Az elveszett függetlenség

2019. december 12. 10:37

Harangozó Tamás
Népszava
Alig két héttel Varga Judit bejelentése után a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, amely számos ponton csorbítja a bíróságok függetlenségét.

„Varga Judit igazságügyért felelős miniszter 2019. október 31-én jelentette be, hogy nem lesznek közigazgatási bíróságok. Bár egy pillanatra úgy tűnhetett, hogy a kormány tanult az önkormányzati választáson elszenvedett súlyos vereségből, mégis naivitás lett volna azt gondolni, hogy bármiféle változásra képesek. Nem is kellett sokat várni arra, hogy a Fidesz folytassa a bírósági függetlenség lerombolását. Alig két héttel Varga Judit bejelentése után a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, amely számos ponton csorbítja a bíróságok függetlenségét.

A kedden elfogadott törvény szerint az Alkotmánybíróság tagjait kérésükre a köztársasági elnök a Kúria bírójává nevezi ki, a kérést a köztársasági elnök nem tagadhatja meg. Ez azt jelenti, hogy saját kérésére bármelyik alkotmánybíró a Kúria bírója lehet. Ráadásul, ha akár csak egy évig is az Alkotmánybíróság tagja volt, úgy már a jogszabály által megkövetelt tapasztalattal is rendelkezik. Így a fideszes többség már a legfelsőbb bírói fórumnak számító Kúriát is a saját embereivel töltheti fel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a politikai testületként működő Alkotmánybíróság rendre kiszolgálja a kormánytöbbség érdekeit. Ez látható volt a CEU esetében vagy a választás alatt tárgyalt ügyekben.

Most ezek az emberek kerülhetnek kontroll nélkül a Kúria tanácsaiba bármikor, ha mandátumuk megszűnik. Így tehát a kétharmados többség kezébe kerül annak a lehetősége, hogy tetszés szerint politikai kinevezettekkel töltse fel a Kúriát, és adja annak elnökét. A kinevezettek által hozott minden döntés kötelező lesz az alsóbb szintű bíróságok számára, a törvény által bevezetett precedensrendszer miatt. Így a kormány már nemcsak az általuk kötelezően követendőként meghatározott jogszabályi indokolásokkal, hanem a politikai kinevezetteken keresztül is kényszerítheti az alsóbb szintű bíróságokat, hogy azt tegyék, amit a kormány akar.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Molnár és Örsi kik helyett vállalták a balhét? Maguktól nem lehetnek ennyire bénák, hogy bejelentkeznek:-)

Visszabontják a Ligetet? Horváth szerint van rá akarat.

Az elvesztett függetlenség témában szíveskedjen a szerző Brüsszel miatt panaszkodni elsősorban.

Azt nem értem, a ballib miért utája annyira az atomerőművet, amikor régen annyira szerették:-))))
Jó kis tanácsadásokért milliókat kaptak!

"Szigetvári Viktor is jól keresett Pakson
Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter, Józsa István és Harangozó Tamás után egy újabb (volt) szocialista, jelenleg Együtt–PM-es politikusról, Szigetvári Viktorról derítette ki lapunk, hogy cége több millió forintot keresett a paksi atomerőmű bővítésének ürügyén."
" Emlékezetes, a 2010-es kormányváltás előtt az akkor még az MSZP-s Józsa István és az ugyancsak szocialista Gábor József tulajdonában lévő Gépkar Kft. nem kevesebb, mint 6,6 milliárd forintnyi (napi 1,7 milliós) megrendelést kapott a paksi atomerőműtől. Medgyessy Péter volt miniszterelnök cége 1991-ben 9,5 millió forintért adott tanácsokat az erőmű – később szocialista képviselőjelöltként induló – vezérigazgatójának, Pónya Józsefnek, 1997–98-ban pedig egy másik szocialista politikus-vezérigazgató, Szabó József rendelt meg havi nyolcmillió forintért, összességében nyolcvanmillióért tanácsokat a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Agora Marketing Kft.-től. A Gyurcsány-cég feladata az erőmű bővítésének népszerűsítése volt, de az állami vállalat felügyelőbizottsága semmilyen kézzelfogható nyomát nem találta munkavégzésnek. Szintén milliókat keresett a kormányváltás előtt a paksi atomerőműben az MSZP jelenlegi elnökségi tagja, Harangozó Tamás, aki tizenhárom hónapig volt a vállalat igazgatósági tagja a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején, és ezalatt mintegy 3,3 milliós fizetést kapott a cégtől.

Az atomerőműből korábban hasznot húzó balliberális politikusok közös jellemzője, hogy ma már élesen támadják a paksi bővítést."

"megtehetné mondjuk a magyar kormány, hogy visszafogja magát, a jogállam és demokrácia lerombolása helyett pedig mondjuk belekezd az ország építésébe."

De nem, a magyar kormány lop, lop, és lop...
-- Ha Magyarországon ötvenhárom állami kórház szülészetét fejlesztik,
az LOPÁS.
-- Ha Magyarország visszavásárolja a közműveket, MOL-t, a PPP-kintlévőségeket,
az LOPÁS.
-- Ha Magyarország a pénztőke megadóztatásával elvágja a Forint külföldre szivattyúzását,
az LOPÁS.
-- Ha Magyarországon az állam vagyona, tulajdona negatív vagyonból
pozitív vagyonba fordul át, magyarul: megtöbbszöröződik, 7 év alatt:
az LOPÁS.
-- Ha Magyarországon a reálbérek 7 év alatt DUPLÁJUKRA NŐNEK,
az LOPÁS.
-- Ha Magyarországon a devizahitelesek százezrei kimenekülnek az adósságcsapdából,
az LOPÁS.
-- Ha Magyarországon egy gázszerelő a gazdasági életben sikeres vállalkozóként MINDEN ALVÁLLALKOZÓJÁNAK, TÖBB TÍZEZER DOLGOZÓJÁNAK KORREKT MÓDON FIZET,
az LOPÁS.

Ma hallottam a vörösiszap per tárgyalásán, hogy egy ügyvéd azt mondta, Mo jogállam és van bírói függetlenség, de az ítélet egyszerűen rossz.

Ennyi zagyvaságot ritkán lehet olvasni. Még tőled is!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés