Hozzájárulnék a vizuális kultúra fellendüléséhez

I. évfolyam 14. szám | Meta - Feminens
2019. december 12.

Gacsályi Sára
„A filmnek, a videóklipnek, az installációnak, a kiállításnak mind megvan a maga nyelve, ezeken keresztül be tudod mutatni azt, amit a világból látsz” – mondja Koszti Zsuzsanna „Zsuzso”, a hazai vj szakemberek egyike.

Stage design, projection mapping, VJing – íme néhány fontos fogalom Koszti Zsuzsanna életéből. Az olvasó ne tántorodjon el, ha nem ismeri ezeket a szavakat, a vizuális szakember sze-rint a legtöbben így vannak vele. „Mindig nehézkesen megy a bemutatkozás, kevesen értik pontosan, miről szól ez a szakma. Mostanság azt szoktam mondani, hogy színpad- és installációter-vezéssel, háromdimenziós animációval szinkronizált vetítéssel foglalkozom” – mondja Zsuzso, hozzátéve: nagymamájának is évekbe telt, amíg megértette, hogy mit dolgozik az unokája. Ma már persze más a helyzet: a tévében látottakkal tudja illuszt-rálni hivatása lényegét. Zsuzso nevetve árulja el: ha a nagymamáék az övéhez hasonló vizuális munkákat látnak show-műsorokban, mindig azt mondják, hogy „ezt a Zsuzsi csinálta”.

Zsuzso a Punnany Massiffal közös, 2016-os projektjére a legbüszkébb, ami-kor a zenekar koncertsorozatához szol-gáltatott nem is akármilyen látványvilá-got. „Izgalmas installáció volt, senki sem tudta, hogy mi sül ki belőle, de mindenki százszázalékosan megbízott bennem – emlékszik vissza. – Végül nagyon si-keres lett a show, minden koncert telt házas volt, a fiúk szimbiózisban éltek a színpaddal.” A produkció sikerének köszönhetően egyre többen kezdték meg-ismerni Zsuzso munkáit a stage design terén, ő pedig még nagyobb kedvet kapott a színpadtervezéshez.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés