetési bürokratáknak, hogy a különbségeket nem lehet erővel kezelni. Lehet még újabb törés, ha ez így folytatódik.

Hogy jön ide a magyarországi október 13, és az, hogy akkor ki és mit írt? Csak úgy jöhet, hogy egy vitaképtelen grafomániás izzadva keresné az érveket, de nem találja.

Az EU olyan, mint a Monarchiánk volt: szép és jó, de nagyobb megrázkódtatást nem bír elviselni.

Te még a saját oldali médiát sem olvasod? De az általad hiányolt cikkek a baloldalon sem igen voltak. A választási vereségek után csak vádaskodások hangzottak el, meg siránkozások.

De még egyszer: a brit történéseket miért kéne a hazai politikából, médiából vett érvekkel "magyarázni"? Mert a cikk a britekről szól.

Az este már tüntettek az angol csekativadai...donát...ok.

Miért kéne, hogy legyen? Csak azért, mert te ennyit tudsz kiizzadni egy más témából menekülve? Na jó, folytasd egyedül.

A brexit elhúzódásáért a britek nem felelősek. Egyedül az EU felelős, amelynek nincs alapszabályba foglalt eljárásrendje a kiválásra. Holott minden falusi bélyeggyűjtőkörnek van ilyene.

Nem tudom, milyen kettős mércéről beszélsz, milyen másik mércét emlegetsz. Arra gondolsz, hogy az ellenzék az elvesztett választás után azzal értékelte a saját teljesítményét, hogy mindenféle álhírek útján kiküldte az utcára az általuk hiú remények útján átvert választóit? A menet élén "Orbán egy geci" feliratú transzparenssel értékelték a választás eredményét, a baloldal teljesítményét és saját intelligenciájukat. Ehhez a mércéhez képest - ami a mérce negatív szakaszán van - csak egy másikat lehet alapul venni.

Nyugat Európában csak akkor kaphatnak munkát a kelet európai munkavállalók, ha az ottani munkahelyek üresek. Vagy azért üresek, mert például még a német orvos is elmegy Svájcba dolgozni, vagy azért, mert a nyugat európai inkább lóg a szociális hálón, mintsem minden munkát elvállalna.

Erre találták ki az egyik nagy értéket, a munkaerő szabad áramlását. Igen, azzal a céllal, hogy inkább az olcsó kelet európai munkaerőt alkalmazzák, ahelyett, hogy a sajátjaikat megfizessék, vagy segély helyett munkára fogják. Mert ha ezt megtennék, a kelet európai munkavállalónak nem volna miért nyugatra menni. Azt pedig már könnyű lenne elintézni, hogy aki segélyért megy ki, azt rövid úton hazaküldjék. Most is megtehetnék, politikailag nem lenne korrekt, de igazságos lenne. Tehát azoknál reklamálj, akik saját polgáraik nemtetszése ellenére megteremtik a lehetőséget. De hozzájuk hiába fordulsz, mert a bővítés előre jól kiszámolt haszna többek között az olcsón megkapható munkaerő volt. A használható munkaerő elszívása, hiszen mi úgysem bírjuk a bérversenyt velük. Persze ettől te még hihetsz a nyugat felénk irányuló áldozatkészségében.

A dolog nem új, világjelenség, hogy a szegényebb országokból sokan igyekeznek a gazdagabb országokban munkát vállalni. Még a nyugati országok között is van ilyen áramlás, nem tudom, akik ebben áramlanak, mi elől menekülnek? Mi pedig a volt szocialista régión belül ezen a téren nem vagyunk rosszabbak másoknál.

Nem magyaráztál semmit, nem szokásod, csak üres dumával írod tele a kommentek helyét. Üres, semmitmondó kötözködéssel. Emlékszel még az alapkérdésre, honnan indultunk? Mert te a folyamatos mellébeszéléssel rögtön másra terelted a témát.

Általános szokás, hogy a megválasztott kormányfőnek gratulálni szoktak.

A skótok, észak írek esetleges függetlenségi törekvése érdekes kérdés lesz. Főleg akkor, ha majd össze lehet hasonlítani, azzal, ahogyan az EU kezeli a katalánok függetlenségi törekvéseit.

Az külön érdekesség, hogy te most egy nacionalista törekvésnek szurkolsz, mert az az Egyesült Királyságot bomlasztja. De rögtön sutba kéne vágni a skótok, észak írek nacionalizmusát, ha az a vágyott föderális Európával menne szembe. Mert úgy tűnik hogy van jó és helyeselhető nacionalizmus, és van rossz, elítélendő nacionalizmus.

De még szóba jöhet például a szövetségi Németország is, ha bajorok a példák láttán úgy érzik, jobb lenne nekik külön.

Lehet, hogy te magadból indulsz ki? Vagy csak másoktól vonod meg annak a hozzáállásnak a lehetőségét, hogy valaki a saját világnézetéhez, értékrendjéhez legközelebb álló politika erőt választja, és nem a pártok kínálatát tartalmazó étlapról választ magának világnézetet. Lehet, hogy te ebben az utóbbiban szocializálódtál és mást nem tudsz elképzelni?

Azért mégsem kellett volna a Verhofstadttal főtárgyaltatni. Randa cirkusz volt, amit az angolokkal csináltak, nem csoda, h. elegük lett, abból is és egyébként.

Keveset tudunk arról, mennyit változott az alsó középosztály helyzete a valaha volt jóléti államokban már a 80-as évektől. Elég sokat és leginkább lefelé. Persze, az soha nem mindegy, milyen szintről indultak.

Aki dolgozik, van egy jó, lehetőleg hiány szakmája, az még mindig jobban él anygilag, mint itthon tehetné. A többlet egy része még mindig a keletiek lerablásából származik.

Amit leírtál, azzal egyet lehet érteni. Az értelmes szavak ideje akkor jöhet el, ha az ellenzék nem úgy politizál, hogy azt hangoztatja, minden, amit a kormány tesz 100 százalékban rossz. Mellette pedig hiányolják a többség gesztusait. Erre csak az lehet a válasz, hogy a kormány sem lesz hajlékony.

Hogy itt kinek kéne az enyhülés irányába elmozdulni, azt én nem tudom. Sokkal értelmesebb kritika az, amelyik figyelembe veszi, hogy vannak eredmények, hajlandó reálisan látni azt, hogy 2010 óta nem lehetett minden akkor létező problémát megoldani, és ezek elismerése mellett fejti ki a véleményét. Ma a politika odáig jutott, hogy csak a másik fél véleményének, tetteinek, időnként létjogosultságának tagadása folyik. Valóban szükség van arra, hogy versenyhelyzet legyen, de ehhez az ellenzéknek is friss arcokat kéne felvonultatni. Ungár Klárát elővenni és beültetni egy más képzettséget igénylő pozícióba - ez azt jelenti, az ellenzéknek nincsenek új káderei. De ilyen jelenség a szintén régi SZDSZ-es Lakos Imre is, aki rögtön kénytelenek voltak félreállítani.

Én úgy emlékszem, a Gyurcsány kormány kampányozott az EU-ba való belépésért.
"Akar-e Bécsben cukrászdát nyitni?" típusú vezérelvekkel.

Teljesen igaz. Munkáról egy szó se hangzott el, de a segílybű telik a "finomságokra".
Itt az ellenpélda. Ennyi a különbség. Itthon is! MIndig hozzáteszem: TISZTELET A KIVÉTELNEK!
https://www.youtube.com/watch?..

Ez az optimista forgatókönyv.

Bizony, valaki szólhatna Zsótinak, hogy a NER arisztokrácia számára létfontosságú az EU, hiszen az elvtársak az EU pénzekből lettek milliárdosok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés