A Time magazin bemutatja: Bohócvilág 2019

2019. december 12. 7:00
Greta Thunberg, a Deep State, a kétszázkilós fekete énekesnő és a Disney-vezérigazgató. Íme, a tündökletes jelen, mindannyiunk legnagyobb büszkeségére.

A Time magazin, ez a nagynevű, rangos, fokozottan szeriőz, mértékadó és mértéktartó amerikai lap hosszú évtizedek óta szállítja a világ aktuális összefüggéseire és a nemzetközi politikai aktorok morális milyenségére vonatkozó kvázi-hivatalos, selymesen konszenzuális és garantáltan felháborodásmentes közhelyeket olvasói számára, akik komoly, széles látókörű, kiművelt, megvesztegethetetlen intellektusú állampolgárokként a populista téboly idején is ragaszkodnak ahhoz, hogy véleményüket a mainstream médiagépezet csócsálja elő.

Tudom, elég bosszantó, de a Time még mindig számon van tartva,

hiába lett a Trump-érában egyértelművé, hogy a nagybetűs Szakma tagjait ragyogó tehetségük helyett inkább a középszerű egyetemi képzéseken szerzett funkcionális félműveltségük, illetve az uralkodó narratívák kritikátlan felmondására való képességük juttatja pozícióba, amint az is világossá vált, hogy cikkeikkel nem a „csorbítatlan valóságot”, hanem csupán az urbánus burzsoázia meglehetősen korlátolt világnézetét mutatják be.

Mint minden évben, a magazin munkatársai idén is belenéztek az Alefbe, és az évet megkoronázandó olyan hideglelős arckép-négyessel hozakodtak elő, hogy ösztönösen műbőr revolvertáskánkhoz kapunk, hogy aztán előhúzzuk belőle a Steiner Kristóf-videókra tartogatott Frontint. Íme, Bohócvilág 2019, avagy a tündökletes, mindannyiunk legnagyobb büszkeségére váló jelen, amelyet a szabadelvű, fölvilágosult és nyitott, kényesen szakértői, eszmei szélsőségektől háborítatlan, józan gondolkodású, mélységes-mély respektusunkat kikövetelő globális elit állított elő nekünk.

Íme, az év embere, Greta Thunberg, a Davos népe által felemelt hivatásos klímamentség és -ürügy,

egyúttal a bennfentesség kurrens jelölője, aki a Nagy Ügy militáns sikkjével fűszerezi szósölmédiás kontentfolyamunkat – elvégre a realitásoktól teljesen elszakadt, a társadalmi ellentmondásokra és következményekre süketvak elszántság à la Asperger miért is ne lenne elfogadott, alkarvastag szalagcímek ezrei által kanonizált mintája a politikai küzdelemnek?

Íme, az év „őrzői”, a Trump impeachment-jét előkészítő Deep State ügynökei, akik néhány évvel ezelőtt ugyan még csak az agyament szélsőjobbos összeesküvés-elméletekben léteztek, mára viszont áldozatos, rettenthetetlen közszolgákként fogadják a média öblös hurráit, és nem hagyják, hogy a választói akarat folytán sérelem érje a liberális állam intézményi, mélyszerkezeti ideológiáját, az ideológiát, amit persze főbenjáró illetlenség lenne túl pontosan körülírni.

Íme, az év előadója, Lizzo, az uszkve kétszázkilós önmegvalósítás, ugyanúgy a Zeitgeist megtestülése, mint a Hegel által megpillantott Napóleon, csak éppen ő nem a lován léptet, hanem kényelmesen ráül az arcunkra, és fingik egy bődületeset – a két lábon járó figyelmeztetés, hogy ami vár ránk, amit az emancipáció, a sokszínűség, a nárcizmus, az énkultúra apoteózisa hoz még, az mind a pofánkba bele fog történni, hogy

abból az epikus folyamatból, amelynek végén ténylegesen moslékká válik az ember, nincsen kikacsintás és nincsen kibúvó.

Íme, az év üzletembere, Bob Iger, a Disney vezérigazgatója, aki Bohócvilág polgárainak, akiket már semmi nem tart össze csapdába vetettségük tudatán kívül, profitéhesen feltalálja a közös mitológia, hagyomány és értékrend szánalmas szimulákrumait, a nagyszabású fantasy-univerzumokat, a filmsorozatokat, amelyek a végtelenségig gerjesztik a semmi grandiozitását. Ha az emberi társadalom evolúciója a prehisztorikus törzsekkel kezdődött, a rajongótáborral ér véget – és milyen dicstelen vég ez.

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hazai bohócvilág:
Donáth Anna Brüsszelhez fordul, mert a médiatanácsban szerinte fideszesek vannak. Elfelejtette, hogy ők mit dolgoztak Brüsszelben, hogy magyar ember ne kapjon pozíciót. Elfelejtette, hogy a budapesti közgyűlés nem adott kormánypárti képviselőknek bizottsági helyeket. Ők rúgják fel a szokasjogot, aztán sivalkodnak, ha ők is így járnak:-)))))

A nem (gender) társadalmi konstrukció, a túlsúly genetika.
Clown world, 2019.

A nagy időkben még Sztálin és Hitler volt az év embere. Most már csak Greta Thunbergre futja.

Válaszok:
legyetek | 2019. december 12. 8:28

A gagyisodás újabb mérföldkövét dokumentálta a Times egy remélhetőleg értékorientált jövő
számára. Mert a gyenge emberek rossz időket hoznak...

Jó, jó, de most NAGYON jól élünk, a mai világ nullad rangú problémáihoz ezek a senkik illenek.
Le kell ezt dokumentálni, a Time megtette, köszönjük.

Simán. De csak Budapesten:-))))

Nekunk mindig rossz volt a sajtonk. Altalaban a nagyokat, eroseket ajnarozzak korul. Ilyen ez a "szakma"!

Nem is értem, hogy eddig miért olvastam el egy baloldali propagandistát, talán abban bíztam, hogy egyszer lesz egy önálló gondolata, nem csak a pártközpontokból áradó közhelyekből gyúr egy masszát.
De most rájöttem, hogy túl drága az időm ezekre a hülyeségekre,
X

Válaszok:
Google | 2019. december 12. 9:28

Lehet meg Onbol is milliomos - ja nem, Time cimlap.
On rakopott arra az asztalra, amelyre Greta letett valamit (vagy letettek neki), amit az enekesno osszetorne -a sulyaval-, vagy tancoltatna, es igy tovabb.
Minden az asztal korul forog, nevezhetnenk businessnek is, de rafogjuk, hogy klimavaltozas. Es erre ott az Unicum, pardon, a Frontin.

És nem is olyan régen még a Time volt a republikánus, a Newsweek a demokrata világnézet hetilapja. Mára a fősodorbeli média összenőtt a demokrata párttal, és csak az ő világnézetüket lehet hirdetni.

Nem hinném, hogy alábecsülné a rajongást. A rajongás _értékét_ viszont nem lehet eléggé alábecsülni. Ha az egyik véglet az összes megszerezhető tudás birtokában kialakított teljes világkép, akkor a rajongás van a másikon.

Ez a legjobb (-::

1998 ::
Bill Clinton Egyesült Államok 1946– Második alkalommal
Ken Starr(wd) Egyesült Államok 1946– A Monica Lewinsky-botrány során főszerepet játszott, hogy végül Bill Clinton ellen vádat emeltek.

Igen, ugyanabban az évben, mind a ketten (-::
Margit! Nooormális?

A globalizálók ugyanolyan totális világot akarnak létrehozni, mint annak idején a jakobinusok, kommunisták, nácik és fasiszták. Egy ideig működik, de végső soron megroppantja az azt alkotó embereket, és egyre több erőszak kell a működéséhez, miközben egyre nagyobb nyomort okoz.
Az elnyomás mindig is gondolkodásra kényszerítette az embereket, míg a kellemes, meleg jólét az elhülyülést hozza magával.

Lehet, hogy baloldali propagandista, de o, sajat magat, gondolom, halado, "ploglessziv", europai magyarnak es demokratanak irna le. Es pontosan olyan is.
Az nem jo, hogy ne tudjuk, kik ok. Es foleg, kiknek kepzelik magukat.

Válaszok:
Karvaly | 2019. december 12. 9:53

Mi koze Gretanak a keresztenyseghez? Ez itt a kerdes.

A Gréta jelenség arról szól, hogy a valós klímaváltozásra hivatkozással akarják a környezetvédelem mellett cosmagkapcsoltan behozni a ballib ideológiát, ráadásul az érzelmekre hatva, hogy ne legyen helye az észérveknek.
Az anorexiára lehet az a válasz, hogy akkor a másik végletet reklámozzuk? Miben jobb egyik a másiknál?

Válaszok:
Google | 2019. december 12. 9:49

Én pl. egyáltalán nem olvasom, mert tökéletes jellemzést adott önmagáról: csak hisztizni tudott, de azt is unalmasan :)

Hat Soros soha nem fert ra a listara?
O soha nem volt az Ev Embere?
Pedig meg lovethetett is volna rank, vagy masra! Talan meg is tette - kozvetve.

Tudod mi az, ami a legalávalóbb dolog? Egy olyan koalíció mellett kampányolni amelyik egyszer már csődbe vitte az országot, és október 13-a óta látszik, hogy ha lehetőségük lenne rá, akkor megint megcsinálnák ugyanezt. Minden panasz ellenére azt el kell ismerni, hogy a Fidesz legalább működteti az országot.
Hogy lehetsz ilyen aljas, hogy azon dolgozol, hogy ismét milliók éljenek rosszabbul, veszítsék el a megspórolt pénzüket, halmozzanak fel adósságot hónapról hónapra, éljenek egy kilátástalan életet? Meg lehet fizetni egyáltalán azt, hogy ezt csináld, nincs benned egy cseppnyi lelkiismeret sem?
X

Szep lenne, de vedenek ok, a haladok egyaltalan kornyezetet? Mert en nem ugy erzem, hogy igen.
Szajalnak valamit valamirol, de mind valami alairasokat hianyolnak, ez nem irta ala, az nem irta ala, ezert nem lehet 2050-ben megmenteni a tengeri csikot.
Zsusztina ott teved, hogy csak szelsoseges allaspontokat vel latni. De talan a temahoz normalisan, hiszteria es reszrehajlas nelkul is hozza lehet allni. Ami udvosebb is lenne.
A Batiszkafe egy intellektualus jatek, es jatszani tudni kell.

Válaszok:
Karvaly | 2019. december 12. 10:02

Persze, ahogy a baloldali pártok és baloldali média is ugyanazt mondja, hogy ők már felülemelkedtek az oldalakon, ők az _igazságot_ képviselik, és bár vérzik a szívük, de ki kell mondaniuk, hogy a jobboldal az nem is igazi jobboldal, hanem egy retrográd, fasiszta diktatúra.

Valamit nagyon felre tetszett erteni.
Tudom, hogy a maguk univerzumaban minden a Fideszrol, Orbanrol szol es mar keptelenek is masra gondolni. Ugy jartak, mint az egyszeri Morickak. Mindenki orbanost jatszana es mindenki jobban csinalna.
Elkepzelheto, hogy Barnabas nem orszagot akarna vezetni, hanem mas dolgok vonzzak?
Elkepzelheto lenne, hogy nem toroljuk bele a ciponket abba, aki maskent gondolkodik a vilagrol, mint mi?
Elkepzelheto lenne, hogy nem olvassuk es nem kommentaljuk a mandinert, ha ennyire nem ertunk egyet vele?
Persze, akkor mi lennenk szegenyebbek, mert nem ismernenk meg a magat fenyezo, demokratikusnak nevezo allaspontot.

Grétát degradálni a kereszténység elítélését jelenti? Hú, ez azért erős...

Egy: nem degradáltam Grétát, csak egyszerűen egy korunk hőse celebnek tartom, akit épp azok sztárolnak, akiknek amúgy a környezetszennyezés nagymértékben "köszönhető"...

Kettő: Gréta szent lenne? Ha őt kritizálom, a kereszténységet kritizálom? Nem dogmatikus kissé ez a gondolkodás? Aki nem szereti a mi Bástya elvtársunkat, az a népet nem szereti?

Nem tudom eléggé ajánlani Jonah Goldberg könyvét, a Liberálfasizmust. Tökéletesen leírja, hogy a totalitásrius rendszereknek és a progresszív ideológiáknak miért közös a gyökere.
Az egyik ilyen dolog a "cselekvésre" való hivatkozás. Ugyanúgy megvolt Mussolininál mint Woodrow Wilsonnál vagy Franklin Rooseveltnél.
Ugyanezt csinálják a progresszív környezetvédők is, a _cselekvést_ követelik úgy, hogy nincs hatásfelmérés, alternatívák, ezeket nem teszik a szavazók elé, hogy választhassanak. Helyette jön az érzelmi zsarolás, a sürgetés - ami tipikusan a szélhámosok eszköztárának a része.
A Mandinerben az a jó, hogy sokféle nézőpontnak és véleménynek ad helyet, ebből elég sok elég fajsúlyos ahhoz, hogy ne legyen könnyen emészthető (két perc alatt meglegyen az elolvasás, lájk és megosztás trió), de pont ezért hiánypótló.

Jól van, te is lebuktattad magad, hogy pártkasszán élsz. Persze megértem, hogy a nálad okosabbaknak komolyabb munkát adnak, mint piros bögréért szemezgetni a készen elédrakott "érvgyűjtemény"-ből.

És persze részemről mégy a többi "hasznos idióta" közé.
X

Ezt megírná:-) ami a ballibnek kellemetlen, azt meg elhallgatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés