Meglett az abszolút többsége a Konzervatív Pártnak

2019. december 13. 7:10
A 650-ből 361 helyet szereztek a Toryk, a Munkáspárt 203, a Skót Nemzeti Párt pedig 48 képviselővel lehet jelen az alsóházban.

A BBC reggeli eredményei szerint A brit Konzervatív párt negyvenhét hellyel tudta bővíteni alsóházi frakcióját, míg a Munkáspárt ötvenkilenc helytől volt kénytelen elbúcsúzni. A Skót Nemzeti Párt viszont tizenhárom fővel bővült, amivel 48 mandátumra jogosultak. Az EU-párti Liberálisok egy helyet vesztettek el, így 11 fővel lehetnek jelen az alsóházban. 

Johnson brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelére. A konzervatívok a pénteken kora reggelig beérkezett eredmények szerint elérték az abszolút többséghez minimálisan szükséges alsóházi mandátumszámot, de a prognózis ennél is jóval nagyobb tory többséget valószínűsít.

Johnson, akit saját nyugat-londoni választókerületében, Uxbridge városnegyedben jelentős fölénnyel újjáválasztottak alsóházi képviselővé, a körzet eredményének péntek hajnali bejelentése utáni rövid felszólalásában közölte: a felhatalmazás nemcsak a Brexit végigvitelére szól, hanem az ország egyesítésére és a brit nép érdekében meghozandó elsődleges fontosságú feladatok végrehajtására, mindenekelőtt az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) fejlesztésére. A kormányfő bejelentette: választási ígéreteinek megfelelően a konzervatív kormány 50 ezerrel növeli a kórházi szakápolói személyzet létszámát, hatezerrel a körzeti orvosok állományát és felépít negyven új kórházat.

Johnson megismételte azt a korábban többször is hangoztatott álláspontját, hogy ő nem akart volna decemberre választást kiírni. Hozzátette ugyanakkor: a csütörtöki választás történelmi jelentőségű lett, megteremtve a lehetőséget arra, hogy az új kormány teljesítse a brit nép demokratikusan kifejezésre juttatott akaratát. A kormányfő ezzel a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazásra utalt, amelyen a többség a kilépésére voksolt. Johnson már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás. Az egyezményt a konzervatív kormány – amely az előző, 2017-es választások óta kisebbségben kormányzott – eddig nem tudta ratifikáltatni a parlamentben.

A Downing Street szóvivője péntek hajnalban közölte, hogy a kormány jövő pénteken terjeszti ismét az alsóház elé második olvasatban a Brexit-megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. A választóhelyiségek csütörtök éjjeli zárása után közzétett exit poll eredeti – azóta valamelyest felülvizsgált – eredménye szerint a Boris Johnson vezette Konzervatív Párt igen jelentős előretöréssel kényelmes többséget szerzett a londoni alsóházban. Az exit poll által kezdetben valószínűsített eredmény 368 alsóházi mandátumot jósolt a konzervatívoknak, 50-nel többet a 2017-ben szerzett képviselői helynél.

Ez azt jelentette volna, hogy a Konzervatív Párt frakciójának létszáma 86 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát. Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban. A Konzervatív Párt ezt pénteken kora reggel – amikor a 650 választókerület közül 597 deklarálta eredményét – elérte. A tényleges eredmények beérkezése nyomán péntek hajnalban módosított előrejelzés azt mutatja, hogy az alsóházi konzervatív frakció létszáma valószínűleg 361 lesz, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 203 mandátumot szerezhetett. Az új, péntek hajnali prognózis az eredetinél valamivel kisebb, de így is kényelmes, 74 fős alsóházi többséget jelez a Konzervatív Pártnak. 

A konzervatívok ezzel is a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát. A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt ugyanakkor valószínűleg 1935 óta a legrosszabb eredményért érte el. Az 1935-ös parlamenti választásokon a Clement Attlee későbbi miniszterelnök vezette Labour 154 képviselői helyhez jutott. Corbyn pénteken kora reggel bejelentette, hogy a következő választások idején már nem ő vezeti a pártot, bár azt nem közölte, hogy mikor távozik a Labour éléről. Úgy fogalmazott: szeretne mindaddig a posztján maradni, amíg a pártban lezajlik a történtek értékelési folyamata. Jeremy Corbyn szerint a Labour választási programja népszerű volt és reményt kínált, de a Brexit annyira sarkította a választási vitát, hogy teljesen felülírta a politikai nézetek normális ütköztetésének lehetőségét.

A harmadik legnagyobb országos párt, a Brexitet ellenző, EU-párti Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson elvesztette képviselői mandátumát. Swinson, a liberális párt első női vezetője - aki alig néhány hónapja került a párt élére – a skóciai Dunbartonshire megye egyik választókerületében indult, de a képviselői helyet a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a Brexitet szintén határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP) szerezte meg. Jo Swinson – aki a választási kampány elején még azt mondta, hogy a miniszterelnöki tisztségre törekszik – az eredmény péntek hajnali bejelentése utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „a nacionalizmus hulláma öntötte el” az országot az angol-skót határ mindkét oldalán. Hozzátette, hogy a választás eredménye milliók számára jelent „rettegést és elkeseredettséget”.

Jo Swinson kiesése a parlamentből azt is jelenti, hogy a Liberális Demokratáknak új vezetőt kell választaniuk. Az országos brit parlamenti pártok vezetői ugyanis minden esetben pártjuk miniszterelnök-jelöltjei is, a brit politikai konvenció alapján viszont ezt a tisztséget csak az viselheti, akinek parlamenti mandátuma van.

(MTI, BBC)

Összesen 219 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kiadós pofon ez a "demokrata" balliberális elitnek, amely egy viccként kezelte mind a népszavazás, mind a parlamentarizmus intézményét, és végig azon volt, hogy meghekkelje az emberek akaratát.
Itt a válasz.

Igazságtalan, mélyen ANTIDEMOKRATIKUS választási rendszer, igazi DIKTATÚRA!

Igaz, ballibek?

Ki lett ellopva a baloldaltól?
A brit working class-t nem kellett ellopni senkitől, már évek óta magára lettek hagyva az egyre inkább London belvárosának bűvkörébe kerülő, elitista (most persze előjöttek egy Medgyessy 100 ponttal...de ezt már senki nem szopta be) Munkásosztály által.
A klasszikus baloldal Európa szerte mindenhol lemondott már a munkás rétegekről, akiről meg lemondtak, azt nem lehet ellopni.

Mi van, savanyú a szőlő? Két éve megy a lekicsinylő duma a félrevezetett, bunkó, vidéki szavazókról, akik ma már biztosan másképpen szavaznának. Ez lett az eredménye.

Arról volt szó, hogy a félrevezetett britek ma már másképpen szavaznának. Ezt mondták nagy magabiztossággal az önjelölt felsőbbrendűek. Most pedig itt az eredmény, és most más dumát kell kitalálni, mert a demokrácia nem, hozta a kívánt eredményt, még a második alkalommal sem. És sajnos itt nem lehet az EP módjára így, vagy úgy értelmezni a szavazást. A repedésből törés lett, most azt láthattuk, hogy aki teheti, az kilép. Van még pár rejtett törésvonal, leginkább az egykori vasfüggöny mentén. Észre kéne venni, hogy egy szövetség tagjainak joguk van különbözően gondolkodni, ideológiában főleg. Ha nincs joguk, akkor az nem szövetség, hanem birodalom, és ebből nem kértek a britek.

Igen, a tények makacs dolgok, a választás végeredménye, a mandátumok száma szintén ide tartozik, és a tények között ez a döntő tény. A többi csak kapaszkodó, hogy megint kerülni lehessen a lényeget. Azt a lényeget, hogy érdekes módon lehet szándék a távozásra földi paradicsomnak beállított EU-ból. A miérteket persze szokás szerint kerülni fogják, vagy félremagyarázzák az EU megélhetési bürokratái.

Ha már szarkavarást emlegetsz, minden választási propaganda annak minősíthető, a te kedvenceidé is, csak nézőpont kérdése. Itt például nem jött be az a szarkavarás, hogy a félrevezetett, műveletlen szavazók már bánják, hogyan szavaztak. Úgy tűnik, nem bánták, hiába próbálták nekik elmagyarázni, hogy igenis, bánniuk kell! És te most jobb híján liberális szokás szerint pénzre, korrupcióra fordítod át a nektek nem kedvező tényeket.

Jó, de akkor menjünk tovább. Miért van ennyi betöltetlen állás az EU nyugati országaiban? Mert ugye, ez kell ahhoz, hogy az innen érkező munkavállalóknak helye lehet. Nem képeznek szakembereket? Vagy az alacsonyabb szintű munkákat lusták elvégezni, inkább lógnak a szociális hálón? Ami egyre kevesebb terhet bír el, láthatjuk az eddig elkényeztetett franciákat, hogyan balhéznak azért, mert már nem tagadható, hogy évtizedekig az észszerűnél magasabb szinten voltak ellátva. Visszatérve a munkahelyekre, akik nyugaton szintén elmennek dolgozni más országba, azok mi elől menekülnek? A németeknél már téma volt a német orvosok svájci munkavállalása, és lám, már felmerült a szabad munkavállalás átgondolása is.

Farage ugyanúgy képviselt egy álláspontot, mint a többiek, ennek az álláspontnak ugyanúgy van létjogosultsága, mint a többinek. Erről a létjogosultságról maguk a szavazók mondtak véleményt, akár csak a liberális demokraták létjogosultságáról. Te, mint állítólagos demokrata erről mindig megfeledkezel.

Ahogyan itthon utálják a hozzánk érkező vendégmunkásokat, ott ugyanúgy van vélemény a kelet európaiakról. Az itteni vendégmunkás ugyanúgy pótolja a gazdagabb országokba csábított munkaerőt, ahogyan a kelet európai munkavállaló tölti be a máshol munkát vállaló, vagy éppen dolgozni nem akaró nyugat európai munkavállaló helyét. Tehát, először a nyugat európai munkaerőpiacon kéne az egyébként világjelenségnek mondható külföldi munkavállalás okait keresni. Hogy miért hozták létre a szabad munkaerő áramlás lehetőségét, a fentiekkel magyarázható. Nem a mi érdekeink alapján.

Na, ne röhögtess! Hónapok óta ment a vita minden szinten és a szuperokos munkáspárti, meg liberális politikusok nem tudtak rámutatni a félrevezető információkra? Vagy a szavazók mégis őket ítélték félrevezetőnek? Nincs jobb ötleted, mint megint a hülye tömegeket vádolni, mert nem kérnek valamiből? Most vedd elő a klasszikus liberális tankönyveket a más vélemények tiszteletéről és a demokráciáról. Amit mára sikerült sok más fogalommal együtt relativizálni.

Még egyszer megkérdezem: ha a briteknél hiány van van munkaerőből, miért nem az ottaniak töltik be az állásokat? Itt kezdődik minden. Az talán logikus, hogy azért veszik fel a kelet európait, mert az ottani munkaerő is elmegy máshová, vagy nem is akar dolgozni, mert anélkül is megél. Az EU-ban azért adták meg nekünk is a szabad munkaerő áramlás lehetőségét, mert ezzel csak a nyugati országok jártak jól. A britek, mint EU tagok, nem tehettek semmit ebben az ügyben, az olcsóbb kelet európaiakat felvevő brit munkáltatók tették lehetővé, hogy a lustábbak inkább a szociális hálót válasszák, az élelmesebbek pedig más országokban vállaltak munkát.

2016, 2017, 2018,2019 Négy.

Én meg Boris reagálására, amikor a BREXIT után jön a valóság és a káosz, Nagy-Britannia számára...

Csak azt nem értem, ebben milyen hasznot látnak? Mi értelme van? Aki nem közéjük tartrozik, azokból egyetlen egy emberre nincsenek hatással. Ide, szinte egy állandó társaság jár, nincsenek "bizonytalan szavazók", akiket meg kell győzni az ostobaságaikkal. Akkor meg minek jönnek ide baromságokkal kiröhögtetni magukat? Ráadásul, ha már nagyon unom a hülyeségeiket, akkor egyszerűen törlöm őket. Bár így is van olyan aki nem akarja megérteni, hogy nem olvasom el, mert "ikszeltem", ő azért próbálkozik, mint például: Pelso aevum. Ő tudja miért jó neki.

Elég nagy pofon a Brexitet halogató, gáncsoló brüsszelista és Sorosista ügynököknek.

A brit baloldalnak meg KO, 2010 óta nem képesek ott nyerni egy parlamenti választást.

Egészen biztosan!!
Sőt I.Viktor még szobrot is kap és a királynő majd őt teszi meg utódjának, a Karcsi gyereket meg majd megeszi az irigység!!!!!!

Ezért kellene tiltani őket mindenféle komment nélkül. Ehelyett mindenki reagál rájuk, válaszolgat, beszól, vitatkozik, mintha bármi értelme lenne annak, hogy egy trollt győzködjenek a huszadik nickjén keresztül.

Mást sem látni itt is, mint hogy szépen sorban reagál mindeni "aleb19"-re, meg "Keresztény családapára", pedig látszik, hogy vagy totál hülyék, vagy tudatos témarombolók (végeredmény szempontjából mindegy).

A Juncker, Timmermans, Verhofstadt, no meg a Brüsszeli modern szar gentinis nők munkálkodásának egy, felettébb eredményes eredménye.

Az lesz, hogy
a britek bekeményítenek migránsügyben,
Európa egyik határa ezentúl a dán-svéd határelválasztó mellett migránsilag Calais-nál fog húzódni
a német-francia viszony teljes átláthatatlanságba megy át
Közép-Kelet-Európa, a balkáni új belépőkkel felértékelődik
A jövő azon múlik: Európa Lajtától keletre fekvő új részei mennyire tudnak túllépni a frusztráltság alapú politizáláson, igen, vagy nem.
A V4-nek MINDENKÉPP MEG KELL ŐRIZNIE EGYSÉGÉT.
A jövő Európája a pozitív etnicista kultúra lesz, vagy Európa nem lesz.

Szép szőke herceg, te valamit nagyon benéztél és fordítva ültél fel a lóra, ha te azt gondolod, hogy én ideges vagyok.
Engem Vezéred abszolút hidegen hagy és úgy nyalod ki az alfarát ahogy csak akarod.
De azért arra figyelj, hogy az általa elvárt ütemben csináljad!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés